Innenriks

KrFU-leder raser mot eget mannstungt parti

KrFU-leder Ida Lindtveit har sett seg lei på den dårlige kvinnerepresentasjonen i moderpartiet. På kvinnedagen tar hun bladet fra munnen.

Den lave andelen kvinnelige topp-politikere nasjonalt og lokalt i KrF harmonerer svært dårlig med det andelen kvinnelige velgere partiet har, mener KrFU-leder Ida Lindtveit.

Valgundersøkelsen viser at KrF har omtrent 55 prosent kvinnelige mot 45 prosent mannlige velgere. Etter valget var kvinnerepresentasjonen for KrF i kommunene 34 prosent.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

 Vil løse uten kvotering

–  Dette er problematisk fordi det tyder på at kvinner som ønsker å bidra aktivt ikke slipper til, og det gjelder nasjonalt så vel som lokalt. Her nytter det ikke å bare ønske seg flere kvinner i topposisjoner. En faktisk ta grep, og ta den ekstra telefonen, og utfordre noen ser kan bidra positivt, raser Lindtveit.

LES OGSÅ: – Må gi plass til flere unge kvinner

– Selv om dette er en stor utfordring mener jeg det er viktig å løse den uten kvotering.

Det mener Lindtveit er fullt mulig. I KrFUs sentralstyre er 5 av 7 kvinner.

Irritert på knallrød kvinnedag

Tross at hun ser på seg selv som feminist skal ikke Lindtveit gå i tog i dag. Først og fremst fordi hun skal i utvalgsmøte i en kommune.

– Men om jeg hadde hatt anledning hadde også skortet på interessen når parolene er så smale. Det irriterer meg at kvinnedagen er blitt redusert til en dag for de få. Jeg har ikke problemer med å anerkjenne at det var venstresiden som begynte å gå i tog, men spørsmålet er hva vi ønsker at den skal være i dag, sier KrFU-lederen og legger til:

 Med paroler som «nei til EØS er også en kvinnekamp» er det ikke lenge til ser parolen «Redd ulven – er også en kvinnekamp».

Tross skepsisen er det en delegasjon fra KrFU skal i år gå under parolen «Feminisme er grenseløst – uansett politisk farge».

– I fjor var det helt umulig for meg å gå i toget, når en av parolene kort og godt mente regjeringen drev kvinnefiendtlig politikk.

Skuespiller Alexandra Gjerpen: – Mitt utseende var ikke på moten

– Så kan en si at parolen blir planlagt på et åpent, demokratisk parolemøte, men når til og med Rød ungdom sier dette er det verste møte de er på gjennom hele året, så er det ikke så rart at Unge Høyre, Unge Venstre og KrFU kvier seg for å delta. Vi så jo også hvordan det gikk i år. Når det er tilfellet kan en også spørre seg hvor demokratisk det er.

– I og med at det ikke er lov å gå med motparoler  har vi også sett tilfeller av at ungdommer har blitt vist bort fra toget, slik europeisk ungdom ble i Bergen i 2013.

Les kommentar: «Uten vaskehjelpen stopper Likestillings-Norge». Virkelig? (Hege Ulstein)

Mer fra Dagsavisen