Innenriks

Klager på erstatningene

Alle 22. juli- erstatningssakene som er behandlet, er klaget videre. Til høsten blir det ny vurdering.

Kontoret for voldsoffererstatning har gjort 26 vedtak i de 13 pilotsakene som ble behandlet. Klagefristen løp ut mandag.

– Vi har fått inn 25 klager, og den siste er også bebudet. Vi regner med at den er på vei i posten, sier informasjonsansvarlig Ivar André Holm ved Kontoret for voldsoffererstatning til NTB.

Hensikten med de såkalte pilotsakene er å sette standard for alle erstatningssøknadene som skal avgjøres i løpet av høsten

Ofrene etter 22. juli er tilkjent flere hundre tusen kroner mindre i erstatning enn det bistandsadvokatene krevde. Allerede da vedtakene var klare i månedsskiftet mai/juni, varslet familiene at de ønsket å ta sakene videre til Erstatningsnemnda.

Får snakke klientens sak

Klagesakene kommer opp for nemnda i perioden 15. til 26. oktober. Der vil bistandsadvokatene få anledning til å legge fram saken for sin klienter muntlig. Dette skiller seg fra den første behandlingen, der Kontoret bare forholdt seg til skriftlig dokumentasjon.

Erstatningsnemnda har altså satt av to uker til å behandle de 13 sakene.

– Det legges opp til en grundig gjennomgang av hver sak og hver presentasjon. Det vil være sentralt å gå inn på det rent juridiske, men det er også andre ting. I saker hvor det er etterlatte, vil det være aktuelt å snakke om hvordan situasjonen deres er i dag, sier Holm.

Kan vurdere flere saker

Bistandsadvokatene har anmodet Erstatningsnemnda om å gi gode oppgjør slik at man unngår at sakene havner i retten.

– Dette er en appell til nemnda, hvis de hører på. Kom med en god utmåling, så vi slipper rettssak, sa koordinerende bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen fredag.

Selv om pilotsakene ikke ennå er avgjort, kan Kontoret komme til å behandle nye saker i mellomtiden. Det er for eksempel aktuelt å se på søknader fra de frivillige hjelperne på landsiden ved Utøya, en gruppe som ennå ikke er vurdert for erstatning.

– Hvis vi ser behov for å komplementere pilotsakene og de spørsmål som belyses der, kan det være aktuelt at vi sender over noen flere saker, sier Holm.

Venter 6.000 krav

Det er uvisst hvor lang tid det vil ta før ofrene og pårørende får vite hva nemnda konkluderer med, men Holm mener det ikke vil ta lang tid. Når Erstatningsnemnda har sagt sitt, vil Kontoret for voldsoffererstatning begynne å behandle alle søknadene i henhold til de rettesnorer som foreligger.

– Vi tar sikte på å begynne å behandle erstatningssakene kort tid etterpå, sier Holm. Erstatningssakene vil da bli behandlet i den rekkefølge de ble sendt inn.

Totalt er det ventet opp mot 6.000 krav fra mellom 2.000 til 4.000 personer. Erstatningsnivået for pilotsakene vil få stor betydning for den samlede utbetalingen.

Advokat Christian Lundin i pilotsaksgruppen har reagert på erstatningsbeløpene som ble vedtatt i den første behandlingen. Etterlatte fikk 200.000 kroner, mens kravet lå på 500.000 kroner. De hardest fysisk skadde ble tilkjent maksimalt 350.000 kroner, mens bistandsadvokatene hadde bedt om mellom 500.000 og 700.000 kroner. (NTB)

Mer fra Dagsavisen