Innenriks

Historisk unnskyldning

For første gang ber politiet offisielt om unnskyldning for å ha sendt norske jøder til konsentrasjonsleire i 1942.

På Holocaustdagen 27. januar i år beklaget statsminister Jens Stoltenberg (Ap) at norske borgere medvirket i arrestasjonene og deportasjonene av norske jøder. Nå kommer det for første gang en offisiell unnskyldning fra politiet i Norge for medvirkningen til at jødene ble sendt i konsentrasjonsleire.

- Jeg vil på vegne av det norske politi og de som hadde befatning med deportasjonen av norske jøder til konsentrasjonsleire beklage, sier nyutnevnt politidirektør Odd Reidar Humlegård til Dagsavisen.

Han er øverste sjef for det norske politiet, og beklager nå at over 300 norske politifolk deltok i arrestasjonene og deportasjonene av norske jøder i 1942. Humlegård mener det er lett å slutte seg til beklagelsen som statsministeren alt har gitt.

Les også: - En skamplett for norsk politi

Eneste overlevende

Det er i dag 70 år siden 532 norske jøder ble deportert fra havna i Oslo med skipet D/S «Donau» til konsentrasjonsleirene.

Samuel Steinmann (89) var 19 år og gikk på gymnaset da han deportert. Av 532 norske jøder som ble deportert levde bare ti i januar 1943. Steinmann er den eneste gjenlevende nordmann som har overlevd Auschwitz.

Han forteller til Dagsavisen at han ble arrestert hjemme av to sivilkledde fra statspolitiet, og ført med trikken ned til Oslo sentrum og D/S «Donau».

- Jeg husker jeg tenkte på om dette var nazister eller om det var vanlige norske, klart tenkende mennesker, som førte meg bort. Det har jeg undret meg over: Hva slags personer var dette? sier Steinmann.

- Hva tenker du om at det kommer en unnskyldning fra politiet nå - 70 år etterpå?

- Jeg kan vel kanskje si at det var på tide. Men det er hyggelig å høre, sier han.

Da statsministeren ba om unnskyldning i januar, sa Steinmann at det var godt å høre, men at han ikke gikk og tenkte på dette hver dag.

- Det samme vil jeg si til politidirektørens beklagelse. Det er så langt tilbake, og jeg går ikke og tenker på dette. Men når jeg får høre en beklagelse så tar jeg den imot med god vilje, sier han.

Les også: Da holocaust kom til Norge

Viktig begivenhet

Direktør ved Holocaustsenteret, Guri Hjeltnes, er glad for at politiet for første gang ber om unnskyldning for å ha deltatt i deportasjonen av jøder under krigen.

- Det er meget gledelig og en viktig begivenhet at politidirektøren beklager deportasjonen av jødene, sier hun til Dagsavisen.

Hjeltnes påpeker at dette er en holdningsendring fra politiet, men understreker at Holocaustsenteret allerede i flere år har samarbeidet med Politihøgskolen: Politistudenter får undervisning om hvordan deportasjonen av jøder skjedde under krigen.

«Aldri for sent»

Leder og forstander Ervin Kohn i Det Mosaiske Trossamfund er også glad for beklagelsen fra Humlegård.

- Det er aldri for sent å gjøre en riktig ting, sier han til Dagsavisen.

Kohn er opptatt av at politiet og påtalemyndigheten nå ser sitt ansvar for å stanse antisemittisme i dag.

- Det er greit at man kommer med erkjennelser og beklager det som skjedde i 1942. Jeg håper det kan føre til at man også tar antisemittisme på alvor i 2012, sier forstanderen.

havard.therkelsen@dagsavisen.no

Regjeringen tar avstand fra jødehets

Kulturministeren advarer mot jødehets.

Håvard Therkelsen

Kulturminister Hadia Tajik (Ap) og Oslos ordfører Fabian Stang (H) holder begge tale under markeringen av 70-årsdagen for deportasjonen av norske jøder med skipet M/S «Donau» til Tyskland i dag. Markeringen finner sted ved minnesmerket ved Akershuskaia, på dagen 70 år etter at M/S Donau la fra kai.

Kulturministeren sier til Dagsavisen at hun vil advare mot jødehets.

– Fortsatt er norsk jøder redde for å bli utsatt for hets. Hver åttende innbygger har fordommer mot jøder. Slik skal det ikke være i Norge, sier hun.

– Markeringen er viktig for å minne oss om at all urett skal møtes som om den rammer oss selv. Vi må aldri akseptere gruppehat, og det er viktig å slå ned på hverdagsrasisme som lett kan gi grobunn for mer alvorlige krenkelser, sier Fabian Stang til NTB
Også biskop Ole Christian Kvarme og forstander Ervin Kohn ved Det Mosaiske Trossamfund deltar på markeringen.

havard.therkelsen@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen