Jens Stoltenberg: – Hatet stikker dypere enn vi forestilte oss

– Det er viktig å bruke 22. juli til å mobilisere mot et hat som er sterkere og som stikker dypere enn det vi forestilte oss, sier Jens Stoltenberg.

– Det er vakkert og fint å få lov til å delta på denne markeringen. Det er jo nå sju år siden, men det er fortsatt fint å minnes de som gikk bort, de som lever med sår og aldri blir ferdig med 22. juli, sier den tidligere Ap-lederen til NTB.

Stoltenberg var på plass under markeringen i regjeringskvartalet søndag formiddag. Det er sju år siden terrorangrepet i 2011 da 77 mennesker mistet livet. Samtidig ble det midlertidige nasjonale minnesmerket for angrepene avduket.

– I dag er det viktig å markere avstand fra holdningene og hatet vi fortsatt ser. Hatet er nok sterkere og stikker dypere enn vi forestilte oss, sier han.

Erna Solberg: – Hatet lever fortsatt

Trusler

De siste dagene har det blitt kjent at flere Utøya-overlevende har blitt truet på livet av nettdebattanter.

Stoltenberg sier det er opprørende og omtaler truslene som både et angrep på politisk engasjert ungdom, men også mot kjernen i demokratiet.

– Det er veldig farlig å avskrive det med at det er få skrullete mennesker. Det hatet og truslene vi ser der ute i både bredde og omfang, er viktig å mobilisere mot, sier han.

Eirik Hoff Lysholm: «De fine ordene som vi glemmer»

Glad for å være med

NATO-sjefen, som nylig mistet sin far Thorvald Stoltenberg, sier det er han er glad for å få være med på søndagens markering.

– For meg er det bare enda finere å være med på minnemarkeringen fordi vi alle minnes om at livet er forgjengelig og at folk mister sine nærmeste. Her er det imidlertid mange som mistet barn og unge i begynnelsen av livet. Jeg mistet en far som levde et langt liv og ble 87 år, og det en forskjell, sier Stoltenberg.

(NTB)