Innenriks

Høyrebølge blant 
innvandrere

VALGDELTAKELSE: Fra kommunevalget i 2011 til stortingsvalget i 2013 ble andelen Høyre-velgere med ikke-vestlig bakgrunn for­doblet.

Ifølge Statistisk sentralbyrås nye valgundersøkelse «Innvandrere og stortingsvalget 2013» har Høyre de siste årene vokst markant blant velgere med innvandrerbakgrunn fra Afrika, Asia og Latin-Amerika. Disse velgerne har tidligere i stor grad stemt på Sosialistisk Venstreparti og Arbeiderpartiet.

Venstre gått ut på dato

- Vi er på vei til å få et historisk skifte i det politiske landskapet, sier stortingsrepresentant for Høyre, Mudassar H. Kapur.

Normalt har venstresiden vært den store valgmagneten blant velgere med minoritetsbakgrunn. I perioden fra 1990 til 2007 stemte rundt tre av fire velgere med ikke-vestlig bakgrunn til venstre for midten. Ved kommunevalget i 2011 skjedde det i midlertidig en merkbar endring på venstresiden. SV gikk klart tilbake og mistet sin posisjon som det nest største partiet blant velgere med ikke-vestlig bakgrunn, en rolle Høyre etter det har tatt over. Kapur mener rolleskiftet er langt ifra tilfeldig.

- Venstresidens integreringspolitikk har gått ut på dato. Der hvor de er mest opptatt av «innvandringssaker» har Høyre vært mer opptatt av å snakke om politikk som opptar folks hverdag, nemlig skole, arbeid, velferd og valgfrihet, sier han.

- Flere innvandrere jeg har snakket med er for eksempel glade for at Høyre åpner for bruk av flere midlertidige ansettelser. Ikke alle er så privilegerte at de kan være med å konkurrere om høythengende faste jobber. Og for dem er det langt viktigere å få en fot inn i arbeidslivet enn å få en fast stilling, sier han.

Voksende trend

Tross Høyres vekst er fremdeles Arbeiderpartiet aller størst blant innvandrere. Ved stortingsvalget i 2013 stemte over 60 prosent av velgerne med innvandrerbakgrunn fra Afrika, Asia og Latin-Amerika på partier til venstre for midten, og da først og fremst Arbeiderpartiet. Men andelen har vært langt høyere før og Kapur er overbevist om at Høyres framgang er tegn på en vedvarende tendens.

- Jeg tror at denne trenden bare vil fortsette ved neste lokalvalg, sier han, og framhever at resultatene i særlig store byer har mye å si også for nasjonale valgresultater.

- I forrige lokalvalg gikk for eksempel Høyre kraftig fram i bydelene Stovner og Søndre Nordstrand. Det er klassiske røde bydeler, sier han.

Minoritetenes forsvarere

SSBs valgundersøkelser viser at innvandreres stemmemønster ofte har hengt sammen med hvilke partier som tradisjonelt er blitt ansett som «minoritetenes forsvarere» og ikke nødvendigvis hva slags holdninger partiene har. Ikke-vestlige innvandrere har «stemt til venstre, men er ikke venstreorientert», ifølge SSB, som videre hevder at partiene til høyre for sentrum har potensial til å vinne langt flere velgere fra denne gruppen. Det sier Kapur at Høyre nå skal gjøre.

- Allerede i august skal jeg reise ut til velgere med minoritetsbakgrunn for å høre hva de er opptatt av. Deres svar vil bli svært viktige for Høyres framtidige programarbeid, sier han.

oda.faremo.lindholm@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen