Innenriks

Kastet ut av Brakkebygrenda

OSLO: Oslo kommune mener Brakkebygrenda er uryddig og skjemmende. I går ble husokkupantene kastet ut av politiet for andre gang.

«Brækkers blir angrepet av snuten og trenger støtte mot utkastelse! Spre for faen! Bbg is being attacked by police now and needs support against eviction! Spread!»

Slik varslet beboerne i Brakkebygrenda i St. Halvards gate i Oslo, på sin egen Facebook-side, om politiaksjonen i går morges.

Politiet, som bisto namsfogden og grunneier med utkastelsen, møtte mannsterkt opp. De sperret av St. Halvards gate i begge ender, før de tok seg inn på området med avbitertang og motorsag, og bortviste cirka 30 personer.

- Tre ble pågrepet, to av dem fordi de sendte fyrverkeri mot politiet, sier operasjonsleder André Kråkenes i Oslo politidistrikt til Dagsavisen.

«Skjemmende»

Dette er andre gangen husokkupantene i Brakkebygrenda kastes ut. Sist gang, i 2008, endte det med voldelige konfrontasjoner med politiet. En campingvogn ble satt i brann, og det haglet flasker, stein og egg, mens politiet svarte med tåregass.

André Kråkenes mener at gårsdagens aksjon derimot var vellykket. Da Dagsavisen gikk i trykken i går tydet alt på at man ikke ville få en reprise fra 2008.

Gårsdagens aksjon skyldes at Oslo kommune, ved Plan og bygningsetaten, har pålagt grunneieren å rydde tomten. Kommunen truet med en tvangsmulkt på 25.000 kroner om eieren ikke rettet seg etter pålegget.

Plan- og bygningsetaten begrunner pålegget blant annet med at «Etaten er av den oppfatning at forholdene på tomten framstår som uryddige og skjemmende midt i et område preget av boligbebyggelse».

- Oslo kommune fører en kamp mot det å være annerledes. Her skal alle bygninger være i betong og glass, sier Harald (23).

Harald, som ikke ønsker å si etternavnet sitt, har bodd i Brakkebygrenda i fire og et halvt år

- Jeg har et ønske om å jobbe med økologi, og skape en undergrunnsscene der stemmene som ellers ikke slipper til får muligheten til å blomstre, sier Harald.

- Vi har hatt mange prosjekter i hagen vår, til slutt hadde vi et drivhus. Og nå var vi på vei til å bli selvforsynte med elektrisitet, vi hadde solcellepaneler og alt mulig.

- Hva lever dere av?

- Det er forskjellige ting. Jeg er sykkelmekaniker. Og om natten finner vi mat som butikkene har kastet, men som er helt spiselig.

- Dere bor her ulovlig. Synes du da det er rart at dere fjernes?

- Vi bodde ikke her ulovlig før kommunen tvang eieren til å be namsmannen om å kaste oss ut. Det må da være bedre at noen bruker tomten til noe fornuftig enn at den står tom, sier Harald.

- Mindre tolerant by

Harald A. Nissen er bystyrerepresentant for Miljøpartiet De Grønne. Han mener kommunens begrunnelse - at forholdene er «skjemmende» - er et uttrykk for en skummel tankegang.

- Da er man blitt et slags estetikkpoliti som skal blande seg inn i hvordan folk lever. Oslo er med dette blitt en litt mindre liberal og en litt mindre tolerant by, sier Nissen til Dagsavisen.

- Det bør være plass til denne type grønne, alternative miljøer i en by som Oslo. Slik er det i de fleste europeiske storbyer. I Berlin markedsfører de alternativ-kulturen sin, legger han til.

Heller ikke Bjørnar Moxnes, leder i Rødt og partiets gruppeleder i Oslo bystyre, mener at gårsdagens aksjon løser noen ting. Han understreker at han ikke mener at beboerne bør ha rett til å bo der for evig og alltid.

- Men nå kommer tomta nok en gang til å stå ubrukt. Den var en lokal dumpeplass fram til ildsjelene i Brakkebygrenda ryddet opp, og startet sitt byøkologiske prosjekt, sier Moxnes til Dagsavisen.

Leter etter nytt sted

- Ble Brakkebygrenda for stygg for Oslo, direktør i Plan- og bygningsetaten, Ellen de Vibe?

- Det var de forholdene vi har beskrevet som var avgjørende, men nå har også grunneier formidlet at man ville be om utkastelse uavhengig av hva Oslo kommune gjorde i denne saken.

- Harald Nissen mener Oslo er blitt en litt mindre liberal og tolerant by. Hva synes du om det?

- Plan- og bygningsetaten forholder seg til det regelverket som vi skal forvalte, sier de Vibe.

Forrige gang Brakkebygrenda ble ryddet, vendte okkupantene tilbake i 2010. Husokkupanten Harald sier at de nå vil prøve å finne et nytt ubebodd og ubrukt sted å okkupere, for å bygge opp prosjektet fra starten av.

- Det vi er redde for er at politiet og kommunen jager oss i håp om at vi forsvinner til slutt. Men vi forsvinner ikke, sier Harald.

sturla.hanssen@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen