Innenriks

Kamp om toppverv i SV

To tidligere SU-ledere skal kjempe om vervet som ny partisekretær i SV. Én har røtter i miljøbevegelsen, og én kan kalles industriens gullgutt. Men hvor skiller de to kandidatene ellers lag?

Bilde 1 av 2

Av Sofie Prestegård og Marie De Rosa

Andreas Halse (30)

...har helt siden han var på sin første sommerleir som ung idrettselev fra Lørenskog, følt seg som en annerledes SV-er, og har opptil flere ganger turt å tale partiet midt imot. Nå vil han løfte takhøyden i partiet.

Audun Herning (36)

...har vært leder i Sosialistisk Ungdom og rådgiver for Bård Vegar Solhjell (SV) da han var kunnskapsminister. De siste sju årene har han tilbrakt i Norsk Folkehjelp, hvor han har gjort alt fra å studere valgkamp i Kenya til å bygge demokrati i Sør-Sudan. Nå vil han bygge organisasjon i SV.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Hva er den største forskjellen på deg og din motkandidat?

Halse: – Jeg kjenner ikke Audun spesielt godt, så det er vanskelig å svare på. Forskjellene mellom oss får være opp til landsmøtet å vurdere.

Herning: – Det første jeg gjorde da det ble klart at det sto mellom meg og Andreas, var å be ham ut på en kaffe. Han er en god kandidat. Vi har litt ulikt fokus. Jeg har bakgrunnen min fra miljøbevegelsen og internasjonalt arbeid i Sør-Sudan. Det har nok bidratt til mitt engasjement for å bekjempe klimakrisen.

Er du enig i de foreslåtte fire hovedkravene fra SV? Hvis ikke – hva vil du endre?

Halse: – Ja, jeg er helt enig. Jeg synes det er gode hovedkrav som peker ut kampen mot Forskjells-Norge. Det er en del i SV som ønsker å bake inn et oppgjør med kommersielle vikarbyråer. Hvis det kan gjøres på en fornuftig måte, er jeg åpen for den ideen.

Herning: – Jeg tror ikke du finner en enste SV-er som mener det holder med disse fire kravene. Det er helheten som vil avgjøre om vi går i regjering eller ikke.

Bør SV gå inn i regjering etter valget, samarbeide med en samarbeidsavtale eller være i opposisjon som nå?

Halse: – Å skulle forhandle om et flertall som ikke finnes fra en posisjon vi ennå ikke har, ville vært veldig underlig. Jeg har et ekstremt pragmatisk forhold til dette spørsmålet. SV bør gjøre det som gir oss mest mulig gjennomslag for våre saker over tid.

Herning: – Å svare på det blir som å svare på hvilken vei vi skal svinge før vi har sett terrenget. Det kommer an på hvor vi får mest gjennomslag. Får vi mest ved å gå i regjering, så bør vi gjøre det.

Bør det å jobbe for et atomvåpenforbud og mot NATOs rakettskjold, være et absolutt krav for å gå i regjering med Ap?

Halse: – Jeg er usikker på om vi bør stille et absolutt krav, men er villig til å høre på gode argumenter under landsmøtet og vil ikke kategorisk avvise det. Jeg tror uansett en ny regjering ledet av Ap vil jobbe for et forbud, og jeg er veldig enig i at det skal være noe SV prioriterer høyt.

Herning: – Atomnedrustning er ekstremt viktig for oss. Selv jobber jeg i Norsk Folkehjelp hvor kampen mot kjernevåpen er helt avgjørende. Jeg har vanskelig for å støtte en regjering som ikke vil jobbe for et forbud mot atomvåpen.

Bør handlingsregelen strammes inn?

Halse: – Ja. I en tid der vi kommer til å ha lavere inntekter fra oljeutvinning, er det mest solidarisk å bruke mindre av pengene vi har på bok. Jeg er enig med dem som vil realisere store infrastrukturprosjekter, men det må gjøres med de pengene vi allerede har i omløp.

Herning: – Ja, men jeg mener det er en mindre viktig debatt enn fordelingsdebatten. Om problemet med manglende fordeling ikke kommer til syne fordi vi bare bruker mer oljepenger, så bør vi gjøre noe med det. Det er ikke sånn at vi kan velge både skattekutt og velferd. Du kan ikke bruke den samme krona to ganger. Derfor må vi prioritere.

Bør SV gå inn for å avkriminalisere besittelse av brukerdoser av narkotika?

Halse: – Ja. Narkotikabruk bør være et helsespørsmål framfor et justisspørsmål. Det viktigste for meg er at vi viser omsorg for de tyngste brukerne. Vi kommer ingen vei med å straffeforfølge de som er rammet av avhengighet.

Herning: – Jeg heller mot avkriminalisering, men mener dette er et kjempevanskelig spørsmål som egner seg dårlig for skråsikkerhet.

Les også: Ber Ap-landsstyret vurdere cannabis-salg

Hva bør være SVs målsetting for oppslutning i høstens valg?

Halse: – Vi skal gjøre et vesentlig bedre valg nå enn sist, og være på 10 prosent innen neste stortingsvalg. Dette valget er et skritt på veien dit.

Herning: – Målet må være framgang, altså at vi gjør det bedre en forrige valg (4,1 prosent i 2015 journ.anm.). Det må vi kunne ha som mål, i hvert fall når vi er så nær nedrykkslinja.

Hva er det fremste tiltaket du vil sette i gang for å øke medlemstallene i SV?

Halse: – Jeg har ikke tro på at det finnes et enkelttiltak som på magisk vis kan føre til en eksplosjon i medlemstallene. Det handler om godt, gammeldags organisasjonsarbeid kombinert med et overordnet, politisk budskap som folk har tro på.

Herning: – De største utfordringene til SV er at for mange føler de gjør en jobb alene og at det er for høy terskel for å bli et aktivt medlem. Det viktigste vi kan gjøre for å endre det er å verve folk inn i aktivitet. Alle som blir medlemmer må kjenne at de trengs og har en konkret oppgave de må løse. De partiene som lykkes rundt om i verden nå, de gjør dette. Det kan være alt fra kampanjearbeid og aksjoner til å være en lyttepost. For vi må vite hva som diskuteres rundt lunsjbordet på jobben, som SV trenger å utvikle politikk for. De neste årene må vi redefinere måten vi jobber politisk på, i en tid der det er store endringer i verden.

Les også: Militærnekteren Lysbakken vil ruste opp Hæren

Mer fra Dagsavisen