Innenriks

Imam advarer mot faste for små barn

– Barn under 12-13 års alder bør ikke faste mens de går på skolen. Bare i helt spesielle tilfeller bør foreldre la 6-7 år gamle barn få begynne å faste under ramadan.

Dette sier imam Hassan Mir Qadri i menigheten Idara Mihaj-Ul-Quran i Oslo.

Menigheten representerer ett av de største muslimske trossamfunnene i Norge, og etterlyser nå et sterkere offentlig initiativ for å etablere forum til fremme for kontakt og forståelse mellom mennesker av ulik trosretning.

Eget konfliktråd

Dagsavisen har i flere artikler de siste ukene fokusert på problemer som oppstår når skoleelever helt ned til seks- sjuårsalderen avstår fra mat og drikke under muslimenes fastemåned ramadan. Ved flere skoler i Oslo opplever lærere at fastende elever ble slitne og ukonsentrerte, og det har vært tilfeller hvor skolens ledelse måtte kontakte foreldrene og be dem få barna til å spise og drikke igjen, fordi de åpenbart led som følge av fasten.

Menigheten Idara Mihaj-Ul-Quran har på eget initiativ etablert et selvfinansiert konfliktråd for å løse ulike problemer som oppstår muslimer imellom, konflikter som oppstår i kjølvannet av religiøse skikker og mellom elever, hjem og skole.

– Må være fysisk rustet

Imam Hassan Mir Qadri, som er en av to imamer som deltar i Minhaj konfliktråd, understreker at islam og Koranen ikke har noen fastlagte grenser for når muslimer skal begynne å faste.

– Hvert individs modenhet og helse skal vurderes, og barn i 6-7-årsalderen er sjeldent godt nok utviklet til å begynne å faste. Unntaksvis kan det være barn som er godt nok fysisk rustet til å begynne å faste gradvis når de er så unge som 6-7 år, men jeg vil oppfordre foreldre til å være forsiktige, og å sikre at hensynet til barna blir tatt vare på. Barn vil gjerne gjøre slik som sine foreldre. Dersom du som forelder føler at barnet ikke har godt av det, så vil jeg oppfordre til å be barna vente med å faste, sier imamen.

I Dagsavisen 13. oktober oppfordret lederen av Islamsk Råd Norge, Aanes Rauf, foreldre til å la barna begynne å faste gradvis allerede mens de går i 1. og 2. klassetrinn på barneskolen.

Skolesamarbeid

Hvis muslimske foreldre tolker Koranen dit hen at den sier alle barn skal faste fra de er små, mener Minhaj konfliktråd de bør søke veiledning gjennom samtaler med imamen, og til en grundig gjennomgang av Koranen.

– Vi ser på dette som en sak hvor foreldre kan være i konflikt med seg selv, og usikre i forhold til hvilken alder barna bør være i når de skal faste. Da kan det hjelpe å søke råd hos en imam, og vår holdning er at barn som er yngre enn 12-13 år ikke bør faste mens de er på skolen, sier lederen av konfliktrådet Ejaz Ahmed Waraich til Dagsavisen.

Waraich forteller at menigheten og Minhaj konfliktråd tidlig tok kontakt med skoleetaten i Oslo for å forsøke å få til et formalisert samarbeid nettopp for å forsøke å minske avstanden mellom muslimer og etniske nordmenn.

– Det fikk vi ikke til. Vi bestemte oss da for å begynne med å fremme denne forståelsen på tvers av religion og kultur ved å selv ta kontakt gjennom skolene. I dag har vi et tett samarbeid med Stovner og Jordal skole, og jobber for å få tilsvarende kontakt med de øvrige skolene i gamle Oslo, sier Ejaz Ahmed Waraich som oppfordrer flere moskeer til å gå offensivt ut for å bedre kontakten mellom muslimske og tradisjonelle norske miljøer.

Kvinnelige meklere

Dagsavisen blir invitert inn i menighetens moské på Vålerenga i Oslo. Moskeens bønnesal rommer mer enn 600 personer, og er det naturlige samlingspunkt under fredagsbønnen, men bygget brukes ellers også som religiøst og sosialt møtested.

I bygningen som rommer moskeen har menighetens konfliktråd holdt til siden det ble startet sommeren 2004. Fra den tid har rådet løst alt fra ekteskapelige konflikter, til generasjonskonflikter mellom 1. og 2. generasjons muslimer i Norge, til problemer i tilknytning til tvangsekteskap og konflikter i forhold hjem – skole. Konfliktrådet består av to imamer og seks mannlige og fem kvinnelige meklere.

Mer fra Dagsavisen