Innenriks

Kan tape fritt sykehusvalg

Regjeringen kan gå på nederlag om innføringen av EUs pasientdirektiv. De mangler flertall i Stortinget.

Pasientdirektivet: Regjeringen kan gå på nederlag om innføringen av EUs pasientdirektiv. De mangler flertall i Stortinget.

I går vedtok helse- og omsorgskomiteen på Stortinget en innstilling om innføre EUs pasientdirektiv:

Regjeringspartiene vil gi pasienter fritt sykehusvalg i hele Europa, Sp og SV vil avvise hele direktivet, mens Ap, Venstre og KrF har fremmet forslag om å beholde modellen som den rødgrønne regjeringen i sin tid innførte, det vil si at pasienter som har oversittet tidsfrist for behandling, må få en forhåndsgodkjenning av betaling for helse­tjenester i utlandet.

Pasientrettighetsdirektivet ble først implementert under den rødgrønne regjeringen i 2013, men regjeringen la at behandlingen måtte forhåndsgodkjennes. EØS-avtalens overvåkingsorgan, ESA, mente det er strid med EØS-avtalen. I mai gikk helseminister Bent Høie ut og åpnet for fritt behandlingsvalg.

Saken skal opp i Stortinget 16. desember.

Siden SV og Sp sekundært sier de vil stemme for forslaget til Ap, dersom deres eget ryker, kan det se ut til at regjeringspartiene går på det nederlag og ikke får flertall for fritt sykehusvalg i Europa.

 

Frykter pengetrøbbel

- Vi frykter at ved å godta ­direktivet vil det innebære en åpning for storstilt kommersialisering, noe som vil undergrave det offentlige helse­vesenet. Vi tror pasient­direktivet i sammenheng med fritt behandlingsvalg vil føre til at kommersielle aktører vil lokke til seg pasienter selv om man har behandlingstilbud i det ­offentlige. Da mister vi kontroll over helsebudsjettet vårt, og kan ­endre opp med å finansiere kommersielle sykehus i utlandet, framfor å bruke pengene her hjemme, sier SV-leder Audun Lysbakken.

SV frykter også at pasienter kan havne i pengetrøbbel dersom de får behandling i utlandet og det blir uenighet om refusjon når de kommer hjem.

Mer fra Dagsavisen