Norske soldater øver i Finnmark under Joint Viking 2015. Nå kritiserer flere regjeringen for at Forsvaret er underdimensjonert for å forsvare Norge mot krig.FOTO: MATS TVERAAEN/FORSVARETS MEDIESENTER/NTB SCANPIX

– Kan ikke forsvare Norge

Befalets Fellesorganisasjon mener Forsvaret ikke kan stå imot et angrep på Norge lenge nok til at NATO kan komme til unnsetning.

– Forsvaret vi har i dag er ikke stort nok til å kunne forsvare landet, sier Rune Rudberg, fungerende leder i Befalets Fellesorganisasjon til Dagsavisen.

Økonomisk sulteforing av Forsvaret rammer forsvarsevnen til Norge, mener han. Nå går Nordisk offisersallianse (NOA), som representerer mer enn 35.000 medlemmer i Danmark, Sverige, Finland og Norge ut med en felles advarsel, som ikke er til å misforstå:

De kan ikke lenger stå inne for forsvarsevnen til sine land.

I en felles appell etter et nordisk toppmøte i forrige uke ble det uttrykt en felles bekymring: Samtidig som sikkerhetstruslene fra IS, Boko Haram – og Russland – øker, reduseres forsvarsevnen gjennom økonomiske kutt.

For få til å forsvare landet

I går gikk tidligere forsvarstopp Jacob Børresen ut i Dagsavisen med en kraftig advarsel til regjeringen: Forsvaret kan bryte sammen dersom det blir krig.

– Situasjonen er helt forferdelig, for å si det rett ut, uttalte den tidligere stabssjefen i Sjøforsvarsstaben.

Nå støtter Rudberg opp om kritikken til Børresen.

– Ressursene Forsvaret i dag rår over er av høy kvalitet, men det er for få og små enheter. Gjentatte flate budsjetter reduserer kjøpekraften til Forsvaret og reduserer forsvarsevnen. Det står ikke i stil med det Forsvaret vi trenger i dag, sier Rudberg.

 

Les også: – Vi har ikke lenger noe forsvar

 

Vil tape før NATO kommer

I uttalelsen fra den nordiske offisersalliansen rettes det krass kritikk mot regjeringen:

«Offisersforbundene i de nordiske landene ønsker å understreke at politikerne spiller et farlig spill med endringene av forsvarets organisering og er i ferd med å utsette befolkningen for en uakseptabel risiko.»

Samtidig advares det mot at Norge ikke kan holde fremmede makter tilbake lenge nok til at NATO kan komme til unnsetning dersom det blir krig:

«Noen få bataljoner, jagerfly eller Fregatter spredt over hele det norske territorium på land, sjø og i luften, kan ikke forsvare dette alene eller skape tid til at NATO skal kunne reagere og agere.»

 

Les også: Frontalangrep på forsvarsministeren

Les også: - Forsvaret går ut på dato

 

Putin vurderte atomvåpen

Generalløytnant Robert Mood reagerer etter å ha sett advarselen til Børresen i Dagsavisen.

– Skulle ønske han tok feil, men noen få veldig gode avdelinger gir ikke et Forsvar, skriver Mood i en melding på Twitter og etterlyser mer ressurser til Forsvaret.

I går var det ett år siden Russland med makt tok over Krim-halvøya. Russlands president Vladimir Putin benyttet anledningen til å si at han var klar for å bruke atomvåpen.

– Han vil skremme Vesten, sier tidligere forsvarssjef Sverre Diesen om Putin til NRK.

Les også: Nye jagerfly betyr kraftige kutt

Les også: Skremt av Russlands krigsmaskin

Les også: Sår tvil om norsk beredskap i nord