Annonse
Finansminister Siv Jensen (Frp) skal ha et tredje møte med SSB-sjef Christine Meyer i morgen.

– Krevende prosess

– Jeg håper å få sluttført denne prosessen innen kort tid, sier finansminister Siv Jensen etter toppmøtet om uroen i SSB.

Annonse
Innenriks

 

– Administrerende direktør i SSB har lagt fram et forslag som jeg nå skal bruke litt tid på å sette meg inn i. Vi har derfor avtalt et tredje møte fredag denne uka, opplyste finansminister Siv Jensen i den ordinære spørretimen på Stortinget.

Men Jensen var svært ordknapp i møte med pressen etter spørretimen i Stortinget for å redegjøre for møtet hun hadde hatt med Statistisk sentralbyrås sjef Christine Meyer.

– Jeg kommer ikke til å gå inn på noen detaljer. Dette er en krevende prosess. Jeg har valgt å bruke den tida jeg trenger for å klargjøre fakta i saken. Nå har vi gjennom møtet vi har hatt, klargjort at vi skal ha et nytt møte fredag, og jeg håper vi innen kort tid blir ferdig med denne saken, sa Jensen.

Les også: - Rapporten om SSB ligner et bestillingsverk

Et tredje møte

SSB er i ferd med å gjennomføre en større omorganisering av byrået. 25 forskere har fått beskjed om at de skal flyttes fra forskningsavdelingen og få nye oppgaver, selv om de får beholde forskertittelen. En av dem er den profilerte SSB-forskeren Erling Holmøy.

Omorganiseringen har skapt mye debatt. Blant annet om politisk styring av SSB, en faglig debatt om hvilke modeller som legges til grunn for SSBs analysearbeid og om selve omorganiseringsprosessen som Meyer har ansvar for.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Uklar om tillit

Finansministeren og Frp-lederen svarte ikke klart på spørsmål om hun har tillit til SSB-sjefen:

– På dette tidspunktet er jeg først og fremst opptatt av å gå inn i fakta i saken. Dette er en sak mange engasjerer seg i, og det skjønner jeg godt. SSB leverer viktig statistikk og forskning til mange ulike samfunnsaktrører, sa Jensen og la til:

– Det som er avgjørende, er at SSB også i framtida oppfattes som uavhengig og at det de leverer, innbyr til tillit. Derfor bruker jeg nå tid, og derfor vil jeg også kunne svare mer inngående etter at jeg er ferdig med den prosessen som nå pågår.

Den uoversiktlige situasjonen i SSB er en stor belastning for de ansatte, sier tillitsvalgt Henrik Holck Johannessen til Dagens Næringsliv.

– Det er stor usikkerhet blant alle ansatte om hva som nå skjer, sier han til avisen.

Dagsavisen mener: Slå ring om SSB

«Teselskap»

Senterpartiet var kritisk til at Jensen ikke kunne komme med en avklaring i går.

Sp-politiker Sigbjørn Gjelsvik mener to møter uten noen reaksjon vitner om mangel på handlekraft og kalte møtene mellom finansministeren og SSB-sjefen for «teselskap», skriver NRK.

Meyer kom kun med en skriftlig uttalelse etter møtet:

– Jeg har hatt et godt møte med finansminister Siv Jensen. Vi har diskutert tiltak for å skape ro rundt omorganiseringsprosessen i SSB. Situasjonen er fortsatt komplisert, og vi trenger noe mer tid. Jeg ser fram til å diskutere dette videre i et nytt møte med finansministeren fredag, sier Meyer i en skriftlig kommentar til Dagsavisen.

Kommentar: Tallenes tale (Hege Ulstein)

Les også: Krever at SSB-kutt blir stoppet

Annonse