Innenriks

– Høyre og Frp må svare velgerne

Ap-leder Jonas Gahr Støre mener regjeringspartiene er bevisst uklare om hvilke statlige selskaper de vil slippe til private i.

– Det vil være ærlig å si klart hva som er planen, sier Støre.

– Mener du det er uærlig ikke å klargjøre hva de vil selge staten ned og ut av?

– Det er ærlig å avklare hva man tenker å gjennomføre i en stortingsperiode på dette området, det mener jeg det er. Dette handler både om politikk og verdisyn, men også forvaltningen av viktige fellesskapsressurser, sier Ap-lederen i dette intervjuet med Dagsavisen.

Støre sier at han og partikolleger gjentatte ganger har bedt Høyre og Frp om å avklare hvilke norske statseide selskaper regjeringspartiene vil privatisere, uten at klare svar er gitt, ifølge Ap-lederen.

– De vil ha inn private

– Denne perioden har Høyre/Frp-regjeringen vist at de vil, med en ideologisk begrunnelse, redusere det statlige eierskapet. De vil ha inn private, og de ønsker å selge staten helt eller delvis ut av selskaper som Mesta, Flytoget, SAS, Kongsberggruppen, Telenor og Statskog, sier Støre, og legger til:

– Så satte Stortinget foten ned for deler av dette. En del av det regjeringen foreslo og hadde mulighet til, har den ikke gjennomført. Men nå nærmer vi oss valgdagen, og Høyre og Frp går til valg med programmer om mer salg av statlige selskaper og andre norske fellesverdier.

I Frps program heter det kort og godt at partiet vil redusere offentlig eierskap. De vil «bygge ned det offentlige eierskapet i selskaper som drives i direkte konkurranse med private aktører», og nevner blant annet SAS, Bring og NSB. Frp vil også avvikle og privatisere Avinor, og åpne opp for konkurranse.

Høyre er ikke like konkrete i sitt partiprogram, men delprivatisering av utenlandsvirksomheten til Statkraft er spesifisert. Samtidig legges det ikke skjul på ambisjonen om å slippe private til i statlige selskaper. Høyre vil: «Øke det private eierskapet i statlige selskaper der det er riktig for selskapet og samfunnet», men presiserer at hovedkontorfunksjoner i strategisk viktige selskaper forblir i Norge.

Ap-lederen viser også til fiskeripolitikken, der regjeringen fremmet forslag om å skrote hele pliktsystemet i fiskeriene – plikter som ble ilagt trålselskaper i bytte mot lukrative torskekvoter, for å sikre industrivirksomhet og bosetting i lokalsamfunn langs kysten.

– Vi er ved noen grunnleggende spørsmål om hvordan det norske fellesskapet ivaretar sine ressurser. Vi eier naturressurser sammen, som fisken, oljen, gassen og vannkraften, sier Støre.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Må få svar

Ap-lederen mener det er på tide at velgerne får vite hvilke privatiseringsplaner Høyre og Frp faktisk har tenkt til å gjennomføre. Ifølge Støre er de to partiene bevisst uklare om dette, og han mener det skyldes at folk flest ikke ønsker salg av selskaper der fellesskapet er eier.

– Hva er problematisk ved at staten selger seg helt eller delvis ned i selskaper den er inne i, og at private kommer inn?

– Det er klart at et høyteknologisk selskap som Kongsberggruppen, der staten eier 50,1 prosent, gir det en trygghet for at militærteknologi, undervannsteknologi, romteknologi, havteknologi, forblir i Norge. Med forskning, utvikling, hovedkontor, og ikke minst langsiktighet. Det Kongsberggruppen har fått til, gjennom et samspill med norske myndigheter som har aktiviteter som gir selskapet et hjemmemarked, er å utvikle internasjonale produkter og tjenester i verdensklasse. Én viktig årsak til det, er at staten har eierskap. Det gir trygghet, langsiktighet og stabilitet.

– Kan ikke private gi den samme tryggheten?

– Nei, det mener jeg de ikke kan. Da svenskene solgte sitt flytog, endte de med kinesiske og australske fond som eiere. Hvem som er kjøpere når man legger slikt ut for salg, er det ingen som har en garanti for. Men sannsynligheten for at det er utenlandske oppkjøpere, er stor. Jeg mener det er forskjell på private eiere som legitimt skal maksimere investeringene sine, og en stat som skal sikre profesjonelt eierskap og gode investeringer og avkastning, men også har mer langsiktige mål.

– Men hva vil være problematisk eksempelvis med salg av NSB?

– De landene som har privatisert jernbanen, sitter etter min mening ikke igjen med gode resultater. Det å drive tog i et land som Norge, har også viktige, samfunnsmessige perspektiver, sier Støre.

– Og de landene som leverer de beste jernbanetjenestene i Europa, har et sterkt, offentlig eierskap i jernbanesektoren.

Høyre og Frp svarer: Avviser store salgsplaner

Ap: Ingen planer om salg

– Hva er Arbeiderpartiets ambisjon for det statlige eierskapet den kommende perioden?

– Det statlige eierskapet skal tjene fellesskapet. Det skal utøves pragmatisk og profesjonelt. Vi har aldri vært imot gode, industrielle løsninger som omfatter privat eierskap. Høyresiden har forsøkt å si at vi har solgt ut mer enn det de gjorde – det har vist seg å være feil. Men vi står ikke stille når det gjelder hvordan et eierskap kan forvaltes. Men i disse selskapene som vi nå har vært innom, så mener jeg det er tunge politiske og faglige både forvaltningsmessige og forretningsmessige argumenter for ikke å gjøre det.

– Men kommer Ap til å bidra til hel- eller delprivatisering den kommende perioden?

– Nei, vi har ingen planer om det. Men som vi har vist tidligere: Gode industrielle løsninger som sikrer sterke, norske fagmiljøer og tar godt vare på våre ressurser, har jeg ikke avvist, sier Støre.

Han peker særlig på høyteknologiske selskaper.

– Ap er opptatt av at det statlige eierskapet skal sikre langsiktighet, og tunge fagmiljøer og hovedkontorer i Norge. Når vi har statlig eierskap i selskaper som ligger helt i front teknologisk, skal vi være veldig varsomme med å rokke ved det.

Mer fra Dagsavisen