Nyheter

Kreft på timeplanen

Med hvite laboratoriefrakker, kreftceller og mikroskop i millionklassen, får seks Ullern-elever i løpet av en skoleuke, et innblikk i kreftforskernes hverdag.

Christian Andersen (18) og Hannah Husbyn (18) stortrives blant reagensrør, mikroskoper og kreftceller ved Seksjon for tumorbiologi i forskningsbygget på Radiumhospitalet.

Elevbesøket er organisert av Oslo Cancer Cluster (OCC).

 

Biomedisin

- Målet er å studere medisin etter videregående, så for meg er dette opplegget midt i blinken. Og det vil se bra ut på søknaden til medisinstudiet at jeg har vært med på dette. Om jeg blir forsker vil tida vise, men dette gir meg et innblikk i forskernes verden, og jeg har fått bekreftet i løpet av denne uka at det studievalget jeg har bestemt meg for er riktig, sier Christian Andersen til Dagsavisen.

Klassevenninnen Hannah Husbyn er ikke like bombastisk i sitt studievalg.

- Det blir noe innen medisin. Om det blir rent medisinstudium eller noe mer forskningsrelatert har jeg ikke endelig bestemt meg for. Kanskje noe innen biomedisin eller bioteknologi? For meg er også denne uka en bekreftelse på at jeg har bestemt meg for riktig retning, sier Hannah Husbyn til Dagsavisen.

I løpet av neste år skal Ullern videregående skole inn i nye lokaler, på sin gamle tomt. Der vil de dele lokalene med forskning, næringsliv og sykehus i Oslo Cancer Cluster Inovasjonspark.

 

Forskermiljø

Samarbeidet med OCC startet i 2008, og fram til nå har over 100 motiverte elever fått sjansen til å prøve seg i et medisinsk forskermiljø.

- Avtalen sikrer at elevene får mulighet til å komme i kontakt med forskere i verdensklasse, ved å gå på skole i et bygg der de kan lære på nye arenaer. Det blir felles kantine for hele bygget, og for elevene blir dette en unik mulighet til å bygge nettverk og bli kjent med forskermiljøet, sier seniorrådgiver Bente Prestegård i Oslo Cancer Cluster til Dagsavisen.

Hun er ansvarlig for opplegget mellom OCC og Ullern videregående.

Tilbake på labben skal de seks elevene analysere prøvene de har jobbet med den siste uka.

- Her får vi anledning til å jobbe med virkelige kreftceller. De samme som forskerne jobber med til daglig. Det hele blir veldig reelt, og her får vi også jobbe med det beste utstyret som er tilgjengelig, sier Hannah Husbyn.

- Jeg må innrømme at jeg blir litt skjelven når jeg hører at mikroskopene vi bruker koster flere hundre tusen kroner. Det er ikke akkurat noe leketøy, smiler Christian Andersen.

- Hva sitter dere igjen med etter denne uka?

- Mye definisjoner som vi ikke har tenkt på tidligere, og mange faguttrykk som kan være greit å kunne uansett. I tillegg har vi fått innblikk i ulike metoder forskerne bruker innenfor faget, og vi lærer ulike navn på behandlingsmåter. Det er mye forskjellig, sier Hannah Husbyn.

- Får dere noen konklusjon på det dere har jobbet med?

- Det må vi vente og se siste dagen, sier de to «forskerne».

- Ser dere forskjell på de forskjellige cellene fra føflekk- og brystkreft?

- I utgangspunktet gjør vi ikke det. Men etter at vi har behandlet cellene, gjør vi det, sier Christian Andersen.

Hvert år får seks elever fra Ullern være med på dette opplegget.

- Vi hadde tre forskjellige opplegg vi kunne søke på. Det går ikke bare på karakterer, men også på interesse og motivasjon, sier de to 18-åringene.

 

Studerer medisin

Ildri Maria Stokke (19) gikk ut av Ullern videregående skole i fjor, og studerer i dag medisin i Oslo.

- Jeg var med på samme opplegget i fjor, og av de seks som var med i dag, studerer tre medisin og en tar petroleumsfag i Bergen, sier Ildri Maria Stokke.

- Samarbeidet med Oslo Cancer Cluster og utplasseringstilbudet var veldig nyttig med tanke på mine videre studier. Vi ble kastet ut i forskernes prosjekter og fikk et veldig godt bilde av hva forskerne jobber med. Jeg synes forskning virker spennende og jeg kan godt tenke meg å jobbe med det senere. Det er så mye vi kan forske på. Jeg er takknemlig for at jeg fikk sjansen, og jeg har hatt stor nytte av det i studiene, sier hun.

Kreftforskerne Siri Tveito og Birgit Engesæter er de som gjennomfører opplegget på Oslo Cancer Cluster.

- Målet er å gjøre elevene kjent med hva forskning er, og rekruttere til faget, sier forskerne.

- Vi har et opplegg som viser molekylærbiologiske teknikker som brukes på labben, og som er aktuelle i forskning. Men som er begrenset til enklere forsøk som gir resultater i løpet av en uke, sier Siri Tveito.

Mer fra Dagsavisen