Innenriks

Hun takker av etter seks år i KrF-ledelsen: – Regjeringen trekker Norge i feil retning

Etter tre perioder i sentralstyret til KrF, takker Hilde Ekeberg (34) av til helgen. Om hun fortsatt vil være medlem, vil hun ikke si noe om.

Av Helge Rønning Birkelund, FriFagbevegelse

Hilde Ekeberg mener fortsatt at KrF tok et feil retningsvalg da partiet valgte å gå inn i dagens regjering.

– Den beste veien å gå for partiet både strategisk og politisk ville vært å gå i regjering med Arbeiderpartiet og Senterpartiet. Dagens regjering trekker Norge i feil retning med økte forskjeller og tendenser i arbeidslivet som man ikke evner å ta tak i. Nå gjenstår det å se om KrF kan trekke regjeringen i riktig retning, sier Hilde Ekeberg til FriFagbevegelse.

I tre perioder har hun også vært toppkandidaten til KrF i Oppland ved stortingsvalget, i tillegg til å ha sittet i sentralstyret.

Også på innvandrings- og integreringspolitikken mener hun partiet trekker i feil retning.

Les også: Simen Bondevik: «Drivkraft skal ikke splitte KrF»

IS-barna

Hun mener en viktig prøvestein på om KrF evner å trekke regjeringen i rett retning, er hvordan regjeringen behandler de såkalte IS-barna.

Tirsdag ble det kjent at statsminister Erna Solberg åpner for å ta hjem foreldreløse barn av norske IS-medlemmer, samtidig som hun understreker at det ikke er aktuelt for regjeringen å hente hjem verken IS-krigere eller mødrene til deres barn.

– Regjeringen har ikke akkurat vært plagsomt offensiv på dette området. Man har vært mer fokusert på hvordan det ikke er mulig å hente dem hjem. Disse barna er helt uten ansvar for at de befinner seg i Syria. Ingen barn er ansvarlige for foreldrenes valg, mener Ekeberg.

Statsminister Erna Solberg har vedgått at innstrammingen i bruk av innleid arbeidskraft var særlig problematisk og det største nederlaget før KrF kom i regjering. Etter at KrF gikk i regjering har det vært stille fra partiet i arbeidslivsspørsmål.

De har knapt vært i salen når sakene har vært behandlet i Stortinget.

Pensjon fra første krone kunne også vippet en annen veg med et annet retningsvalg for KrF.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Netto i pluss

Påtroppende KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad mener KrF ville mistet medlemmer uansett hvilke retningsvalg som ble tatt.

Hilde Ekeberg mener nettoen kunne ha gått i pluss med et rødgrønt valg.

– Det var definitivt mest å hente på den røde siden. Mange som meldte seg inn etter Knut Arild Hareides omtalte tale, hvor han pekte på retningsvalget mot rødgrønn side, ville i en større grad stått i partiet. Det som er trist er at veldig mange som har stått lenge i tunge verv har meldt seg ut. Det gjelder også i Oppland, mener hun, som selv er fra Lillehammer.

Blant annet har tidligere fylkesleder Morten Halling og fylkespolitiker Anne Marie Bagstad Jøranli meldt seg ut av partiet.

Oppland fylke har i det hele tatt vært veldig skadelidende av veivalget til KrF.

– Vi var helt klart et rødt fylke, også før denne prosessen satte i gang. Blant annet har vi samarbeidet med de rødgrønne i fylkestinget i åtte år. Det var et overveldende flertall for å velge rød side på vårt ekstraordinære årsmøte, sier Hilde Ekeberg.

Det har vært vanskelig å stille lister ved høstens fylkes- og kommunevalg. Mange veteraner har sagt ja til å gå en ekstra runde til etter at de egentlig hadde tenkt å trappe ned. De har rett og slett vært nødt til det for at partiet skal klare å stille liste ved høstens valg. Hovedforklaringer for det er partiets veivalg.

Kommentar: "Spør du om årsaken til splittelsen i KrF, er Sylvi Listhaug svaret." (Helge Simonnes)

Veivalg til 2021

Påtroppende leder, Kjell Ingolf Ropstad, vedgår at veivalget nå er tatt til og med stortingsvalget 2021. Han overlater imidlertid til fungerende leder, Olaug Bollestad, å kommentere Hilde Ekebergs synspunkter.

– Ledelsen ønsket ikke å ta dette valget alene, men ville at partiorganisasjonen skulle være med på det. Så ble det med et knapt flertall, men flertall, valgt å gå inn for regjeringsforhandlinger med dagens regjering. Så valgte landsstyret å gå inn i regjeringen. Det er grunnen til at vi gjorde det vi gjorde, sier Olaug Bollestad til FriFagbevegelse.

– Så er det klart at noen opplever at det var feil veivalg. Men for oss har det vært viktig å bygge ned forskjeller, påvirke dagens politiske plattform ved å gi rom for flere inn i arbeid og få ned forskjeller. Og at alle skal ha muligheter uavhengig av hva slags funksjonsnivå du har. Det var utgangspunktet for vårt veivalg, ser Olaug Bollestad. (FriFagbevegelse)

Les også: 140 har meldt seg inn i Drivkraft

Mer fra Dagsavisen