Innenriks

– Jeg var klar for å ta den aborten. Jeg trodde på legen.

– Det er bare flaks at hun lever, sier Eva Pay (37) og stryker seg over magen.

Snart kommer hennes andre datter til verden. Det ville ikke skjedd dersom Eva Pay hadde fulgt konklusjonen hun og legen hennes i samråd kom fram til. Legen var en turnuslege på opplæring ved et legesenter i Oslo og ble veiledet av Pays fastlege. Nå har Fylkesmannen i Oslo og Akershus opprettet tilsynssak mot de to legene.

– Følte jeg måtte si ja

Eva Pay er blitt diagnostisert med PTSD (posttraumatisk stresslidelse) etter flere vonde opplevelser i fortida og har i lengre tid gått på vanedannende medisiner mot depresjon og angst. Da hun i fjor høst oppdaget at hun var gravid, oppsøkte hun fastlegen sin for å be om nedtrapping av medisinene.

Der skal turnuslegen ha rådet henne til å ta abort, ifølge Pay fordi han mente fosteret «garantert var skadet allerede».

– Jeg var i en sårbar periode, så jeg følte jeg måtte si ja, sier hun.

Turnuslegen avviser i sin uttalelse til fylkesmannen at han skal ha sagt at fosteret «garantert var skadet allerede».

Dagsavisen har fått se utskrifter av Pays pasientjournal. Der skriver turnuslegen at «Minstepakning apodorm (medisinen, journ.anm.) ok da svangerskap skal termineres. Dette grundig forklart, medikamentforbruk og svangerskap ikke forenlig.»

I sin uttalelse til fylkesmannen skriver turnuslegen at hans opplevelse var at han og Pay «etter drøfting av alternativer i samråd kom fram til at terminering av svangerskapet ville være det mest hensiktsmessige slik omstendighetene var på det tidspunktet».

Videre skriver han: «At pasienten opplevde at hun ble presset til en terminering av svangerskapet er noe u.t. ikke kan kjenne seg igjen i.»

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Ikke de siste seks ukene

Turnuslegen viser til at det i Felleskatalogen kommer fram at bruk av apodorm under svangerskapet «beviselig gir økt risiko for misdannelser som ganespalte, mental retardasjon, hypotoni mm.»

I Felleskatalogen rådes gravide som bruker Apodorm, til å kontakte lege for å avslutte behandlingen. Men medisinen apodorm utgjør ingen umiddelbar fare for fosteret i mors liv, forteller Ketil Arne Espnes, overlege ved St. Olavs hospital og spesialist i klinisk farmakologi.

– Det som er viktig, er at mor ikke bruker medisinen de siste seks ukene av graviditeten, slik at barnet blir avvent før det blir født og ikke får abstinensreaksjoner etter fødselen, sier Espnes, som understreker at han ikke kjenner denne saken og derfor uttaler seg på generelt grunnlag.

Verken turnuslegen eller Pays fastlege har ønsket å kommentere denne saken overfor Dagsavisen og viser til at den nå behandles av fylkesmannen.

Legen uttrykte skuffelse

To dager før den planlagte aborten, bestilte Eva Pay ultralyd hos en privat klinikk etter råd fra en god venninne. Ultralyden viste det stikk motsatte av det hun sier legene advarte henne om.

– Gynekologen fortalte meg at dette var det mest sprell levende ti uker gamle fosteret hun hadde sett, sier Pay.

Hun bestemte seg for å beholde barnet og gikk dagen etter tilbake til legen for å informere om beslutningen. Turnuslegen skal ifølge Pay ha reagert veldig negativt på at hun valgte ikke å ta abort.

I pasientjournalen hennes skriver legen at han «uttrykket en skuffelse over skifte av mening og informerer om at det ikke hadde vært aktuelt med fornying av apodorm om dette hadde blitt klargjort tidligere».

Om dette skriver turnuslegen i uttalelsen til fylkesmannen at «det er korrekt at undertegnede uttrykket en skuffelse da en følte at pasienten opplevdes ambivalent i sine valg og dermed hadde fått u.t. til å skrive ut medikamenter, i dette tilfellet apodorm som ikke virket faglig hensiktsmessig».

– Stigmatiserende

Eva Pay er tidligere rusmisbruker, men sier hun har vært rusfri de siste elleve årene. Likevel ble hun henvist til en lege i spesialisering i rusmedisin, forteller hun.

Møtet med turnuslegen og fastlegen beskriver Pay som nedverdigende.

– Jeg følte meg rett og slett behandlet som en narkoman. Det opplevdes veldig stigmatiserende. Det er ikke sånn at én gang rusmisbruker, alltid rusmisbruker, sier hun.

I ettertid har Pay slitt med å bearbeide opplevelsene.

– Det er bittert å tenke på at jeg holdt på å abortere et friskt barn. Jeg var klar for å ta den aborten. Jeg trodde på legen, og jeg går fortsatt og venter på at hun skal dø. Det har vært veldig tungt.

Eva Pay bestemte seg for å klage legene inn til Fylkesmannen i Oslo og Akershus. I slutten av april fikk hun beskjed om at fylkesmannen har opprettet tilsynssak mot begge to.

– Da jeg fikk brevet, knakk jeg sammen. Jeg tenkte at «endelig er det noen som tar meg på alvor».

– Ikke legens oppgave

Det er ikke legens oppgave å gi råd om abort, sier assisterende fylkeslege Kristin Lowsow Bentzrød hos Fylkesmannen i Oslo og Akershus, som selv har vært allmennlege i mange år.

– Det er pasientens valg, sier Lowsow Bentzrød. Også hun uttaler seg på generelt grunnlag.

– Av og til må gravide bruke medisiner, og da må legen vurdere hvem som må og hvem som kan la være, sier hun.

Fylkesmannen i Oslo og Akershus ønsker ikke å uttale seg spesifikt om denne saken til Dagsavisen, men skriver i et brev til de to legene at det er opprettet tilsynssak mot dem på bakgrunn av en henvendelse som gjelder «en klage på at pasienten ble informert om at hun måtte terminere et svangerskap på grunn av medisinbruk».

Mer fra Dagsavisen