Annonse
Nyvalgt leder i Norges viktigste industriforbund, Jørn Eggum, fulgte nøye med da EØS-spørsmålet var oppe til votering. En sterkt skeptisk uttalelse om Norges avtale med EU falt med 226 mot 229 stemmer. FOTO: ARNE OVE BEGO

– Klarsignal til Jonas

Fellesforbundet var tre stemmer unna et vedtak som åpnet for EØS-exit. Et sterkt signal til Ap, mener Fellesforbundets leder Jørn Eggum.

Annonse
Innenriks

Dagsavisen møter en litt sliten nyvalgte leder for Fellesforbundet, mens det rigges ned etter seks dager med landsmøte. Det ble intet «nei til EØS», men landsmøtet var delt i spørsmålet.

– Det at det ble så jevnt mener jeg er en fordel. Det er et sterkt signal ut til Arbeiderpartiets Jonas Gahr Støre, spesielt. Nå haster det å vise hva vi kan få til innenfor norsk selvråderett, sier Eggum.

LES OGSÅ: LO ut mot de blå

Jevnt om EØS

EØS-spørsmålet ble behandlet i to omganger: Både under internasjonale avtaler (se fakta) og under uttalelsen om seriøst arbeidsliv.

Der var innstillingen delt om EØS. Mindretallet i redaksjonskomiteen ville legge til at Fellesforbundet ikke kan se seg tjent med at EØS-avtalen videreføres, om Norge taper den omstridte verftssaken i EU-systemet og andre konkrete saker der Norges regler kommer i konflikt EUs direktiv.

Mindretallets forslag falt, men bare med tre stemmer.

LES OGSÅ: Vil skrote EØS-avtalen

Fortsettelse følger

Steffen Høiland fra Fellesforbundet Nord-Rogaland, var blant EØS-motstanderne. Han mener det splitta møte gjør at saken lever videre. Muligens også inn i LO-kongressen i 2017.

– Sånn blir det så lenge vi ikke finner noen god måte å håndtere alle disse utfordringene EØS påfører arbeidslivet, mener han.

Følg Dagsavisen på Twitter og Facebook!

Åpen for KrF og Venstre

Den generelle politiske debatten på Fellesforbundets landsmøte var preget av ulike meninger om veien mot rød makt i 2017, og ikke minst hvem Ap bør og ikke bør samarbeide med. Ikke få delte sin skepsis til Venstre og KrF etter de har bidratt til liberalisering av arbeidsmiljøloven, sammen med de blåblå.

Men Eggum synes ikke Aps flørt med sentrum er så dum.

– Å få splitte den koalisjon mellom sentrumspartiene og Høyre, tror jeg vil være et lurt spor.

LES OGSÅ: LO slår ned EØS-opprøret

Skremt av Bakke

For første gang fikk Eggum klubbe i land landsmøtet. Det gjorde han ved å hylle den avtroppende lederen Arve Bakke, som han samtidig innrømmet skremmer ham litt.

– Jeg har blitt skremt av hvor opptatt av detaljer Arve er, og det på alle nivåer. Hvis det skal være det en forbundsleder må kunne, så er det skremmende, sier Eggum.

De to vestlendingene har vokst opp i to forskjellige generasjoner. Mens Bakke er fra distriktet, er Eggum fra Bergen-by. Med impulser fra en annen kultur vil Eggum lede forbundet annerledes.

– Jeg er en mer åpen person. Jeg er en som ønsker dialog med de fleste uansett hvor de står. Mens Arve er mer der at han klubber gjennom vedtakene, sier Eggum.

LES OGSÅ: Støre vil endre loven

Annonse