Innenriks

Her stemmer Frp mot regjeringens politikk

Frps landsmøte vedtok flere resolusjoner og uttalelser kritiske til regjeringens politikk.

Fremskrittspartiet avsluttet sitt landsmøte i dag med å vedta flere resolusjoner og uttalelser som går på akkord med regjeringens politikk.

Blant annet:

* Utflagging av Color Lines to Kiel-ferjer.

* Sukkeravgiften.

* Å ikke konsekvensutrede av Lofoten, Vesterålen og Senja.

Utflagging

Color Line har fått tillatelse fra regjeringen til å flagge ut Kiel-ferjene. Dermed kan det lønnsomme rederiet erstatte norske sjøfolk med billigere, utenlandsk mannskap. 700 risikerer å miste jobben.

– Det har vært mange runder i Storting og regjering, og det vaker nå mye usikkerhet.  Derfor er det bra at vi nå kan vedta en knallgod uttalelse som viser at Frp er sjømennenes siste skanse, sa Frp-statsråd Per Sandberg da han redegjorde for uttalelsen, som ble vedtatt med overveldende flertall.

Bare en håndfull delegater stemte mot uttalelsen.

– Det er utrolig viktig å ha norske sjømenn på norske skip. Det er viktig at vi - uten å framstå som proteksjonistisk - både bygger og har redere og rederi i Norge.

Det er ikke for sent å snu den kontroversielle regelendringen, påpeker Sandberg, som sier uttalelsen er et innspill til nettopp det.

Dagsavisen har møtt de ansatte ombord. Les mer her:– Vi har huslån, et nyfødt barn og begge jobber i Color Line

Hans regjeringskollega Torbjørn Røe Isaksen bestemte i slutten av februar at regjeringen skulle gjøre om på regelverket slik at Color Line kan registrere de to Kiel-ferjene i det norske internasjonale skipsregisteret. Det innebærer at selskapet får anledning til å ansette utenlandsk mannskap på lokale lønnsvilkår. Tidligere har det vært et krav om at passasjerskip som går i fast rute mellom en norsk og en utenlandsk havn, eller mellom nordiske land, ikke kan være internasjonalt registrert. Kravet ble innført for å beskytte norske arbeidsplasser.

Isaksen har vist til Color Lines tidligere advarsler om at de må flytte virksomheten til Danmark på grunn av høye norske lønninger, hvis ikke står 2.500 arbeidsplasser i spill mener de.

«Fremskrittspartiet mener at det er uheldig dersom konsekvensene av en regelendring medfører at norske sjøfolk settes på land. Allerede nå er det snakk om flere hundre arbeidsplasser som risikerer å flagges ut.» heter det i uttalelsen som ble vedtatt i dag.

Det er ikke første gang Frp har flagget sin motstand til regjeringens politikk.

Til Klassekampen  har Frps næringspolitiske talsmann Morten Ørsal Johansen sagt  han ville stemme for Aps forslag om å utsette den kommende endringen av skipsregisterreglene.

Lofoten

Jeløya-plattformen slår fast at områdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja ikke skal røres. Plattformen er den regjeringen styrer sin politikk på grunnlag av, og dette var en av de viktigste seirene til Venstre, da de ble en utvidet del av regjeringen.

Likevel valgte landsmøtet å vedta at de ønsker å konsekvensutrede området.

Venstre-leder Trine Skei Grande talte for første gang til Frps landsmøte søndag, og understreket blant annet at gode veier er helt forenelig med god miljøpolitikk. Hun mener uttalelsen om konsekvensutredning av Lofoten, Vesterålen og Senja er uproblematisk.

– Det ville vel vært oppsiktsvekkende om de ikke mente det. Men jeg tror de er oppmerksomme på at de skal holde seg til en regjeringsavtale i fire år og ser at det skal vi ikke gjøre.

– Det setter ikke avtalen i spill ved å gå mot regjeringens politikk?

– Frp skal få lov til å være Frp, også på de sakene de ikke fikk gjennomslag for på Jeløya. Partiene må få lov til å stå for sine primærstandpunkt, selv om det ikke er regjeringens politikk.

Sukkeravgift

I statsbudsjettet for 2018 ble sukkeravgiften økt med 83 prosent og avgiften på brus og andre alkoholfrie drikkevarer øker med 42,3 prosent. Det betyr at staten har gjort en rekke varer dyrere for forbruker. Økt grensehandel og større usikkerhet for norske bedrifter har også vært blant hovedargumentene mot avgiften. På landsmøte i dag var det også disse argumentene som vant frem:

«Fremskrittspartiet har alltid vært en forkjemper for lavere avgifter på mat og alkohol. Dette må vi vise i praksis i regjering.» heter det i resolusjonen som ble vedtatt på landsmøtet i dag.

Les også: Sukkeravgift-nei fra Frp faller i smak hos NHO

Samtidig er det stortingsgruppen landsmøtet ber «vurdere uheldige konsekvenser av økning av ulike avgifter, blant annet på sukker og sjokolade, og i den forbindelse vurdere reversering av avgiftene».

Med det er presset på finansminister og Frp-leder Siv Jensen (Frp) noe.

KrF: Forholder oss til regjeringen

Sukkeravgiften var et av KrFs prioriterte saker i budsjettforhandlingene i fjor. Likevel er det lite harme å spore hos sentrumspartiet.

 Frp må få lov til å lage sin politikk. Vi forholder oss til en budsjettavtale vi har med regjeringen, sier KrFs nestleder og finanspolitiske talsperson Kjell Ingolf Ropstad til Dagsavisen.

Han peker samtidig på at KrF har ønsket en annen modell på sukkeravgiften der godteri og brus ikke lenger har lav moms, men lik moms som andre varer.

 Vi ser at flere land innfører avgifter på søtsaker, og KrF har tatt til orde for å se på en bedre innretning av avgiften slik at vi mer målrettet får redusert bruken av sukker. Dette er et av våre største folkehelseproblem, og det er fremtidsrettet å gjøre effektive grep mot det, sier Ropstad.

Partileder Siv Jensen ser ikke på de mange uttalelsene som kritiske til regjeringens politikk.

– Nei, jeg opplever det som at dette er uttalelser som vil at vi skal gjøre enda mer. I regjeringserklæringen gikk enstemmig gjennom vårt landsstyre. Den har bred tilslutning. Men når vi har landsmøtet er dette Frp som rendyrker sin politikk, sier Jensen til Dagsavisen.

Frps landsmøte vedtok også:

Beholde FM-nettet til lokallradioer

Styrke forsvaret ved blant annet å øke forsvarsbudsjettet til to prosent av BNP.

Mer fra Dagsavisen