Innenriks

- Hold dere unna barnehagen vår!

FORELDREOPPRØR: Hold dere unna! Det er beskjeden til barnehageselskapene fra foreldrene i en av Oslo-barnehagene som skal konkurranseutsettes.

- Vi sender nå brev til alle dem som kan være interessert i å overta driften av barnehagen vår, med beskjed om at de ikke er ønsket her. Jeg håper barnehageselskapene hører på oss, og ikke risikerer merkenavnet sitt ved å komme hit, sier Eivind Volder Rutle til Dagsavisen.

Han er av mange svært engasjerte foreldre i Asperud barnehage. Barnehagen som ligger i bydel Søndre Nordstrand, er en av i alt sju kommunale barnehager som det Høyre-dominerte byrådet i Oslo vil konkurranseutsette, etter å ha inngått en avtale med Frp om dette.

- Hvis selskapene likevel legger inn tilbud på driften, skal de vite at vi ikke kommer til å akseptere en lavere kvalitet på barnehagetilbudet, understreker Rutle.

- Har ropt så høyt vi kan

Foreldrene bruker nå aktivt Foreldrenes arbeidsutvalg (FAU) i barnehagen i kampen mot byrådets vedtak. I tillegg har de etablert en egen foreldreaksjon mot konkurranseutsettingen. Og de aller fleste foreldrene er forberedte på å ta i bruk sterke virkemidler for å sikre barna sine et fortsatt godt barnehagetilbud. I brevet til barnehageselskapene, slår de fast blant annet følgende:

All manglende vikarbruk og andre sparetiltak vil bli møtt med protester og vil bli meddelt media.

Foreldrene vil vurdere å holde tilbake foreldrebetalingen hvis kvaliteten på tilbudet til barna blir dårligere.

Hvis de ansatte i barnehagen får dårligere lønns-, pensjons- og arbeidsbetingelser, vil foreldrene støtte en eventuell streik blant de ansatte for å få beholde dagens betingelser.

Men det stopper ikke med det. Byrådet har bestemt at bemanningsnormen for kommunale barnehager ikke skal gjelde barnehagene som konkurranseutsettes. Noe sånt vil ikke foreldrene høre snakk om. De krever fortsatt én voksen per tre små barn og én voksen per seks store barn.

Rutle innser at foreldrene nå har lagt seg på en svært tøff linje overfor byrådet i Oslo, med brevet til barnehageselskapene.

- Jeg vil tro at dette er så langt som noe FAU har gått i en slik sak. Men dette er det eneste maktmiddelet vi har igjen. Vi har ropt så høyt vi kan, men byrådet vil ikke høre på oss og vi får ikke svar på våre spørsmål om konkurranseutsettingen er til barnets beste, sier Rutle.

- Saken er den at både foreldrene, de ansatte og de fleste andre er imot en konkurranseutsetting. Også Barneombudet er svært kritisk til dette. Likevel blir vedtaket kjørt gjennom av byrådet. Da har vi to alternativer, å gi opp, eller å trappe opp. Vi kommer ikke til å gi opp.

28. januar skrev Dagsavisen om en av de andre barnehagene som skal konkurranseutsettes, Grindbakken barnehage i bydel Vestre Aker. Der har ti av 13 ansatte varslet at de vil søke seg bort på grunn av konkurranseutsettingen, som vil innebære slutten på gode pensjonsvilkår.

- Jeg er skremt

Situasjonen er omtrent den samme i Asperud barnehage.

- Vi vet at ti av 14 ansatte ved barnehagen vår er på utkikk etter ny jobb, forteller Rutle.

Foreldrene er overbeviste om at ansattflukten vil ødelegge barnehagen.

- Vi har ansatte som har vært her i 20-30 år og som i løpet av den tida har bygd opp en barnehage med topp kvalitet. Derfor har folk stått i kø i to-tre år for å få plass til barna sine her, forteller Geir Sandve.

- Vi har nesten fått et kjærlighetsforhold til barnehagen. Den har vært her i generasjoner og de ansatte kjenner alle i nærområdet, sier Guro Reyes Simonsen.

- De ansatte er fantastiske. De elsker jobben sin, samtykker Mons Rudjord.

- Jeg er skremt over hvordan Oslo kommune nå behandler noen av sine mest trofaste og lojale ansatte, skyter Simonsen inn.

De siste ukene har foreldrene brukt mye tid på å forsøke å finne ut hvorfor byrådet mener det vil være smart å konkurranseutsette barnehager.

- Jeg skjønner ikke annet enn at dette er et rent innsparingstiltak, og det eneste de kan spare på er lønn, sier Sandve.

- Det første byrådet burde tenkt på, er hva som er til barnas beste, i stedet for å være opptatt av å spare noen skarve kroner, supplerer Rudjord.

tor.sandberg@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen