I morgen er det klart for en ny utgave av Kulturnatt i Oslo. Til Vigeland-museet kommer samtidskunstneren Ane Lan og hans/hennes ensemble «Sirkel». FOTO: ANE LAN/VIGELAND-MUSEET

Kulturnatt med skrekk og gru

Historier om vampyrer, spøkelser og mordere står på programmet når Oslos innbyggere inviteres til å ta Kulturnatta tilbake.

- Vi vil vie vår internasjonale kjendis litt ekstra oppmerksomhet i anledning Kulturnatten, sier Sture Portvik, informasjonssjef ved Munch-museet.

I kveld holder en rekke kulturinstitusjoner i Oslo dørene åpne for publikum, med aktiviteter og severdigheter for både store og små. Munch-museets bidrag er visning av de fire skrekkfilmene «Scream» av Wes Craven, et av mange eksempler på hvordan Munchs kunst er blitt brukt som inspirasjonskilde for underholdningsindustrien. Gjennomgangstemaet i «Scream» er en massemorder som går løs på livredde ungdommer, kledd i svart kappe og «Skrik»-maske.

- Det har nok vært litt delte meninger om det var riktig å vise disse filmene hos oss, sier Sture Portvik.

- Men vi prøver å være litt uhøytidelige og anlegge en folkelig tone for å gjøre litt stas på Munch og tiltrekke oss nye målgrupper, sier Portvik.

Som også kan tilby litt mer barnevennlige aktiviteter denne kvelden, med tegnekonkurranser og verksted hvor publikum kan lage sine egne «Skrik»-masker.

- Kulturnatten er et fantastisk konsept, som vi håper bidrar til at folk får øye på bredden og mangfoldet i Oslos kulturliv.

 

Spøkelser i Ladegården

Om ikke det var spennende nok, åpnes dørene til Oslo Ladegård for alle som er mer enn middels interessert i spøkelser og andre skrømt. Her skal det norske svaret på Ghostbusters fortelle om sine nyeste funn. «Norwegian Ghost Hunters» heter gruppa som helt frivillig takket ja til å tilbringe to netter i Oslo Ladegård, denne eldgamle bygningen i Gamlebyen som etter sigende skal være hjemsøkt av spøkelser. «Jeg er vokst opp blant spøkelser», skal barnebokforfatteren Jo Tenfjord ha sagt om sitt barndomshjem Ladegården. Sjefen for denne gjengen med spøkelsesjegere er overraskende nok mer av det skeptiske slaget. Selv om etterforskerne hadde med seg både infrarøde kameraer og bevegelsessensorer og alt som hører til en spøkelsesjegers grunnutstyr, ble det så som så med resultatet.

- Nei, det var ikke så mye vi fant. Noe var det riktignok, men det vil vi vente med å fortelle til foredraget vi skal holde, forteller leder av Norwegian Ghost Hunters, Geir Ole Christiansen.

- Dette «noe» dere fant, var det et spøkelse?

- Nei, vi kan ikke påstå at noe er et spøkelse. Det er en kjent sak at folk har mange rare opplevelser som ikke kan forklares. Vi forsøker å finne ut hva det kan være.

 

Hekser og vampyrer

Konklusjonen må være at skal man ha noen til å fortelle om spøkelser, så må det være noen med litt mer livlig fantasi. Som forfattere. I så fall kan man bevege seg videre til Urianienborgveien 2 på Frogner, hvor noe så prosaisk som Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening holder til i en ærverdig, gammel villa. I kveld låser de opp dørene til tårnværelset, hvor det skal fortelles ekte grøsserhistorier. Fire sakprosaforfattere skal få det til å gå kaldt nedover ryggen på tilhørerne: Ivo de Figueiredo forteller om den mystiske Ingeborg Køber-saken og spiritistene på 30-tallet, Rune Blix Hagen snakker om hekseprosessene i Norge, Bodil Stenseth forteller om den norske seriemorderen Belle Gunness og Arnfinn Pettersen gir et innblikk i mytene rundt vampyrer.

- Men dette blir saklig og kunnskapsorientert, med viktige forfattere som kan sitt stoff. Altså det stikk motsatte av «Åndenes makt», lover informasjonsansvarlig Hilde Østby.

jonas.braekke@dagsavisen.no

 

Musikk inn i natta

Årets Kulturnatten byr på et stort utvalg av konserter, med åpningskonserten i Spikersuppa utenfor Stortinget som det største trekkplasteret. Her skal blant andre Jonas Alaska, Mathias Stubø og Disaster of the Universe underholde fra scenen, og med diverse overraskelser underveis.

Er man på utkikk etter noe helt utenom det vanlige, har Vigeland-museet invitert den norske billedkunstneren Eivind Reierstad, alias «Ane Lan». Hans ensemble Sirkel tar for seg ikke mindre enn fem stadier ved den menneskelige psyke, ispedd underlige vokale harmonier, akustiske strenger og bilder inspirert av renessansen. Senere samme kveld gir artisten Hilde Marie Kjersem utendørskonsert i Vigelandmuseets sjarmerende borggård, med fengende og sjangeroverskridende musikk i grenseland mellom pop, rock og jazz.

Også Kringkastingsorkesteret er med på notene, med urframføring av den sørafrikanske komponisten Kevin Volans’ «Chakra». Verket er skrevet til slagverkstrioen SISU, som ifølge forhåndsomtalen går for å være «Norges mest hardtsvingende orkester».

Litt roligere går det for seg på Den nasjonale jazzscene i Schous-kvartalet, hvor saksofonisten Frøy Aagre og pianisten Andreas Ulvo gir gratiskonsert.

Også de operainteresserte får sitt under Kulturnatten. I Operaen i Bjørvika skal Sophia Loren gjenoppstå på filmlerretet, i rollen som «Aida» i klassikeren ved samme navn.

Skulle gratisbillettene på Den Norske Opera være revet bort, er det bedre plass på Oslo Konserthus. Her skal Oslo-Filharmonien tolke den norske samtidskomponisten Rolf Wallin og hans «Manyworlds», i regi av Ultimafestivalen.

For dem som heller vil danse seg gjennom kulturnatta, er Deichmanske hovedbibliotek av alle ting rette adresse. For en gangs skyld blir det tillatt å skråle og drikke og danse på bokhyllene. Musikken på denne bibliotekfesten får garantert litterære vinger, med spesialinviterte DJ-er som forfatteren Hans Olav Lahlum og musikkritikeren Audun Vinger bak spakene.