Innenriks

Historisk seier for AUF

Dagsavisen har gjennomgått alle resultatene fra det første skolevalget i 1989: Ikke før har noe ungdomsparti fått en så høy oppslutning som AUF får ved årets skolevalg.

Bilde 1 av 2
Da stemmene fra skolevalget ved 400 videregående skoler var opptalt i 20-tida i går kveld, fikk AUF 31,9 prosent oppslutning.

Forrige gang noe ungdomsparti snuste på 30-tallet, var da AUF i 2011 fikk 29,8 prosent av stemmene.

– Vi har håpet på fremgang, men at vi gjør det beste skolevalget noensinne er helt overveldende. En skikkelig vitamininnsprøyting inn mot det ordentlige valget, sier AUF-leder Mani Hussaini.

AUFs oppslutning har økt med 37 prosent siden 2013-valget.

– Dette har vært en laginnsats og jeg er heldig som har fått lede en så fantastisk organisasjon, sier Hussaini.

Han mener resultatet viser at ungdommen snur ryggen til regjeringen:

– For to år siden gjorde Høyre og Frp gode skolevalg. Da lovet de gull og grønne skoger, nå ser ungdom at det er en bløff, sier Hussaini.

KOMMENTAR: Skolevalget er et katastrofevarsel for Høyre og Frp (Arne Strand)

Grønn rekord

AUF er ikke det eneste partiet som setter rekord:

Miljøpartiet De Grønne skriver også historie med sine 6,7 prosent i oppslutning.

Ved 2013-valget fikk de en rekordhøy oppslutning på 3,8 prosent, men årets resultat er en økning på 76 prosent. Ingen andre partier er i nærheten av å ha økt så mye på to år.

– Vi er fryktelig stolte! Vi har nådd våre mål om å være synlige for alle videregående elever og vi har kommet over fem prosent, sier Grønn Ungdoms talsperson, Anna Kvam.

Hun mener de grønnes vekst gjenspeiler klimaengasjementet til befolkningen og spesielt de unge.

– Resultatet viser at det engasjementet gjelder over hele landet, og det er kanskje den mest gledelige nyheten. Det betyr at vi har bygget en sterkere organisasjon enn før, sier Kvam.

Følg Dagsavisen på Twitter og Facebook!

Høyre nær halvert

Den store skolevalg-taperen er Høyre og deretter regjeringskollega Frp.

Unge Høyre var valgets vinner ved forrige skolevalg, de fikk den gang rekordhøy oppslutning og 28,2 prosent av stemmene. I år gjør partiet et katastrofevalg og er nesten halvert til 16,4 prosent. Frp får 10,5 prosent, som er ned 5,1 prosentpoeng fra 2013 da de fikk 15,3 prosent.

– Jeg skulle selvfølgelig ønske at vi fikk noe høyere oppslutning. Vi lå an til å få rundt 18 prosent, men fikk en nedtur i siste liten. Dette betyr bare at vi skal jobbe ekstra hardt den siste uka, sier Unge Høyre-leder Kristian Tonning Riise.

FpU-formann Atle Simonsen velger å fokusere på det positive i resultatet:

– Vi er selvsagt ikke fornøyd, men jeg legger merke til at vi i 2013 hadde et resultat litt under det endelige resultatet for Frp i stortingsvalget. Får Frp et resultat som dette, eller bedre, i kommunevalget skal vi si oss godt fornøyd, sier Simonsen.

Venstresiden frem

Skolevalget gir venstresiden i norsk politikk god medvind.

SU har økt oppslutningen sin med 50 prosent fra forrige valg.

Også Senterpartiet og Rødt går frem med 30 prosent (se faktaboks).

– SVs brakvalg gjør oss til de store partienes største utfordrer. De politiske bedreviterne som spådde nedgang tok feil. SV raser fram blant ungdom. Vi gleder oss til valget på mandag, sier SU-leder Nicholas Wilkinson.

Syria-krisen spiller inn

Valgforsker Johannes Bergh ved Institutt for samfunnsforskning sier skolevalgene tradisjonelt sett har hatt større svingninger enn de reelle valgene. Nå ser imidlertid det ut til å snu.

– Den unge generasjonen har blitt mer lik befolkningen for øvrig. Det kan være en grunn til at AUF har økt i oppslutning. Ap pleier å gjøre det dårligere i skolevalg enn i vanlige valg, unntaket var i 2011 da man så 22. juli-effekten slå inn, derfor er det unikt å se at Ap får over 30 prosent i skolevalget, sier Bergh.

Han mener nedgangen til regjeringspartiene vitner om at det koster å sitte i regjering:

– Det er et dårlig tegn for høyresiden at både Høyre og Frp går tilbake samtidig. Når begge går tilbake, viser det en klar endring hvor velgerne flytter seg fra høyre til venstresiden.

Bergh tror krisen i Syria og de sterke bildene fra Middelhavet kan ha spilt en rolle for stemmegivningen. Partier som har profilert seg på å være åpne for syriske flyktninger, som SV, Ap, KrF, går alle frem i skolevalget.

– Flyktningsaken er noe som har kommet overraskende i valgkampen og preget siste fase av valget. Det kan være en sannsynlig forklaring, sier Bergh.

Mer fra Dagsavisen