Innenriks

– Ikke en samarbeidsinvitasjon

Nyslått justisminister Per-Willy Amundsen håper folk vil dømme ham som statsråd, og ikke for ting han har sagt flere år tilbake. KrF og Venstre mener utnevnelsen betyr at regjeringen tar et skritt bort fra sentrum.

I skumringen på Slottsplassen kunne statsminister Erna Solberg i går ettermiddag endelig presentere sitt nye mannskap: To nye Frp-fjes kommer inn i regjering: Os-ordfører Terje Søviknes blir olje- og energiminister, og statssekretær Per-Willy Amundsen blir ny justisminister. Fra Høyre får stortingsrepresentant fra Finnmark, Frank Bakke-Jensen, tillit som europaminister.

Tord Lien, Anders Anundsen og Elisabeth Aspaker takker for seg.

Spenning i sentrum

Etter at statsrådsendringene ble kjent, gjorde KrF og Venstre en uvanlig manøver: De kalte inn til et pressetreff på Stortinget for å kommentere de nye statsrådene. Som Dagsavisen skrev i går vekker det harme i sentrum at Amundsen, som blir omtalt som en klimaskeptiker og «innvandringsrabulist», skal sitte ved kongens bord.

– Dette er å ta regjeringen til høyre, og et skritt bort fra oss. Drømmen om firepartiregjering er ikke nærmere etter dagen i dag, slo Venstre-leder Trine Skei Grande fast.

– Det er vanskelig å si at dette er en invitasjon til sentrum. Snarere tvert imot. Men det er viktig for meg å si at de nye statsrådene skal bedømmes for hva de gjør, ikke hva de har tvitra for noen år tilbake, sier KrF-leder Knut Arild Hareide til Dagsavisen.

– Du tenker spesielt på utnevnelsen av Amundsen?

– Amundsen er nok ikke den som i sitt politiske virke har tilnærmet seg sentrum veldig tydelig. Han har vært innvandringspolitisk talsmann for Frp, og det er ikke en politisk oppgave som er lett å forene med tett kontakt mot sentrum. Vi mister to statsråder som til tross for politiske uenigheter har vært gode og har hatt respekt for sentrum, og som er personer jeg har snakket godt sammen med, sier Hareide.

– Hvordan påvirker dette det videre samarbeidet?

– Det får regjeringen vise det neste året. Det er ikke noe nytt at det er avstand mellom sentrum og Frp. Det er derfor fortsatt ikke realistisk med et samarbeid mellom KrF og Frp, sier Hareide.

– Jeg har vært opposisjonspolitiker i mange år og hatt mange skarpe uttalelser. Det vet alle som har fulgt meg. Mange har skarpe meninger om meg, og det aksepterer jeg. Nå håper jeg at folk vil dømme meg for hva jeg gjør som statsråd, ikke for hva jeg har uttalt for flere år siden, sier Amundsen selv til NTB.

Les også: Søviknes: «Det som skjedde i 2001 skulle aldri ha skjedd»

Blankere profil

Valgforsker Bernt Aardal peker på at Frps nye ministere har to ulike profiler, men at begge kan få utfordringer med sentrumspartiene.

– Søviknes har vært ordfører i en relativt stor kommune over mange år, og har åpenbart noen egenskaper til å bygge konsensus og samarbeid. Det er viktige egenskaper. Han har ikke stortingserfaring, så det kan bli en utfordring. Han skal lede et krevende felt med en del kontroverser, som utbygging av oljesektoren. Det blir interessant å se hvordan han vil stå i spennet mellom Høyre/Frp og støttepartiene, sier Aardal.

Aardal peker på at Amundsen representerer en annen gruppe Frp-ere enn hva Anders Anundsen har gjort.

– Det store spørsmålet nå er hvordan Venstre og KrF vil reagere på å ha to såpass profilerte politikere på innvandring som Amundsen og Sylvi Listhaug. Det har vært en turbulent høst. På flere områder har det spisset seg til mellom regjeringen og støttepartiene. Når man har det som bakteppe, kan man lure litt på hva disse utskiftningene egentlig er et uttrykk for, sier han.

– Blankpusser Frp profilen inn mot 2017-valget?

– Det er et åpent spørsmål. Det avhenger litt av hvilken linje og profil særlig Amundsen vil legge seg på. Det har vært en del murring i ytterkant av partiet, og når selv Carl I. Hagen sier det er rom for et nytt parti, viser det at det er krefter innad i Frp som er bekymret for hvordan det går ved valget neste høst. Det ville ikke vært så rart om man hadde den tanken i hodet, og så behovet for å ha profilerte politikere i sentrale posisjoner. Men hvis man blankpusser profilen på den ene siden, og drar politikken og politikerne i den retning, vil det skape mer spenning i forholdet til sentrum, sier Aardal.

Les også: Hjort: – Det er ingen hemmelighet at Amundsen og jeg har kranglet så busta føk

Beste statssekretær

I Høyre og Frp-kretser var det imidlertid ingen overraskelse eller særlig oppsiktsvekkende at Amundsen blir utnevnt som statsråd. Han blir omtalt som en av regjeringens aller beste statssekretærer, og det pekes på at han har fått til mye i Kommunal- og regionaldepartementet.

Kommunalminister Jan Tore Sanner har bare lovord om Amundsen.

– Jeg kjente ikke Per Willy Amundsen godt før regjeringsskiftet i 2013, men vi har hatt et svært godt samarbeid i departementet. Per Willy har vært en lojal og hardtarbeidende statssekretær, som har jobbet godt med fagavdelingene, stortingsgruppene og lokalpolitikere fra alle partier, skriver Sanner i en e-post.

– Min erfaring med Per Willy er at han er ryddig og opptatt av at regjeringsprosjektet, og samarbeidet mellom de fire partiene skal lykkes. Han har vært en positiv og humørfylt del av den politisk ledelsen i departementet, sier Sanner.

Sa nei først

Terje Søviknes lenge vært ønsket inn i regjeringen av Frp-ere. Etter det Dagsavisen kjenner har Søviknes tidligere blitt spurt om han ville bli minister, men takket da nei. Også i fjor, da Solberg gjorde endringer i regjeringen, ble det spekulert i at Os-ordføreren skulle tilbake i rikspolitikken. Året før hadde han fått en plass i Frps sentralstyre, 13 år etter at han gikk av som nestleder i partiet. Men det var først i går at comebacket ble et faktum.

Med Søviknes inn i regjering, blir sexskandalen fra 2001 et tema på ny. I 2001 trakk Søviknes seg fra alle verv etter at det ble kjent at han hadde hatt seksuell omgang med en 16-åring på et landsmøte i Fremskrittspartiets Ungdom (FpU). I Frp-kretser er vurderingen den at det vil bli blest om saken på ny nå, men at det vil gå over. Enkelte viser til at da Bård Hoksrud ble statssekretær heftet det ikke lenge ved ham at han i 2011 erkjente straffskyld for sexkjøp i Riga.

Mer fra Dagsavisen