Økonomi blir Øystein Mælands største hodepine som ny Ahus-sjef, spår tillitsvalgt. FOTO: INA INGLINGSTAD

Her er Mælands nye problemer

SYKEHUS: Utfordringene står i kø for tidligere politidirektør Øystein Mæland, som nå blir administrerende direktør ved Akershus universitetssykehus.

De jaktet på en som forstår det politiske rommet og har evnen til å begeistre. Mandag fikk styret ved Akershus universitetssykehus (Ahus) Øystein Mæland sitt ja. Han tar dermed over etter konstituert direktør Stein Vaaler 12. mai. Også Vaaler søkte på stillingen.

Mæland anerkjenner at sykehuset har vært igjennom noen krevende prosesser, og fortsatt har utfordringer. Men mener han kan bidra til å « ... forsterke Ahus sin posisjon som et sykehus i toppklasse.»

- Jeg har erfaring fra store omstillinger på sykehus fra før. Men jeg ønsker å jobbe sammen med resten av de på sykehuset for å løse disse utfordringene. Dette blir ikke noe enmannsshow, sier Mæland til Dagsavisen.

 

Store konflikter

Det forrige styret ved Ahus ble kastet av Helse Sør-Øst i slutten av mars, på grunn av manglende tillit mellom styret og Vaaler.

I går hadde Mæland et langt møte med styret, hvor også de ansatte er representert, for å høre hvor skoen trykker.

- Utfordringene til Ahus er velkjente. Det er mangel på kapasitet og sykehuset har fått kritikk fra pasientombudet og helsetilsynet, sier Mæland.

Men ikke nok med det. Dagsavisen kunne nylig avsløre at det er en dyp ukultur som rammer sykehuset.

Åpne krangler foran pasienter, uklart hierarki og påstander om manipulerende atferd, er blant funnene i en ny arbeidsmiljøundersøkelse ved Ahus.

Undersøkelsen ble gjennomført i februar og mars i år ved Medisinsk divisjon ved Ahus. 27.000 av de 62.500 sykehusoppholdene ved Ahus i fjor, var ved denne divisjonen.

 

Les også:

Ahus legger ned suksessmodell

Overrasket over nedlegging

 

Manipulerende

Ifølge undersøkelsen har det vært flere konflikter mellom ulike ledere og nøkkelpersoner i Medisinsk divisjon som har kunnet være en risiko for pasientsikkerheten. Dette går blant annet på uklare beskjeder, uklar rollefordeling og et til tider uklart hierarki.

Her er noen av funnene:

* 88 prosent har kjennskap til samarbeidsutfordringene i akuttmottaket, og nær halvparten mener de er blitt påvirket av dem.

* 57 prosent mener det har vært egenskaper og atferd hos enkeltpersoner, som manipulerende atferd, forskjellsbehandling og uetisk oppførsel.

* 17 prosent tror ikke at akuttmottaket på Ahus kommer til å være pasientsikkert framover.

Aage Huseby er tillitsvalgt for legene ved Ahus. Han legger ikke skjul på at Mæland har tatt på seg en tøff jobb.

- Den største utfordringen hans blir nok å komme i balanse økonomisk, sier Huseby.

Han tror likevel Mæland kan være rett mann for de store oppgavene.

- Han har alle forutsetninger for å klare dette. Han kjenner helsevesenet inngående. Det er et overraskende, men spennende valg, sier Huseby.

sofie.prestegard@dagsavisen.no

Les også:

Utdaterte terminaler for 13 millioner

Farvel til Ahus

Ahus-sjef gikk på dagen

Datatrøbbel truer pasientsikkerheten

Mener Ahus trikser med ventelistene

- Her kunne det ligget pasienter

Har kuttet 1700 sykehussenger

Legene krever flere senger

Ahus får krass kritikk etter dødsfall

- Jeg sto hjelpeløs og så på et kaos uten like