Leder

- Kvinner demper macho-tonen

Ingvild Bjørnstad Jensrud (45) har 24 år i Forsvaret bak seg og har blant annet vært stabssjef i Afghanistan. Hun mener flere kvinner i Forsvaret gjør arbeidsmiljøet bedre.

Dette er en leder. En leder er en kommentar som gir uttrykk for avisens meninger og holdninger.

- Også menn synes det er befriende å ha kvinner i Forsvaret. Det gjør at tonen blir litt annerledes, sier Ingvild Bjørnstad Jensrud. Hun er oberstløytnant og har 24 års fartstid som en av få kvinner i Forsvaret.

- I en del settinger kan det bli litt vel macho, også for mannfolka. Det blir selvforsterkende. Det skal ikke mer enn én kvinne til, før folk oppfører seg litt mer som seg selv, sier Jensrud.

Les også Velger lederutdanning i grønt

Ikke for jenter?

I går skrev Dagsavisen om inntaket til Forsvarets befalsskoler, som i år har rekordhøy kvinneandel på 18 prosent. Av 666 søkere, har 120 kvinner fått plass. En ny og gledelig rekord, mener Jensrud.

Da hun selv var ung og ville ta flygerutdanning, trodde hun først at Forsvaret ikke ville ha kvinnelige flygere.

- Jeg trodde jeg måtte gå sivile veier. Underveis snublet jeg over at det også var mulig for kvinner å søke Forsvarets flyskole, og slengte inn en søknad, sier hun.

Da opptaksrundene til flyskolen var ferdige, sto hun igjen som eneste kvinne. Det har hun vært ved flere anledninger i karrieren.

Første kvinne

Da hun kom til sin første avdeling i den flygende delen av Forsvaret, som hun kaller det, fikk hun beskjed om at det var hyggelig å ha jenter der. Men, hun kunne ikke forvente å få en lederstilling.

- De hadde kvinnelige radiooperatører og sånt, men lederstillinger, det var antakelig ikke for sånne som meg, sier hun.

Jensrud hørte ikke på det øret. I løpet av sin karriere i Forsvaret har hun rukket å bli den første kvinnen som leder en helikopterskvadron.

Hun har også vært stabssjef for den norske stabiliseringsstyrken i Meymaneh i Afghanistan.

Mye motstand

- Det har hendt jeg har fått signaler i retning av «vet du hva du snakker om?». Jeg kan få inntrykk av at folk trenger ekstra bekreftelse på at jeg har myndighet til å ta avgjørelser, sier hun.

Én gang opplevde hun at en overordnet ikke ville skrive anbefalingsbrev til en stilling hun ville søke. Begrunnelsen var at jobben antakelig ville bli for tøff for henne, fordi hun var kvinne. En annen gang fikk hun en telefon fra en mann som sa han ikke ville søke en stilling som nestkommandør dersom det var sjanse for at han ville få henne som leder.

- Men jeg synes ikke det var mitt problem. Hvis han valgte å la være å søke en jobb fordi det var mulighet for å få en kvinnelig leder, var det bedre at han ikke søkte, sier hun.

Endrede holdninger

Jensrud mener holdningene har endret seg i løpet av de 24 årene hun har vært i Forsvaret.

- En del av dem med de eldste og mest konservative oppfatningene er blitt gamle, og er ikke en del av systemet lenger, sier hun.

- Jeg kan fortsatt støte på folk i 20-åra med gammeldagse holdninger til kvinner. Det overrasker meg. Men det er alltid snakk om enkeltpersoner, ikke om Forsvaret som helhet, sier hun.

Enkelte som var kritiske til henne i starten, har dessuten gitt uttrykk for at hun er en god leder.

- Jeg har stort sett bare møtt folk som setter pris på å ha kvinner i Forsvaret. Samtidig har det nok vært ufarlig med kvinner på lavere nivå. Jeg tror det har vært større skepsis til kvinnelige sjefer, sier hun.

Ta vare på gode hoder

Blant dem som velger lederutdanning i Forsvaret, er det slett ikke alle som velger å bli. Jensrud synes det er vanskelig å si hva man kan gjøre for å holde på kvinnene.

- Jeg har valgt å bli, så jeg har åpenbart truffet rett miljø. Andre har andre preferanser og behov, sier hun.

Hun tror sterk konkurranse om toppjobbene kan bidra til at noen velger seg bort. I tillegg er det vanskelig å kombinere en karriere i Forsvaret med små barn.

- Jeg har respekt for at småbarnsforeldre velger andre yrker. En karriere i Forsvaret gjør at man må flytte mye. Det passer ikke for alle, sier hun, og legger til at det jobbes for å holde på gode hoder.

- Det er ikke slik lenger at det kun er damer som tar vare på små barn. Forsvaret jobber med hvordan man skal kunne ta vare på mennesket og familien, for å beholde og tiltrekke seg dyktige folk. Gode ledere er i stor grad også gode familiemennesker, sier hun.

Men, om man er aldri så like: noen ekstra utfordringer har kvinnene.

- Det er jo et strev å være ute i skogen, gjørmete og fælt, og så oppdage at man har fått mensen i tillegg. Der har gutta én bekymring mindre enn oss, sier hun.

- Men det gjør oss nok flinkere til å planlegge også. Så kanskje er vi litt bedre trent til å forberede oss på forskjellige utfordringer.

irene.thoresen.ronold@dagsavisen.no

Mer fra: Leder