Innenriks

Involver offeret

Halvparten av oss kjenner noen som er blitt utsatt for seksuelle overgrep, men mange vet ikke hvordan de kan gå videre med informasjonen.

– Vi får veldig mange telefoner fra pårørende og fagpersoner som sier de kjenner noen som er utsatt for incest og overgrep. De lurer på om det kan stemme, og hvordan de kan ta tak i det, sier Taina Berg Utheim ved Støttesenteret mot incest.

Les også: Nye sjokktall om seksuelle overgrep

Ikke overraskende

I gårsdagens Dagsavisen presenterte vi en undersøkelse fra Redd Barna der halvparten av de spurte svarte at de kjente en eller flere som er blitt utsatt for overgrep. Det tallet overrasker ikke Støttesenteret, som jobber med det hver dag.

– Det som er skremmende er at det skjer i nære relasjoner. Der finnes et grunnleggende prinsipp at man har tillit til hverandre, sier hun.

Når folk ringer inn og spør om hva de skal gjøre når de kjenner til overgrep, pleier Berg Utheim å si det samme:

– Uansett om det er et ungt eller voksent menneske er det viktig at personen vet at du gjør noe, i hvert fall om politiet må involveres. Hvis ikke personen selv er med vil hun kunne benekte alt. Da vil heller ikke overgrepene stoppes, sier hun.

– Ikke få panikk

– Om jeg får en telefon om ei ungjente pleier jeg å si at de bør tipse henne om hvordan hun kan ta kontakt med helsesøster eller lærer. Og om de ikke vil, kan du si at om ikke du gjør det, gjør jeg det. Men det er viktig å ikke få panikk. Man må tenke etter hva man skal gjøre for å hjelpe på en best mulig måte.

Lovverket

Hun minner om at alle har en plikt om å hjelpe om de kjenner til overgrep.

– Barnevernloven plikter oss å melde fra om barn blir utsatt for overgrep. Hvis noen vet noe, men ikke sier fra, kan man bli stilt til ansvar for det. Alle har det ansvaret, ikke bare fagpersoner, sier Berg Utheim.

Mer fra Dagsavisen