Innenriks

Kritisk til Listhaug og regjeringen – på plate!

«Have you no shame» er tittelen på Halden Electrics nyeste album, med ti låter som går i strupen på dagens regjering. Tidligere statsråd Sylvi Listhaug slipper ikke unna.

Bilde 1 av 0

«Someplace between the hopeless resignation and the anger», lyder den første setningen i albumet «Have you no shame», som ble gitt ut tidligere i år av rockebandet Halden Electric. Setningen summerer opp store deler av emosjonene som ligger i de ti låtene, som alle er rettet mot regjeringen og de politiske kreftene produsent og vokalist Anders Svendsen mener forsøpler samfunnet vårt.

– Det handler om kommunikasjon og respekt. Nå er vi på det verste vi har vært på i min levetid, og det er på tide at vi tar de store diskusjonene og spør: Er dette det landet vi ønsker å være?

Låten «1936»

Musikeren og filmoversetteren Svendsen (bildet) startet å skrive musikken til dette albumet dagen etter valget i fjor høst, og ettersom tida har gått har han sett flere og flere sammentreff som forsterker tematikken i tekstene hans.

– Det er alltid en idiot på pub som står i et hjørne og skraller, og han vil du jo ikke diskutere med, men det er det vi er nødt til å gjøre, for den idioten sitter i regjering nå, sier han bestemt.

Han er spesielt opptatt av måten det politiske ordskiftet i stor grad baserer seg på løgn, og at man henger ut minoriteter og folkegrupper.

– Historien har vist at når man gjør som man gjør nå, så går det alltid skikkelig dårlig. Alltid. Det er ikke uten grunn at en av låtene på skiva heter 1936, sier han.

De offentlige bøllene

Å bruke musikk som virkemiddel for å fremme et politisk budskap, synes han er viktig, men han stiller spørsmål ved hvor generasjonen under ham er.

– Det er jo ikke riktig at jeg på 45 skal gjøre det her, hvor er 25-åringene? Hvorfor er vi ikke mer redde, når vi ser hva som skjer i landet vårt, spør han.

Han savner generelt mer samfunnsengasjement uttrykt gjennom kunsten, og ser gjerne at noen kommer med et motsvar til albumet han er med på.

– Men du er ikke redd for at dette albumet bare vil nå fram til meningsfeller?

– Jo, selvfølgelig, men det også har jo en forenende funksjon, for vi på denne siden står lamslått og lurer på hvordan vi skal kunne snakke med hverandre når diskusjonsformen og faktafornektere gjør det så vanskelig.

– Kan du utdype det?

– Vi har altfor lite trening i å håndtere offentlige bøller. Vi har jo hatt Carl I. Hagen, men han har man kunnet vifte bort og kalle gæren. Men nå er det ikke bare ham. Og det er ikke bare Listhaug. Vi har hatt en justisminister som har brent aviser, en annen som synes synd på en nazist. Det å fornekte media, det gjør Trump, og det gjorde også Hitler.

– Så du mener at hele grunnlaget for samtale er forskjøvet?

– Ja, og jeg mener det skjedde da Høyre inviterte med seg Frp i regjering. Hele blikket vårt er blitt flyttet, og det er noen, regjeringen, som flytter det bort fra fakta. Fra at de rike er blitt rikere, og at vi har fått dårligere sosiale tjenester, sier han.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Spaden

Albumet, som blant annet er å finne både på iTunes og Spotify, er laget med tre av bandets alternerende musikere; Freddy Holm, Magnus Buer og Erik Sørlie. I tillegg til frontfiguren selv. Svendsen sier at han er opptatt av at musikk skal kunne gjøre noe mer enn bare å formidle følelser. Sak og samfunn er viktig i hans musikk.

– Jeg tror vi må sette opp nye grunnregler for sannhetskrav. Og mediene bør ta mer ansvar. Politikere må svare på de spørsmål som blir stilt. Listhaug har grøftekjørt hele den politiske debatten alene, men det sitter andre rundt som har latt henne gjøre det. Så mitt bidrag med dette albumet er å behandle bøllene som det de er. Vi må kalle en spade for en spade, som Listhaug sier, og snakke om hva den spaden faktisk er. Vi må ønske sannhet, godhet og et samfunn som tar vare på hverandre. Eller kanskje vi ikke lenger kan ta for gitt at det er et slikt samfunn vi ønsker oss?

Le også: Solberg om Listhaug-innlegg: – Saklig diskusjon hadde vært å foretrekke

Mer fra Dagsavisen