Rulleteksten som fikk fotograf Odd Iversen til å gni seg i øynene.

– Jeg fikk oppleve gullalderen i NRK

«Foto: Odd Iversen – siste dag på jobb etter 47 år» stod det i rulleteksten etter ett NRK-innslag fra operaen fredag. Fotografen selv ble himmelfallen.

 

–  Ja, det kom like overraskende på meg. Jeg satt og så på innslaget selv, og ble helt himmelfallen. Men det var visstnok både godt planlagt og avklart med vaktsjef Svein Bryn på forhånd, så alt var i orden, sier den glade TV-fotografen, og nå også pensjonisten Odd Iversen (69) til Dagsavisen.

ivers

Odd Iversen siste dag på jobb, sammen med Ingunn Michelsen i NRK Dagsrevyen foran Operaen. Foto: Privat


Stinn brakke

Det er litt dagen derpå for Odd Iversen etter en heidundrende avslutningsfest som varte ut i de små timer i går kveld.

–  Jeg hadde holdt av ett par bord på Valkyrien restaurant, og måtte etter hvert utvide til 8-10 bord. Men selv det ble trangt, folk satt oppå hverandre og restuaranten var smekkfull. Det var kjempekoselig, sier Iversen.

Ikke vemodig

Han fyller 70 år i mai, og da må man gå av i NRK. Men det er ikke med tungt hjerte at Iversen takker av.

–  Nei, det er ikke vemodig. Jeg var heldig og fikk bli med på selve gullalderen i NRK, en tid da folk fikk faste ansettelser. I dag er det blitt mye tøffere, så jeg synes det er helt å ok å slutte nå, sier Iversen.

Hyllet som stjerner

Han begynte i NRK i 1971, først fikk han to års teknisk opplæring og jobbet med lyd i radio. Senere ble det foto.

–  Dette var på en tid en tid da vi var alene om tv-markedet og vi nærmest ble hilset som popstjerner når vi rullet inn i distriktene med NRKs store produksjonsbusser og gjerne en og annen kjendis-programleder. Folk bare åpnet dørene på vidt gap og vi ble invitert på middag hos alt fra ordføreren, presten og legen og gud vet hva.

Blant de tidlige programmene han var med å lage var et portrett av Håkon Bleken i Trondheim, og det populære underholdningsprogrammet «Husker du?» med Odd Grythe, Ivar Ruste og Arnt Haugens orkester.

–  Er det noen sendinger du husker ekstra godt?

–  Jeg husker spesielt da vi laget et program som het «Langs landeveien» og vi kom til Mausund utenfor Frøya og Hitra – da var det en som sa til oss: «Før snakka vi om før og etter krigen. Nå må vi forandre det til før og etter NRK kom på besøk.»

–  Og da det skulle være tilstelning om kvelden stod det skrevet på en plakat: «NRKs tekniske medarbeidere vil delta» - jeg vet ikke om det var ment som trekkplaster eller advarsel, humrer Odd Iversen.

Ingen deadline

Nå skal han ta seg en lang ferie. Det ser han fram til.

–  Ja, jeg skal ta ett år der jeg skal drite i deadline og gjøre veldig lite. Om ikke ett år er nok, så tar jeg to. Så får vi se hva framtiden bringer, sier en fornøyd Odd Iversen til Dagsavisen.