Innenriks

Kan bli instruert om flyktninger

Flere Frp-fylkeslag vil vedta et nei til å ta imot 10.000 flyktninger. På Stortinget truer opposisjonen med at regjeringen likevel kan bli tvunget til å ta imot flere.

Av Marie Melgård og Sofie Prestegård

Til helgen starter Frps landsmøte. Også her blir syriske kvoteflyktninger et tema. Men i motsetning til Ap, Venstre og SV, som har gjort vedtak på at Norge skal ta imot 10.000 av dem, kan Frp gjøre det stikk motsatte:

Troms Frp skal sende inn et resolusjonsforslag hvor Frp sier nei til å ta imot 10.000 syriske kvoteflyktninger.

– Det vil koste mange milliarder og legge store begrensninger på regjeringens handlingsrom. Det ligger ingenting ekstra i budsjettet for 2015. Det er KrF og Venstre klar over, sier Geir Are Winther, fylkesleder i Troms.

Flere forslag

Rogaland Frp foreslår også at Norge skal si nei til å ta imot båtflyktninger og syriske flyktninger, men heller ta initiativ internasjonalt til å leie områder i «strategisk utvalgte nabolag» og plassere dem der. Mange fylkesledere Dagsavisen har snakket med er positive til et forslag om å si nei til 10.000 syriske flyktninger, og heller bidra i nabolandene.

Skjer dette går Frp ett skritt lengre enn Høyres landsmøte. Her fattet man ingen vedtak om Syria. Likevel var signalet fra Erna Solberg og hennes parti at den mest effektive hjelpen for syriske flyktninger, skjer i Syrias nærområder.

Problemet for regjeringspartiene er at det ikke er flertall for deres syn. KrFs landsmøte er neste helg, og også der vil etter alt å dømme delegatene gå inn for 10.000 kvoteflyktninger.

I regjeringskretser dannet det seg et bilde av at sentrum og Ap ikke kommer til å bruke dette flertallet, fordi det er for vanskelig for kommunene å ta imot enda flere flyktninger de må bosette. I dag sitter over 5.000 asylsøkere med opphold på mottak i kø for bosetning.

Sentrale kilder i sentrumspartiene sier til Dagsavisen at regjeringen slett ikke skal undervurdere saken. Sentrum er ikke redde for å påføre regjeringen et nederlag.

– Enten blir regjeringen instruert av Stortinget, eller så blir de med på en avtale, sier en kilde tett på prosessen.

«Vinn-vinn»

I forrige uke inviterte Ap-leder Jonas Gahr Støre partiene på Stortinget til å finne sammen om en felles dugnad for å ta imot flere flyktninger. I sentrumskretser ble det omtalt som en «vinn-vinn» for både sentrum, regjeringen og Ap.

Torsdag redegjør Solberg for situasjonen i Middelhavet og den humanitære krisen i Irak og Syria på Stortinget. Det er knyttet spenning til hva hun vil komme med. I sentrum omtales dette som Solbergs største test som statsminister.

Mer fra Dagsavisen