Politikk

Krever innsynsrett for tillitsvalgte

UNIO-sjef Anders Folkestad frykter smutthull i Robert Erikssons nye arbeidsmiljølov, og vil kreve at tillitsvalgte får full innsynsrett i fordeling av arbeidsoppgaver på arbeidsplassen.

- Dette kommer av at det er så mange ulike ansettelsesformer i ulike bedrifter, at det blir nesten umulig å holde oversikten for om enkelte tilfeller faller innenfor eller utenfor regelverket. Derfor mener vi at det er på sin plass at tillitsvalgte har full innsynsrett i disponibelt personell, stillingshjemler og fordeling av oppgaver på arbeidsplassen, sier Unio-leder Anders Folkestad til Dagsavisen.

Rett før jul la arbeids- og sosialminister Robert Eriksson (FrP) fram sitt mye omtalte forslag til endringer i arbeidsmiljøloven. Forslagene, som blant annet innebærer økt adgang til midlertidige ansettelser, har vakt harme hos fagforeningene, og på nyåret arrangerer de store hovedsammenslutningene LO, YS og Unio en to timer lang politisk streik mot lovforslaget.

Men dersom streiken ikke skulle føre fram, og Eriksson får gjennom forslaget sitt i Stortinget, mener Unio at de tillitsvalgte på arbeidsplassene må få innsyn for å sørge for at reglene følges.

- Det trengs tillitsvalgte for å ivareta arbeidstakernes rettigheter i et regelverk som helt sikkert inneholder flere smutthull enn det vi har oppdaget til nå. Det er en form for sikkerhetsnett gjennom tillitsvalgte, sier Folkestad.

 

Karantenetid og kvoter

Også arbeidsminister Robert Eriksson har uttrykt bekymring for at enkelte kan misbruke det nye regelverket for å ha flere ansatte på midlertidige kontrakter. Derfor ligger det i lovverket en del begrensninger for midlertidighet.

Blant annet er det lagt inn en karantenetid på 12 måneder og en kvotebegrensning der bare 15 prosent i en bedrift kan ansettes på generelt grunnlag. Det er nettopp disse mekanismene Folkestad vil sørge for at fungerer.

- Dette regelverket er så komplisert og krevende å sette seg inn i, særlig for folk som har fått en slik jobb. De vil i utgangspunktet være i en svak posisjon, og trenger en klar støtte i tillitsvalgte som kan ivareta dem, sier Folkestad.

 

Tvister og domstolene

Unio er også bekymret for at arbeidstakere som mener det er grunnlag for at karantenebestemmelsene skal slå inn, i siste instans blir stående aleine i rettssystemet.

- Vi ser at det kan bli tvistesaker av det, og da vil det være domstolen som må avklare om en er ansatt på riktige vilkår eller ikke. Det er tunge og dyre prosesser. Derfor tror vi at en domstol vil ha vansker med å gå inn i det faktiske, reelle grunnlaget til en bedrift. Men hvis de tillitsvalgte er koblet på får man et sterkere apparat, sier Folkestad.

 

Bedriftenes styringsrett

Folkestad tror at enkelte på arbeidsgiversiden vil være lunkne til å gi tillitsvalgte innsynsrett, men at andre vil ønske det velkommen.

- Det kan komme to reaksjoner. Det ene er at dette er ting tillitsvalgte ikke kan blande seg inn i, og at det går på bedriftenes styringsrett. Men det vil helt sikkert også være røster som tenker at det kan være fornuftig at vi vil håndtere dette på en skikkelig måte, og at det kan være nyttig med tillitsvalgte tett på saksforhold det er strid om.

Samtidig innser Unio-lederen at det kan bli vrient å gjennomføre et sånt forslag i praksis.

- Jeg skal være den første til å innrømme at det kan være komplisert og arbeidskrevende for en stor bedrift. Poenget vårt er å finne et virkemiddel for å møte en ny, usikker situasjon. Vi vet ennå ikke helt hvordan regelverket blir, men det er for mange usikkerhetsmomenter til at vi kan la det seile videre uten å tenke på neste trekk, sier Folkestad.

Han er tydelig på at kravet om innsyn på gjelde både i det private og i det offentlige.

- Det må gjelde både offentlig og privat sektor. Vi ser allerede nå varsler om kommuner i en nedbemanningsprosess, som nå antyder at de vil bruke den nye midlertidighetsregelen som en slags buffer i framtida. Vi er på vei inn i et nytt og mer uryddig terreng hvis Eriksson får gjennomslag for dette, sier Unio-lederen.

Mer fra Dagsavisen