Innenriks

Hyller Malala for hennes mot

NOBELS FREDSPRIS: – En seier for verdens jenter, sier Aamir J. Sheikh om årets fredspris. – Men realiteten bak tildelingen er stygg, påpeker Abid Q. Raja.

Blant norskpakistanere og norskindere er gleden stor over at Malala Yousafzai og Kailash Satyrarthi deler årets fredspris mellom seg. Også blant dem som jobber for like rettigheter og mot ekstremisme, er oppfatningen at Nobelkomitéen i år har gjort et riktig valg.

Les også: - Dette er starten på noe nytt

– Et enormt «boost»

– Fredsprisen til Malala vil føre til et enormt «boost»  for jenter og kvinners rettigheter, ikke bare i Pakistan, men også generelt i den muslimske verden og i resten av verden, sier SV-politiker Akhtar Chaudhry.

Samtidig påpeker flere av dem Dagsavisen har snakket med, at det også er mange som ikke er glade for at Malala får fredsprisen, og det kan få konsekvenser.

– Dessverre kan tildelingen utløse reaksjoner fra ekstreme krefter som på sitt vis føler at de nå har fått bekreftet sitt verdensbilde, det at kvinner som Malala er vestens ynglinger, sier Ap-politiker Hadia Tajik.

– Men sannheten er at hun kjemper for universelle, grunnleggende rettigheter som også unge kvinner i Pakistan har krav på, tilføyer hun.

Slike rettigheter er det svært mange som mangler, understreker påpeker Venstre-politiker Abid Q. Raja.

– Det er en stor glede for oss norskpakistanere at Malala har fått fredsprisen, men realiteten er at hun er en av ekstremt få som har klart å få seg en utdanning og komme seg ut av den rå brutaliteten, sier Raja.

– I mange folkerike land behandles barn, kvinner og menn verre enn dyr. Kvinner voldtas og blir hengt offentlig, de blir tvangsgiftet og æresdrept, jenter og gutter blir holdt som arbeidsslaver og har ingen mulighet til å få noen utdannelse.

Les på Nyemeninger.no: En pris snus

Les også: Delt fredspris

Skryter av faren

Høyrepolitiker og leder for Stiftelsen Dialog for Fred, Aamir J. Sheikh, kjenner både Malala og hennes familie godt, etter flere gjensidige besøk.

Kort tid etter at tildelingen ble offentlig, snakket han med Malalas far på telefonen.

– Faren var veldig glad og ydmyk, forteller Sheikh.

Han mener faren må få mye av æren for at Malala er blitt den hun er.

– Faren har behandlet sin datter og sine sønner likt og bidratt til at hun nå tar en utdannelse. Han har gitt henne muligheter til det.

Også Ayesha Wolasmal, fagrådgiver i tankesmien Agenda, skryter av faren.

– Han talte ekstremistene og det patriarkalske systemet midt i mot ved å støtte sin datter. Verden trenger sårt modige fedre som kan støtte deres modige døtre, sier hun.

Høyrepolitikeren Afshan Rafiq tror fredsprisen til Malala vil inspirere mange jenter i Asia til å kjempe videre for retten til en utdanning.

– I Pakistan alene er det tre millioner jenter i grunnskolealderen, som ikke går på skolen, ifølge offisielle tall. Hvor høye mørketallene er, vet vi ikke, sier Rafiq.

Det å sørge for at flere jenter får en utdannelse, vil medføre store positive ringvirkninger, understreker hun.

– Utdanner du en mann utdanner du et individ. Utdanner du en kvinne, utdanner du en familie, sier Rafiq.

Sylo Taraku, generalsekretær i LIM (Likestilling, Integrering og Mangfold) sier han er positivt overrasket og veldig glad for at Malala fikk fredsprisen.

– Vi trenger helter som Malala. denne prisen vil virek oppmuntrende på alle som arbeider mot religiøs ekstremismee og for kvinners likeverd.

Programleder i NRK, Noman Mubashir, betegner tildelingen som «et slag i trynet på Taliban og andre ekstremister.»

Fakhra Salimi, leder av MiRa-Senteret mener Malala er blitt et symbol på jenters kamp for overlevelse.

– Hun er blitt en syntese av menneskerettighetskamp, kvinnekamp og ikke minst kampen for barns rettgiheter, sier Salimi.

Gledesgråt

– Jeg er så glad et jeg griner. Malala, denne fortjener du. Gud, så stolt jeg er i dag, sier forfatter Mahmona Khan.

– Jeg gråter av glede, sier også Yousef Assidiq ved Minoritetspolitisk Tenketank.

– Malala er symbolet på ikke-voldelig ungdom, med en klar tanke om at utdanning er det som kommer til å ende voldelige konflkter, tilføyer han.

Assidiq forteller at han var på et internasjonalt seminar da Nobelkomitéens avgjørelse ble kjent.

– Alle kastet notatbøkene i lufta og jublet. Det var herlig!

tor.sandberg@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen