Innenriks

Kjemper for Oslo-elvenes framtid

BYPLANLEGGING: Oslos elvebredder er under stort press. Planer om opptil ti etasjer høye boligblokker ved Akerselvas bredd får både naboer og venner av elva til å protestere høylytt.

- Vi er engstelige for hva som kan komme til å skje med et av de flotteste partiene av Akerselva.

Det sier Ida Fossum Tønnessen, leder av Oslo elveforum, om den kommende utbyggingen av Treschows gate 16 på Sagene.

- For hvert forslag som blir lagt fram, vokser høyden på disse bygningene, konstaterer Carl Wilhelm Falck, styremedlem i Sameiet B1 på Lilleborg, som ligger like ved.

Han har så langt samlet over 500 underskrifter mot planene om å bygge boliger og næringslokaler i Treschows gate.

Men saken er på ingen måte unik.

- Områdene langs Akerselva og andre elver i Oslo er svært ettertraktet blant utbyggere, sier Målfrid Nyrnes, leder av avdelingen for innsendte planer i Plan- og bygningsetaten i Oslo kommune.

Byen med ti elver

Oslo er en fjordby, men Oslo er også byen med hele ti elver. Så mange som sju av disse går i kortere og lengre strekninger i rør, ifølge Oslo elveforum. Her er det nå blant annet asfalt, betong og boliger i stedet for synlige elveløp.

Samtidig fortsetter hovedstaden å vokse med rekordfart. Utbyggerne har respondert på det ved omfattende utbygging mot fjorden på steder som Bjørvika, Sørenga og Tjuvholmen.

Men utbyggerne trenger flere tomter enn de som finnes der. Derfor har de for lengst vendt blikket mot Oslos elvebredder. Mange prosjekter er blitt ferdigstilt de siste årene. Mange nye prosjekter er på gang.

- Dette er ikke noe som gjelder bare Akerselva, men også andre elver, blant annet de nedre delene av Lysakerelva, Hovinbekken, Alna og Gjersjøbekken, påpeker Tønnessen.

Hun er engstelig for hva en uvøren utbygging langs elvebreddene vil kunne føre til.

- Dette handler blant annet om viktige biotoper og biologisk mangfold. Langs Mærradalsbekken, for eksempel, går det rådyr og elg og beiter og det er registrert 65 fuglearter der. Dette handler også om at elveløpene skal være tilgjengelige for folk flest.

- Det blir for høyt

Når det gjelder den planlagte utbyggingen av Treschows gate i regi av Scandinavian Development, er det ikke minst høyden og hvor nært de nye byggene kan komme elvebredden, som bekymrer Tønnesen, som syns det blir for høyt med inntil ti etasjer. Så høye bygg kan skyggelegge store deler av elvebredden, påpeker hun.

- Lagerbygget som står på den aktuelle tomta i dag, er omtrent fire etasjer høyt, forteller Falck.

Først var det snakk om bygg på mellom fire og sju etasjer til erstatning for lageret. Men så ble det lagt fram tegninger som tilsier mellom fem og ti etasjer høye bygg, forteller han.

Antallet boliger byggene skal romme, har også økt, fra i underkant av 200 til nå «cirka 260 leiligheter», ifølge nettsidene til Scandinavian Development. Målfrid Nyrnes i Plan- og bygningsetaten, understreker at ingenting er endelig avgjort når det gjelder utbyggingen av Treschows gate 16. Hvor høye og elvenære nybyggene blir, er dermed fortsatt uvisst.

- Men både Plan- og bygningsetaten og politikerne er veldig opptatte av å hegne om elvene og byens blågrønne kvaliteter. For eksempel er planen om Akerselva miljøpark, som ble vedtatt i 1990, fortsatt gjeldende, påpeker Nyrnes.

- Men det har jo skjedd mye nybygging langs elvebreddene siden da?

- Jeg synes det har skjedd mye bra byutvikling langs elvene i Oslo de siste 20-25 årene, svarer Nyrnes.

- Langs elvedragene er vi for det første opptatte av turveier og rekreasjon. Dernest vannkvalitet og biologisk mangfold og for det tredje kvaliteten på fortettingen. Nå blir det nok en diskusjon om prosjektet i Treschows gate holder god nok kvalitet.

tor.sandberg@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen