Innenriks

KrF og Frp landet budsjettenighet tross dårlig stemning

KrF har fått fjernet momsfritaket på netthandel, sikret økt barnetrygd og mer til minstepensjonister i statsbudsjettet. Men forholdet til Frp har fått seg en knekk i forhandlingene.

Av Marius Helge Larsen og Helle Høiness, NTB

Nå venter videre regjeringssamtaler mellom de borgerlige partiene, men spørsmålet er om dette blir lettere eller vanskeligere etter tirsdagens budsjettenighet.

I budsjettavtalen med Høyre, Frp og Venstre har KrF blant annet fått gjennomslag for at barnetrygden økes med 1.000 kroner fra 1. mars og at 350-kronersgrensen for momsfritak på netthandel fra utlandet fjernes.

Uro hos Frp

Sistnevnte var vondt å svelge for Frp og bidro til å lage dårlig stemning da partiets stortingsgruppe skulle godkjenne avtalen.

Men dette var ikke den eneste kimen til sinne. På budsjettforhandlingenes siste dag gjorde KrF nemlig parallelt en finurlig manøver i Stortinget og gikk sammen med opposisjonen om å fjerne et av Frps hjertebarn, nemlig muligheten til å bytte taxfreekvoten for røyk og snus med alkohol.

– Situasjonen der Frp sitter og forhandler om budsjettet og så går KrF og stemmer med de andre partiene i stortingssalen i taxfreesaken har satt stemningen på spissen. Sånn kan vi ikke holde på. Skal vi samarbeide, så gjør vi det, men vi samarbeider ikke med KrF for å bli påført nederlag, sier Frps finanspolitiske talsmann Helge André Njåstad.

Les også: Stortinget nuller ut taxfree-utvidelsen

– Kjemper som løver

Sinnet på Frps gruppemøte bidro til å forsinke pressekonferansen hvor budsjettavtalen skulle presenteres med halvannen time.

– Det er klart at vi kjemper som løver for å få gjennom politikken vår. Vi legger ikke skjul på at det har vært noen fighter. Vi har vunnet noen slag og vi har tapt noen slag, sier Njåstad til NTB.

– Historisk økning

Men til tross for uenighetene gikk avtalen til slutt gjennom hos Frp, og KrFs nestleder Kjell Ingolf Ropstad kunne smile over flere gjennomslag.

– Jeg er spesielt glad i dag på vegne på vegne av barnefamiliene. Det er historisk økning i barnetrygden. I tillegg er det en god økning i engangsstønaden i fødselspenger: I tillegg et kraftig løft for kommunene i bevilgninger for å ansette flere i barnehagene og ikke minst for å følge opp lærernormen, sier Ropstad.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Flere endringer

Budsjettavtalen slår blant annet fast at:

* 350-kronersfritaket for moms på netthandel fra utlandet fjernes fra 1.1.2020.

* Den nye satsen for barnetrygd blir 1.054 kroner måneden og vil gjelde fra 1.3.2019.

* Økt minstepensjon for enslige alderspensjonister med 4.000 kroner fra 1.9.2019.

* Bostøtte økes slik at enslige alderspensjonister med minstepensjon ikke mister bostøtte ved økt minstepensjon med 4.000 kroner.

* Omlegging av barnetillegget for uføre. Flertallet er enige om å øke taket i barnetillegget for uføre fra 95 til 99 prosent av tidligere inntekt med virkning fra 2020 og fremover.

* Color Line får likevel ikke flagge ut Kiel-fergene etter at KrF fikk gjennomslag for å stanse en forskriftsendring for utenriksferger.

* Økt trinnskatt – innslagspunktet i trinn 4 reduseres med 28.500 kroner.

Ifølge KrFs eget budsjett kan fjerningen av fritaket for moms på netthandel gi en merinntekt for staten på 750 milloner kroner.

I tillegg til moms på 25 prosent på varer som koster under 350 kroner, må mottakeren betale en avgift for fortollingen. På varer med lav verdi kan denne utgjøre mer enn selve prisen på produktet.

Grensen på 350 kroner ble innført i 2015. I fjor mottok Posten 15 millioner pakker fra Kina, nesten alle med en verdi under 100 kroner.

Skatteøkning

KrF og regjeringen har også blitt enige om skatteøkning for de rikeste. Trinnskatten for de høyeste inntektene øker, og alle som tjener over 950.000 kroner, vil få økt skatt, melder NRK.

Det skal de borgerlige partiene ha blitt enige om under kveldens budsjettforhandlinger. De med aller høyest inntekt vil få opptil 900 kroner i skatteøkning.

Nekter Color Line å flagge ut

KrF skal ha fått flertall i budsjettforhandlingene for å ikke gjennomføre den varslede endringen av fartsområdeforskriften for utenriksferger.

Ifølge NRK skal Høyre ha gitt seg på dette punktet slik at KrF dermed har fått gjennomslag i budsjettforhandlingene for å sette av 35 millioner kroner til å styrke tilskuddsordningen for sysselsettingen av sjøfolk.

Det innebærer et nei til at det åpnes for utflagging og dermed mulighet for å bytte ut norske sjøfolk med billigere arbeidskraft fra andre land.

Sentralt i saken har vært fergerederiet Color Lines ønske om å flagge ut til NIS, det norske internasjonale skipsregisteret, framfor å fortsette i det ordinære norske skipsregisteret (NOR). Det ville i tilfelle bety at rederiet kunne bytte ut rundt 700 norske ansatte med billigere utenlandske ansatte.

Pressestøtten økes

Høyre, Frp, Venstre og KrF legger fem millioner kroner ekstra i potten for produksjonstilskudd til mediene. Samiske aviser får også fem millioner kroner.

I det opprinnelige budsjettforslaget for 2019 fra Høyre, Frp og Venstre sto blant annet pressestøtten på stedet hvil, med en pott på 313 millioner kroner, skriver Medier24.

KrF gikk i sitt alternative budsjett inn for å øke pressestøtten med 15 millioner kroner, noe som er ti millioner kroner mer enn summen i budsjettavtalen som ble klar tirsdag kveld. KrFs mediepolitiske talsperson Geir Jørgen Bekkevold skriver i en SMS til bransjenettstedet at han likevel er glad for at de retter opp noe av kuttet.

– Kuttet på 7 mill. reduseres til 2 mill. med denne enigheten! Samtidig er jeg selvsagt fornøyd med at samiske aviser styrkes med 5 mill.! Helst hadde jeg håpet at vårt forslag gikk helt igjennom, men her har man gitt og tatt, skriver han.

Lederen i Norsk Journalistlag, Hege Iren Frantzen, er skuffet over at pressestøtten ikke ble prisjustert.

– NJ har vært tydelig på at vi mener pressestøtten må justeres minst med prisjusteringen på 2,4 prosent (7,4 millioner). Støtten har stått stille i mange år og må økes, skriver hun i en SMS. (NTB)

Mer fra Dagsavisen