Innenriks

Innkalt til møte med sjefen han varslet om

Røyken kommune har tilkjent Ove Nyberg i alt 250.000 kroner og en beklagelse for det han opplevde som varsler. Kommunen erkjenner likevel ingen skyld.

I 2012 jobbet Nyberg som lærer i realfag på Spikkestad ungdomsskole i Røyken, var plasstillitsvalgt for Utdanningsforbundet – og trivdes veldig godt med jobben, elevene og kollegaene. Problemene startet etter at skolen fikk ny rektor; Haydar Øzbal, i Drammen best kjent som bystyrerepresentant for Bylista.

– Jeg merket med en gang at noe var helt feil. Han kunne skjelle ut medarbeidere i plenum, helt uten saklig grunn og kom stadig med løgner. Han var så uberegnelig og oppfarende, at folk var redde for å si imot ham, forteller Nyberg.

I juni 2014 varslet han kommunalsjef Helga Tharaldsen om hva de slet med på ungdomsskolen.

– Jeg visste at kommunalsjefen hadde vært Øzbals overordnede ved en skole i Drammen tidligere, men følte det var min plikt som tillitsvalgt å varsle.

En annen lærer hadde omtrent på samme tid varslet om at tre elever hadde fortalt at rektor Øzbal hadde slått/klapset til dem. Dette ble også beskrevet i Røyken og Hurums avis 31. juli samme sommer.

Skremt

Etter få dager får Nyberg følgende e-post fra Tharaldsen: «Du innkalles til møte, Ove, siden jeg er nødt for å få svar på en del spørsmål jeg har opp mot samtalen vi hadde. Rektor kommer til å delta på møtet.»

– Det møtet gikk jeg ikke på. Kommunalsjefen hadde tydeligvis informert rektor om hvem som hadde varslet – og jeg var rett og slett redd for hva han kunne finne på. Her var det allianser og nettverk jeg ikke kjente til – og jeg tenkte bare at her gjaldt det å komme seg unna.

Les også: Spurte ikke tillitsvalgte

Dermed sa Nyberg opp sin stilling.

Helga Tharaldsen sier til Dagsavisen Fremtiden at hun informerte Nyberg om at dagsorden for møtet var de delene av hans varsel som handlet om omorganiseringer med mer, og ikke det som dreide seg om rektor.

– Jeg har pratet mye med Ove, og jeg ga ham beskjed om at dette møtet ikke handlet om punktene mot rektor, sier hun.

Men Ove Nyberg ble ikke innkalt til noe annet møte, som skulle handle om varselet mot rektor.

Ingen hjelp

Til tross for gjentatte forespørsler fikk aldri Ove Nyberg juridisk bistand fra Utdanningsforbundet. Til Dagsavisen Fremtiden svarer verken fylkesleder Anne Lise Søgnen Heien eller Hanne Mathiassen, som var nestleder i Buskerud i 2014, på hvorfor han ikke kunne få denne hjelpen. De viser til at de prinsipielt ikke uttaler seg om enkeltsaker knyttet til medlemmer. Nyberg meldte seg ut av Utdanningsforbundet etter hendelsene. I et svar på en klage Nyberg sender i forbindelse med utmeldingen i september 2014, skriver sekretariatet i Utdanningsforbundet at de har bistått ham på et møte i august, og ved å svare på hans henvendelser.

Saksøkte kommunen

For den tidligere ungdomsskolelæreren var imidlertid konsekvensene blitt for store til at han klarte å gi slipp på saken. Derfor leide han advokat privat – og gikk til søksmål mot Røyken kommune.

I forliksavtalen kommunen inngikk med ham i januar 2017 heter det: «Røyken kommune har forståelse for og beklager den belastning Ove Inge Nyberg har opplevd som ansatt og tillitsvalgt i Røyken kommune i forbindelse med prosesser knyttet til omorganisering og arbeidsmiljøutfordringer ved Spikkestad ungdomsskole ...» Og: «Røyken kommune beklager at han ikke opplevde å bli ivaretatt og behandlet som en varsler sommeren og høsten 2014, i forbindelse med initiativ til å ta opp kritikkverdige forhold ved Spikkestad ungdomsskole.»

Nyberg får en økonomisk kompensasjon på 60.000 kroner og får også dekket advokathonorar på 190.000 kroner.

Kommunen presiserer likevel i et eget punkt at avtalen ikke innebærer noen anerkjennelse av skyld fra deres side.

Haydar Øzbal gikk nylig til ny rektorstilling i Asker. Ove Nyberg jobber i dag som førstehjelpsinstruktør for Norsk Folkehjelp, underviser i bruk av hjertestarter og er sjåførlærer for tungbil.

Ikke riktig

– Jeg har ikke noen annen kommentar enn at disse påstandene er tilbakevist av kommunen, og det er de som håndterer varslingssaker, sier Haydar Øzbal.

Han vil heller ikke uttale seg om årsaken til at kommunen likevel inngikk et forlik med Nyberg, men henviser også her til kommunen.

I artikkelen i Røyken og Hurums avis i 2014 ble det vist til et referat fra et møte med en av elevene som sa han hadde blitt klapset til av Øzbal. Her skal rektoren ha sagt at han ikke husker hendelsen, men stoler på at eleven snakker sant. Ifølge referatet hadde Øzbal også innrømmet å ha gått over en grense.

Til Dagsavisen Fremtiden sier Øzbal at han ikke vil kommentere fra et internt møte.

– Men ikke alt som står der stemmer, konstaterer han.

Les også: Venstre-politiker: Erdogan har gjort en god jobb

– Alle påstander ble tilbakevist

 Ifølge kommunalsjef Helga Tharaldsen var det ikke hold i påstandene om rektors oppførsel.

Dagsavisen fremtiden har stilt kommunalsjefen en del spørsmål.

– Hvorfor ble Ove Nyberg innkalt til møte med deg og rektor?

– Jeg har pratet mye med Ove og dette er nå et tilbakelagt kapittel. Det var en vond affære, som gikk utover skolens og kommunens omdømme. Derfor gjorde vi det vi kunne for å ivareta «hele apparatet» på best mulig måte.

– Hvorfor får han i så fall 250.000 kroner og en beklagelse i forliksavtalen?

– Vi ønsket å behandle den ansatte med verdighet. Hvis påstandene om rektoren hadde medført riktighet, hadde han jo ikke forblitt rektor i mange år etterpå – og skolen kunne ikke ha vist til så gode resultater. Vi undersøkte saken nøye, og snakket med både elever, foreldre og andre lærere. Også politiet var involvert på et tidspunkt, men fant ikke noe som underbygget påstandene.

– I medarbeiderundersøkelsen fra 2014 scorer skolen godt under landsgjennomsnittet på nesten alle felt og flere steder under laveste kommunegjennomsnitt. Synes du det er et godt resultat?

– Denne saken satte sitt preg på alle de ansatte på denne tida.

– Men undersøkelsen ble gjort flere måneder før Nyberg varslet deg ...

– Uroen hadde nok likevel bygd seg opp. På dette tidspunktet hadde heller ikke rektoren vært der så lenge. Senere undersøkelser viser at folk trives veldig godt på Spikkestad ungdomsskole.

– Rådet du foreldrene til elevene som varslet om «klapsingen» til ikke å anmelde?

– Nei, tvert imot. Jeg rådet dem til å anmelde det, hvis noe sånt hadde skjedd. Her i kommunen ønsker vi at alt skal fram i lyset – så det kan håndteres på en skikkelig måte.

– Stemmer det at du har beskyttet rektoren – som venn og tidligere kollega?

– Dette er spørsmål jeg har besvart tidligere, blant annet til Nybergs advokat. Alle påstandene om rektoren har blitt tilbakevist. Uansett jobbet vi ikke særlig lenge på samme skole, han ble ansatt på helt normalt vis – og jeg har slett ikke prøvd å skåne ham noe mer enn andre ansatte. Han har aldri vært venn av meg privat – og jeg kjente ham heller ikke før han ble kollega.

«Egnet til å skremme varsleren av banen»

Jussprofessor mener måten Ove Nyberg ble behandlet på som varsler kan være i strid med Arbeidsmiljøloven.

Professor i juss ved Universitetet i Bergen Jan Fridtjof Bernt, kjent for sin ekspertise innen kommunalrett, har fått beskrevet hvordan Ove Nyberg gikk til kommunalsjefen og varslet om at han og flere av hans kollegaer hadde dårlige erfaringer med skolens rektor, og at de mente han skapte et dårlig arbeidsmiljø – og utrygghet blant de ansatte. Og at han deretter ble kalt inn til møte hos kommunalsjefen, et møte der også rektoren skulle være til stede.

– Slapp altfor billig

Bernt skriver følgende om Røyken kommunes behandling av Nyberg:

«Problemstillingen her er altså om det var en forsvarlig saksbehandling når en varsler blir innkalt til møte der også den som varslet gjelder – rektor ved skolen – er til stede.

Vi har ingen lovregler som direkte regulerer dette, men i Arbeidsmiljøloven § 2 A-2 er det fastslått at gjengjeldelse mot arbeidstaker for lovlig varsling er forbudt. I dette ligger selvsagt også at varsleren skal behandles på en respektfull måte og gis anledning til å legge fram sine opplysninger for overordnet ledelse, uten å måtte stå «skolerett» overfor den som varslet er rettet mot. Så vidt jeg kan se, har kommunen opptrådt i strid med det grunnleggende prinsipp om lydhør og hensynsfull behandling av varsleren. Det må ha vært ganske forutsigbart – hvis ikke også tilsiktet – at en slik måte å behandles varslet på var egnet til å skremme varsleren av banen. Ut fra den saksfremstillingen som her er gitt, vil jeg mene at kommunen slapp altfor billig fra dette.»

Mener premisset er feil

Helga Tharaldsen mener Bernt ikke har fått en riktig framstilling av saken, og at premisset for hans syn på saken derfor blir feil.

Hun står ved at Nyberg ble muntlig informert om at møtet hun innkalte til, med henne og rektor, ikke skulle handle om varselet mot rektor.

Ifølge kommunens egen redegjørelse, skrevet i forbindelse med Nybergs søksmål – og som ble gjort tilgjengelig for Dagsavisen Fremtiden fredag ettermiddag synliggjøres dette likevel ikke.

Det fremgår heller ikke av denne redegjørelsen at Nyberg ble innkalt til noe annet møte, som skulle handle om problematikken i forhold til rektor.

Mer fra Dagsavisen