Regjeringen ventes å legge fram lovforslag for Stortinget i løpet av våren, men i flere partier venter man at statsminister Erna Solberg (H) inviterer til samtaler i før dette. FOTO: NTB SCANPIX

– Hvem er sjefen?

Nå får Erna vise hvem som er sjefen i det huset, sier KrFs Geir Toskedal. KrF er nemlig på linje med Venstre om asylforliket, mener han.

Venstre sa onsdag bastant nei til de 40 tiltakene innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) sendte på høring i romjula. Også Kristelig Folkeparti gir statsråden klar beskjed om å dra tilbake til tegnebrettet.

– Vi sa i substansen det samme som Venstre allerede i forrige uke, men vi har valgt en annen retorikk og en annen strategi, sier innvandringspolitisk talsperson Geir Toskedal fra KrF til Dagsavisen.

Han understreker at det ikke bare er tre punkter av de førti forslagene, KrF sier nei til. Det er tre fullstendige politikkområder som høringsforslaget berører. Det gjelder alle forslag knyttet til enslige mindreårige asylsøkere, familiegjenforening, og intern flukt.

LES OGSÅ: Venstre skroter Listhaug-forslag

Klar beskjed

– Nå har vi sagt vårt, nå ligger ballen hos regjeringen, og vi avventer konkrete forslag fra regjeringen. De må være godt begrunnet, være i tråd med forliket, ligge innenfor flyktningkonvensjonen og menneskerettighetene, samt ha faktagrunnlaget i orden, sier Toskedal og legger til:

– Nå får Erna vise hvem som er sjefen i det huset.

Statsministeren sendte tirsdag e-post til forlikspartnerne på Stortinget der hun gjorde det klart at regjeringen er på tilbudssiden, og hvor hun stilte seg selv, Listhaug og utenriksminister Børge Brende (H) til disposisjon for samtale.

KRONIKK: Når retorikken skaper politikken (Anne Holt)

Stille fra Listhaug

Det var på tide at regjeringen ga lyd fra seg, mener KrF. Toskedal og KrF-leder Knut Arild Hareide har kun hatt et orienteringsmøte med Listhaug kort tid etter hun la fram høringsforslaget.

– Der sa vi hva vi mente både om hennes politikk og retorikk. Det var en grei dannet samtale. Siden den gang har vi ikke hørt noe, sier Toskedal.

I går kveld hadde verken KrF eller Venstre hørt noe fra regjeringen. Men i Venstre var stemningen tydelig letta etter å ha sagt klart ifra om hva de mente. Etter en sentral Venstre-kildes oppfatning er det svært usannsynlig at forslagene Listhaug ut på høring, blir det Stortinget kommer til å ta stilling til når saken oversendes i løpet av våren.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!