Annonse
Skal SV delta i regjering må den regjeringen aktivt jobbe for et atomvåpenforbud, mener flere i partiet.

Krav om ja til atomvåpenforbud før regjeringsdeltakelse

Ingen av de fire foreløpige kravene til regjeringsdeltakelse omhandler nedrustning. Det blir det debatt om på SVs landsmøte.

Annonse
Innenriks

 

Av Marie De Rosa og Sofie Prestegård

Flere lokallag og fylkespartier i SV mener forbud mot atomvåpen og NATOs rakettskjold bør være et av SVs hovedkrav for å gå i regjering med Arbeiderpartiet. En som har frontet denne saken, er Carl Morten Amundsen, nestleder i Oslo SV.

– Jeg vil i utgangspunktet gå inn for det som et femte krav. Oslo SV har ganske klare standpunkt på dette spørsmålet, men hvordan vi skal forstå hovedkravene er en annen diskusjon, sier Amundsen, som understreker at det er han som enkeltperson som har fremmet kravet foran SVs landsmøte til helgen.

Les også: Militærnekteren Lysbakken vil ruste opp Hæren

Rakettskjold

– Dette er et veldig viktig spørsmål for SV i en regjeringsdiskusjon. Jeg har vanskelig for å forstå at vi skal kunne være med på noe som knytter Norge til NATOs rakettskjold eller fortsette det meningsløse standpunktet regjeringen har tatt når det gjelder FN-forbud mot atomvåpen, sier Amundsen.

Også Frogner SV og Anders Ekland i Akershus SV går inn for et slikt krav. Det samme gjør Heming Olaussen i Vestfold SV.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Støtte fra vest

Hordaland SV vil støtte følgende kravforslag fra Frogner SV: «SV vil kun støtte en regjering som straks setter i gang arbeidet for et atomvåpenforbud, og sier nei til at Norge bidrar til NATOs rakettskjold.»

– Jeg mener vi godt kan ha et femte krav som er tydelig på at vi ikke vil samarbeide med en regjering som ikke jobber for et atomvåpenforbud og ikke sier nei til NATOs rakettskjold, sier leder av Hordaland SVs delegasjon, Marianne Sæhle.

Hun opplever ikke forslaget som spesielt kontroversielt.

– Det er egentlig kjernen i SV-politikken. Vi har snakket for lite om det, og nå er det på tide at vi gjør det igjen, spesielt med den spente situasjonen vi har nå. Det er på tide at vi samler fredsbevegelsen, avslutter Sæhle.

Les også: Vil fjerne alle krav til familiegjenforening

Annonse