Annonse
Joshua French er løslatt fra fengselet, og er allerede tilbake i Norge.

Joshua French er tilbake i Norge

Joshua French ankom Norge på formiddagen 17. mai.

Annonse
Innenriks

 

Av Trine Andersen, NTB

– Jeg er svært glad for å kunne bekrefte at kongolesiske myndigheter i går besluttet å overføre Joshua French til Norge. French kom til Norge i dag og får nå nødvendig medisinsk oppfølging. Belastningen for French og hans nærmeste har vært svært stor, saken har vakt sterkt engasjement og jeg er lettet over at han nå er i Norge, sier statsminister Erna Solberg.

VG skrev i februar om hvordan norske og kongolesiske myndigheter i stillhet har forhandlet fram en avtale som innebærer at dødsdømte Joshua French overføres til Norge.

I februar sa Kongos justisminister Alexis Thambwe Mwamba i et intervju med NRK at French vil bli benådet i løpet av 2017. Sjefen for Kongos militære justisvesen anbefalte i et brev i april at French soningsoverførers til Norge, ifølge Dagbladet.

Det er åtte år siden French ble pågrepet i Kongo, anklaget for drap og spionasje. Kort tid etter ble hans reisefølge Tjostolv Moland også pågrepet. I 2009 ble begge dømt til døden av kongolesiske myndigheter. Nordmennene anket, men etter en ny rettssak i 2010 ble dødsdommen stående. Bare Moland ble dømt for selve drapet. Nordmennene anket ikke dødsdommen videre i håp om å få fortgang i soningsoverføring til Norge.

18. august 2013 ble Moland funnet død på cellen han delte med French i militærfengselet Ndolo i Kinshasa. På tross av at Kripos konkluderte med at det ikke fantes noen indikasjoner på drap, ble French i 2014 dømt for å ha drept kameraten.

Enken etter sjåføren som ble drept da han jobbet for Joshua French og Tjostolv Moland har tidligere gitt uttrykk for at hun håper French får reise hjem.

– Jeg har bedt til Gud om dette. French har lidd lenge. Nå må han og hans mor få forlate Kongo, sa Bibiche Olendjeke til VG etter meldingen i februar om at French vil bli benådet i løpet av 2017.

 

Annonse