Innenriks

– Kampviljen vår er kjempestor

De 19 LO-medlemmene i det spanskeide selskapet Orona har ingen planer om å gi seg før de får på plass en tariffavtale. Neste uke møter de motparten til mekling.

De er ikke så mange i tallet, men streikeviljen blant de 19 LO-organiserte heismontørene er stor. Utstyrt med løpesedler og gule vester, møtte de i dag opp på Folkets Hus for å overvære appellen EL og IT-leder Jan Olav Andersen skulle holde i forbindelse med LOs representantskapsmøte.

Heismontørene har streiket siden 14. mai, men har ikke tenkt å gi seg før de får gjennomslag for sitt viktigste krav.

– Vi kommer til å fortsette så lenge som mulig. Vi vil klare én dag lenger enn bedriften og kampviljen vår er kjempestor, sier hovedtillitsvalgt Kristoffer Syvertsen til Dagsavisen.

Les også: – Det er fint at min datter på tre får se at det er lov å protestere

Krever tariffavtale

Heismontørene jobber i det spanskeide heisselskapet Orona, som de siste årene har befestet sin posisjon i det norske heismarkedet gjennom oppkjøp av flere norske bedrifter. De tillitsvalgte krever at Orona får på plass en sentral tariffavtale. Tidligere har de ansatte hatt en såkalt husavtale, men heismontørene krever nå at Orona slutter seg til EL og IT Forbundets landsomfattende heisoverenstkomst.

– Vi ønsker også en innleieavtale og en opplæringsplan, sier Syvertsen.

hovedtillitsvalgt: Kristoffer Syvertsen i Orona-klubben.

Hovedtillitsvalgt: Kristoffer Syvertsen i Orona-klubben. Foto: Lene Sørøy Neverdal

Ifølge Heismontørenes Fagforening (HMF) er Orona det eneste internasjonale heiskonsernet i Norge som ikke har undertegnet tariffavtale med EL og IT Forbundet. HMF beskylder også selskapet for å drive med ulovlig innleie.

Dagsavisen har tidligere skrevet om ekteparet Johana Rodriguez og Fransisco Castillo, som skal ha gjort flere oppdrag for Orona og deretter blitt sagt opp på dagen og nektet lønn.

– Vi har lenge sett på Orona som en veldig useriøs aktør i heisbransjen i Norge. De har hatt omfattende innleie, brukt underleverandører og flere ganger hyret inn ukvalifisert personell til å utføre arbeid på elektriske anlegg i heiser, sa leder Markus Hansen i HMF til Dagsavisen da.

Les også: – De som får togene til å gå, har begynt å se seg om etter andre og tryggere jobber

Steile fronter

Hansen forteller at fagforeningen har plassert ut streikevakter på flere byggeplasser for å hindre streikebryteri. Ifølge HMF-lederen har Orona blant annet forsøkt å sette opp heiser på et prosjekt i Jessheim.

– I dag stoppet vi to biler med spanske arbeidere på Jessheim, og det samme gjorde vi i går, og torsdag og fredag forrige uke. Orona hevder at arbeiderne ikke er leid inn ulovlig, men de har ikke godkjenning til å jobbe i Norge, sier Hansen.

Hovedtillitsvalgt Kristoffer Syvertsen bekrefter at frontene er steile mellom de streikende og ledelsen i selskapet. Ifølge Syvertsen har Orona-klubben lenge bedt ledelsen om å redegjøre for innleiebruken, noe ledelsen skal ha nektet for. Dialogen mellom de to partene beskriver han som «ikke-eksisterende».

– Vi har snakket om å ta en kaffeprat, men det har foreløpig ikke skjedd, og jeg tror ikke det kommer til å skje heller.

Les også: Så glade er NRK-ansatte for at streiken er over

Har god tid

Innleiebruken gjør også en opptrapping av streiken vanskelig, ifølge Syvertsen.

– Det er en del utenlandske arbeidere som ikke vil støtte oss fordi de kun er her for å jobbe, og skal hjem igjen etter hvert. Det er forbundene som styrer om vi kommer til å ta i bruk andre virkemidler, og hvis de velger å ta ut flere medlemmer i sympatistreik, er det positivt for oss, sier han.

De streikende møtte i dag opp foran Folkets Hus for å dele ut løpesedler. Foto: Lene Sørøy Neverdal 

Forbundsleder Jan Olav Andersen i EL og IT Forbundet tror fortsatt på seier.

– Vårt utgangspunkt er å få på plass en tariffavtale, og det virker som det kan ta tid, men vi har både tid og penger.

Han mener kampen for å få på plass en tariffavtale også er en kamp for å bevare den norske arbeidslivsmodellen.

– Bedriftens forsøk på å sammenlikne husavtaler med tariffavtaler, er et fremmedelement i det norske arbeidslivet. Tariffavtaler er viktig fordi de sikrer innflytelse på arbeidsplassen og den koordinerte lønnsdannelsen.

Også LO-leder Hans-Christian Gabrielsen mener kampen er av prinsipiell karakter.

«Det er opprørende å se at LO-medlemmer må streike for grunnleggende faglige rettigheter», skriver han på sin Facebook-side.

Les også: Alenemoren Erna vasket seg til topps i LO (DA+)

Avviser avtalenekt

Forhandlingskoordinator Erik Kristiansen i Orona Norway avviser at selskapet nekter de ansatte tariffavtale og viser til husavtalen, som ble sagt opp av Orona-klubben i fjor med virkning fra 20. april i år. Denne avtalen er gyldig, skriver Kristiansen i en e-post til Dagsavisen.

– Vi hadde en tariffavtale som skulle revideres for tredje gang, men klubben nektet å forhandle på denne avtalen før bedriften hadde signert på en tariffavtale med EL og IT Forbundet.

Kristiansen avviser også at Orona driver med streikebryteri og hevder at ansatte som ikke er i streik, blir hindret i å gjøre jobben sin av de streikende og HMF.

– Når klubb og forening hevder at vi bedriver streikebryteri, så må de kunne dokumentere dette. Vår intensjon er i alle fall ikke å bedrive en sosial uakseptabel virksomhet som streikebryteri er.

Videre tilbakeviser Kristiansen at selskapet driver med ulovlig innleie og nekter tillitsvalgte innsyn i innleievirksomheten.

– Vi har hele tida lagt fram de opplysninger de tillitsvalgte har etterspurt, både arbeidsavtaler, ulike opplysninger om bosted og andre relevante forhold, skriver han.

Kristiansen vil ikke svare på om Orona kommer til å innfri noen av de streikendes krav, men viser til at partene skal møtes til mekling neste uke.

Han forteller at selskapet merker streiken, både økonomisk og omsetningsmessig.

– Men så langt er det våre kunder som har merket dette mest ved at anlegg blir stengt ned, lengere responstid på reparasjonsoppdrag og så videre, skriver han.

Mer fra Dagsavisen