Innenriks

Interiør på timeplanen

LÆRE MER: Noen tar interiørinteressen et skritt videre og melder seg på kurs. Målet kan være å oppgradere hjemmet sitt - eller å satse på interiør som yrke.

Rundt et bord i et kurslokale i Oslo sitter seks damer og klipper og limer sammen kollasjer over sine drømmehjem. Alle har de pusset opp hjemmet sitt både én, to og ti ganger. Alle følger de et stort antall interiørblogger, og alle har de opp gjennom årene bladd seg gjennom mange hyllemeter med interiørblader. Nå skal de bruke helgen på å få mer formell kunnskap om blant annet møblering, fargesetting og belysning.

- Målet er å kunne jobbe som interiørveileder eller innreder, sier Cecilie Dahl.

Hun har meldt seg på kurset «Interiørveileder» ved Norsk Interiørskole sammen med to like interiørinteresserte venninner.

Inspirasjonskurs

Ellen Ramstad, på den andre siden av bordet, er ikke like sikker på om interiør blir hennes nye yrkesvei.

- Jeg har alltid vært interessert i interiør og har alltid et prosjekt på gang hjemme. Men jeg er vel her først og fremst for å lære noe nytt, sier hun.

- Hit kommer damer i alle aldre, fra 18 til 60. Og en og annen mann, selv om vi gjerne skulle hatt flere av dem, sier Vigdis Bolin.

Hun har drevet Norsk Interiørskole siden 2008.

- Mange har interiør som hobby og bruker mye tid både på sitt eget hjem og på å hjelpe venner og familie, forteller Bolin.

Denne helgen er det kurset «Interiørveileder» som holdes. Kurset er rettet mot dem som vil utvikle seg videre - etter fullført kurs kan de fortsette på «Interiørinnreder», «Boligstylist» eller utdanne seg til kursleder for Norsk Interiørskole.

- Noen tar kurset mest for moro skyld, andre er allerede i bransjen eller ønsker å begynne å jobbe innen interiør, sier Bolin.

For private og proffe

Vil du ha interiør som yrkesvei, finnes utdanninger på både bachelor- og masternivå. Eller du kan ta et nettstudium i regi av for eksempel NKI. Kortere kurs som arrangeres lokalt, er en tredje mulighet, enten det er et helge- eller kveldskurs hos Norsk Interiørskole, Folkeuniversitetet eller andre tilbydere.

- Jeg utdanner meg til interiørkonsulent via nettstudier hos NKI. Men det blir litt ensomt, så jeg meldte meg på dette kurset for å få faglig påfyll, sier Tone Anina Øystrem.

Flere av deltakerne møter godt forberedt og har med seg tykke permer med bilder av møbler og interiører de liker.

- Etter videregående hadde jeg lyst til å utdanne meg innen interiør, sier Therese Ramstad Moen og blar i sin innholdsrike perm.

- Jeg fikk beskjed om at det ikke var så lurt å satse på. Men nå er jeg her og håper at jeg på sikt skal kunne leve av interiørinteressen min. (NTB tema)

Interiør-
utdanning

Det finnes flere muligheter hvis du vil utdanne deg til interiørkonsulent eller interiørarkitekt.

Fagskole

Interiør ved Norges Kreative Fagskole (2-årig eller bachelor)

Interiørfag ved Idéfagskolen (2-årig)

Interiørstudiet ved Norges Interiørskole (2-årig)

Universitet og høyskole

Bachelor romdesign (lavere nivå) ved Kunst- og designhøgskolen i Bergen

Eksponeringsdesign Bachelor (3 år) ved Westerdals School of Communication

Interiørarkitektur og møbeldesign Bachelor (3 år) ved Kunsthøgskolen

Kortere kurs

Det finnes ingen samlet oversikt for deg som ønsker et kortere kurs mest for moro skyld, men sjekk for eksempel Folkeuniversitetet eller Norsk Interiørskole.

Kilde: Utdanning.no

Mer fra Dagsavisen