Innenriks

Hobbybier 
i egen hage

HUSDYR: Fokuset på biedød har gitt birøkt et oppsving. Nå vil stadig flere av oss ha bier som husdyr.

I skogkanten i Asker summer utallige bier ut og inn av 80 fargerike bikuber. Rundt én av dem står sju kommende birøktere og følger nøye med. Birøkter Alexandru Necoara løfter en av rammene med honning opp fra kuben.

Vi er på Asker birøkterlags nybegynnerkurs i birøkt, ett av mange som nå holdes over hele landet. I mange år har antall birøktere gått nedover, men nå har trenden snudd. Flere og flere ønsker seg nå de nyttige insektene som husdyr.

- Dette bifolket ser sterkt ut. Det er så mange bier, sier Heidi Spiten (54), og ser mot rammen som nesten er dekket av bier. Inne i de små cellene glinser det i myk, blank honning.

- Her er det også larver, sier birøkter Necoara, og peker.

- Det betyr at dronningen er flink og legger egg. Alt er som det skal, sier han, og setter rammen forsiktig tilbake i kuben.

Nedringt av kjøpere

Norges Birøkterlag har foreløpig ikke oversikt over hvor mange som nå går på kurs for å bli birøktere, men legger merke til at antallet er høyere enn tidligere.

Bjørn Dahle, seniorrådgiver i Norges Birøkterlag, tror medias fokus på biedød, også kalt Colony Collapse Disorder, er en viktig årsak til den voksende interessen for birøkt.

- Vi ser også at det er økt etterspørsel etter bier. De som annonserer bier for salg blir nedringt av kjøpere, sier han.

Bier er viktige matprodusenter, og bidrar til pollinering av hele 30 prosent av verdens jordbruksproduksjon.

En halvtime i uka

De fleste som begynner med birøkt i dag, har det som en hobby. Når du først har tilegnet deg kunnskapen som trengs, er det ikke så tidkrevende. I snitt beregner Norges Birøkterlag at man bruker 10-15 timer per kube i året, men som nybegynner går det ofte med mye mer tid.

- Som hobbybirøkter kan man regne med å bruke en halvtime i uka på å kontrollere bifolkene fra mars til og med september. Man kan for eksempel sette av litt tid en lørdag eller søndag, sier kursholder og birøkter Alexandru Necoara.

I vinterhalvåret holder biene seg inne i kuben, og birøkteren har ingen oppgaver.

Gleder seg

Når dagens kursdag er over, er Heidi Spiten (54) og Lisbeth Narud (53) klar til å ta med sine første bier hjem. Nå gleder de seg til å høre summingen fra biene i egen hage.

- Jeg har alltid vært fascinert av bier, men det var fokuset på biedød som fikk meg til å se nærmere på å begynne med birøkt. Det er jo blitt et stort globalt problem, sier Spiten.

Narud meldte seg også på kurset av samme grunn.

- Jeg tror ikke jeg skal redde verden, men fokuset trigget lysten til å starte, sier hun, og legger til at det skal bli gøy å finne ut hva hun kan bruke all honningen til.

- Jeg har lyst til å bruke honning til å lage hudprodukter. Men først og fremst skal jeg spise den, sier hun.

Selv om det er mulig å lære seg birøkt på egen hånd, vil både Narud og Spiten råde andre nybegynnere til å gå på kurs.

- Det er også veldig fint å være i bigården sammen med en lærer til å begynne med. Jeg var litt engstelig første gangen jeg kom hit, men nå er jeg ikke redd lenger, smiler Narud. 
(NTB Tema)

Mer fra Dagsavisen