Nyheter

- Ikke i form på blå resept

AKTIVITET: - Det er ikke samfunnets oppgave å få folk opp av sofaen. Ens egen helse er den enkeltes ansvar, mener treningsekspert Johan Kaggestad, som vil ha folk ut 
på tur.

Lørdag skrev Dagsavisen at 80 prosent av alle nordmenn er inaktive, noe som koster samfunnet 239 milliarder kroner i året. Den samfunnsøkonomiske gevinsten, og ikke minst helsegevinsten, vil bli stor om vi kommer oss i aktivitet.

- Ikke fancy utstyr

- Dette er et problem i hele den rike verden. Det er altfor mye stillesitting og dårlig kosthold, sier Johan Kaggestad.

- Du får ikke form på blå resept. Men det er også et kunnskapsspørsmål. Man trenger ikke å ha fancy treningsutstyr og se proff ut for å få treningseffekt, sier han.

Kaggestad er kanskje mest kjent som ekspertkommentator for TV 2s Tour de France-sendinger, men han har også en lang karriere bak seg som trener for en rekke toppidrettsutøvere. Han regnes som en pioner på å bruke fysisk trening som en aktiv del av behandlingstilbudet for psykiatriske pasienter. Et initiativ som har fått stor nasjonal oppmerksomhet, er Modum-prosjektet, som regnes som en nyvinning innen forebyggende og rehabiliterende helsearbeid.

- Hvordan man skal komme i gang, er ens eget ansvar. Og vi er ansvarlige for vår egen helse. Det er ikke en samfunnsoppgave å få folk ut. Det er en familieoppgave, sier han til Dagsavisen.

I rapporten «Kunnskapsgrunnlag fysisk aktivitet», som Dagsavisen omtalte lørdag, står det at hvis alle de som i dag trimmer for lite blir mer aktive, kan det føre til en velferds­gevinst på utrolige 239 milliarder kroner i året. Denne velferdsgevinsten vil bestå av flere leveår og bedre livskvalitet for hver enkelt av de mange som omfattes, påpeker Helsedirektoratet i rapporten.

Små grep

- Det er så lite som skal til for å komme i bedre form, sier Kaggestad.

- 30-40 minutter et par-tre ganger i uka er det som skal til. Å gå tur er noe av den beste mosjonen som finnes. I dag er det et gap mellom idrett og mosjon. Det er ingen grunn til å trene hardt for å oppnå en mosjonseffekt, sier Kaggestad.

- Da jeg var nyutdannet fra BI og begynte som kontorsjef i Norsk Korrespondanseskole, så jeg at de fleste satt stille hele dagen bak pultene sine. Jeg sendte dem ut en halvtimes tid for å gå tur rundt Bislett, noe som resulterte i mer opplagte og friskere medarbeidere, sier han.

I dag har mange bedrifter avtaler med treningssentre for sine ansatte. Mange med medlemskap setter aldri sine joggesko der.

Få folk ut

- I stedet for å gi ut treningskort, burde sjefene oppfordre folk til å komme seg ut og gå en tur i arbeidstida en halvtimes tid et par-tre ganger i uka. Opplagte folk jobber bedre, er mer kreative og yter bedre på slutten av dagen, da de fleste er slitne. Og med friske folk går også sykefraværet ned, sier Kaggestad.

- Arbeidsgiverne har en utfordring her, og de bør ha en helhet når de tenker medarbeidere. De presterer bedre når de er i bedre form, og det er alltid lurt å ha «11 mann på banen», sier han.

I dag veier barn seks-sju kilo mer enn de gjorde for 30 år siden. Mye av årsakene er mer stillesittende fritidsaktiviteter. Et annet problem Kaggestad ser, er at mange faller fra idretten i 18-årsalderen.

- I min barndom var vi ute og lekte hele tida. Vi tilbrakte mye av tida på løkka og trente organisert idrett ved siden av. I dag er de mer opptatt av TV og dataspill og er lite fysisk aktive ved siden av den organiserte treningen de er med på, sier treningseksperten.

- I Frankrike, hvor jeg er nå, settes det av én dag i uka til fysiske aktiviteter på ungdomsskolenivå. I Norge blir det stadig mindre gym på skolen. En gymlærer fortalte meg at i dag var det krevende å få ungene til å stille i gymtimene, for nå har jo gutta like mye «menstruasjon som jentene». De slipper unna for lett, mener han.

tom.vestreng@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen