Innenriks

Kan stride mot egne vedtekter

Ut fra informasjonen som ble sendt medlemmene av Islamsk Råd før årsmøtet, er ansettelsen av Leyla Hasic i strid med rådets egne vedtekter.

Av Vilde Blix Huseby

Alle ansettelser i Islamsk Råd Norge (IRN) skal tas av rådet selv. Men ansettelsen av nikabkledde Leyla Hasic ble presentert som en ren orienteringssak fra styret i innkallingen til rådets årsmøte.

Det viser sakspapirene i innkallingen til årsmøtet 26. mars, som Dagsavisen har fått tilgang til.

Presentasjonen av saken, slik den fremstår i årsmøteagendaen, er dermed i strid med rådets egne vedtekter om nyansettelser. Her står det om tilsettelse i nye stillinger at styret «skal foreslå ansettelser overfor rådsmøtet» og «Kandidater til disse stillingene vurderes av styret som sender sin innstilling til rådsmøtet. Beslutning om ansettelse tas av rådsmøtet».

Les også: Kulturministeren «ikke beroliget» etter møte med Islamsk Råd

Uenighet om votering

Rådsrepresentantene selv strides imidlertid om hvorvidt ansettelsen faktisk ble banket gjennom av årsmøtet eller ikke.

– Det var en runde med å utveksle meninger. Men de talte ikke stemmer, hevder Basim Ghozlan, forstander for Det Islamske Forbundet Rabita.

– Det ble votert over ansettelsen. Møteleder spurte hvem som var imot ansettelsen og ba dem vise sin stemmeseddel. Ansettelsen ble vedtatt enstemmig med en dissens, hevder generalsekretær i IRN, Mehtab Afsar.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Bråk allerede i februar

Ansettelsen av nikabkledde Leyla Hasic ble kjent for offentligheten to dager etter årsmøtet i mars. Men allerede i februar var saken oppe til behandling i et rådsmøte i medlemsorganisasjonen, da også som en orienteringssak.

Også på dette møtet ble det stilt spørsmål ved hvorfor saken kun ble lagt frem til orientering. Det ble også forespurt om mer informasjon om saksgrunnlaget for ansettelsen.

Ghozlan fra Rabita begrunner motstanden med rådets om­­stridte historikk rundt ansettelsesprosesser. Det var nettopp uenigheten om hvorvidt rådet eller styret har siste ord i ansettelsessaker som utløste bråket rundt personalsaken til generalsekretær Mehtab Afsar i fjor sommer. Da mente styret at det hadde rett til å sparke IRN-sjefen. Rådet mente derimot at det bestemmer i ansettelses­sa­ker.

– Hvorfor legger man da nå frem en ansettelsessak kun som orientering fra styret? spør Ghozlan.

Generalsekretær i Islamsk Råd Norge, Mehtab Afsar, ser imidlertid ikke problemet med at saken ble kalt for en orienteringssak i innkallingen.

– Det er innforstått at en sak om ansettelse er en vedtakssak, mener Afsar.

Debatt: Mannen bak nikaben

Uvanlig arbeidsfordeling

Generalsekretær i Frivillighet Norge, Stian Slotterøy Johnsen, vil ikke kommentere saken spesifikt. Men:

– De må jo forholde seg til vedtektene de har vedtatt selv, sier Johnsen.

Frivillighetsgeneralen synes også rådet har lagt opp til en merkelig arbeidsfordeling mellom råd og styre i vedtektene sine.

– Den er både byråkratisk og uvanlig. Ut fra min kjennskap er det ikke vanlig i frivillige organisasjoner at et medlemsmøte eller et årsmøte ansetter medarbeidere som skal rapportere til en generalsekretær. Det er ikke det vi anbefaler, sier han.

Les også: Krisemøte om Islamsk Råd

Aner ikke hvem de var

Spørsmålet om rådet fulgte egne vedtekter eller ikke da det ansatte Hasic, avhenger ikke bare om det faktisk pågikk en votering eller ikke. Det er også uenighet om styret har avgitt nok informasjon til rådet ut fra hva som kan regnes som en «innstilling».

Etter diskusjonen på årsmøtet i februar ble det vedtatt at rådet skulle få tilsendt dokumentasjon om ansettelsesprosessen med saksdokumenter til årsmøtet. Men rådet skal ikke ha fått noen informasjon om hvilke kandidater som er innstilt.

I sakspapirene til årsmøtet er det gitt litt over en halv side med informasjon om prosessen med ansettelsen og Leyla Hasics kvalifikasjoner. Men ikke om de andre kandidatene som ble vurdert.

– Jeg aner ikke hvem de andre kandidatene var, sier Ghozlan, som var til stede på møtet.

Generalsekretær Afsar svarer ikke direkte på om rådet visste hvilke motkandidater de vurderte mot Hasic.

– Alle våre rådsmedlemmer har alltid tilgang til alle prosesser og rutiner. Dersom de finner det nødvendig, får de forelagt det, svarer Afsar på direkte spørsmål.

På spørsmål fra Dagsavisen oppgir Kulturdepartementet at det heller ikke har innsyn i kandidatene styret vurderte.

– Departementet vurderer ikke tilsettingsprosesser i selvstendige organisasjoner som Islamsk Råd Norge, oppgir departementet og påpeker at rådet ikke omfattes av offentlighetsloven.

Les også: Én kvinne inn i Islamsk Råd-styret

Mer fra Dagsavisen