Innenriks

Her er Ernas kvinneregjering

NY REGJERING: Siv Jensen fikk beskjed om å skaffe en kvinne til en av Frps tunge poster. Målet til Erna Solberg har vært fullstendig kjønnsbalanse.

I dag presenterer påtroppende statsminister Erna Solberg (H) Norges nye regjering. Å legge den blåblå regjeringskabalen kan ikke ha vært bare enkelt for Solberg.

Ett av de spørsmålene som har vært vanskelig er kjønnssammensetningen.

Kvinnekamp

Etter det Dagsavisen forstår har det rett og slett vært en durabelig kvinnekamp mellom Solberg og påtroppende finansminister Siv Jensen (Frp).

Erna Solberg er en blå feminist og har hatt et klart mål om at regjeringen skulle bestå av minst 40 prosent kvinner.

Høyre-lederen har systematisk bygd opp sitt blå lag gjennom de senere årene, og partiet har derfor mange dyktige kvinner å ta av - ikke bare som statsråder, men også som statssekretærer. I Frps rekker er det betydelig tynnere, og Siv Jensen skal derfor ha forsøkt å få aksept for fem menn og to kvinner blant partiets sju statsråder. Men der har hun fått klar beskjed: minst ett av de to «næringsdepartementene» som Frp fikk; Olje- og energidepartementet og Landbruksdepartementet, skulle ledes av en kvinne.

Les også kommentar på Nyemeninger.no.

Landbruk til Frp

Dermed ble det plass til odelsjenta Sylvi Listhaug (Frp). 
Listhaug er tidligere eldrebyråd i Oslo og ble lenge regnet som en av Frps kronprinsesser. Men da hun gikk til PR-byrået First House og selv smelte døra ganske godt igjen, regnet man med at hun var ferdig i norsk politikk.

At Frp får landbruksministeren er ikke blitt godt mottatt i bondeorganisasjonene. Leder Nils T. Bjørke i Norges Bondelag ville i går likevel ikke si noe om hvem de ønsket seg.

- Vi har ingen kommentar til hvem som er vår drømmekandidat. Men: Vi ønsker at vedkommende er kunnskapssøkende, sier han.

Fiskeri- og kystdepartementet som et eget departement, legges ned. NRK meldte i går at den nye fiskeriministeren flyttes under Næringsdepartementet. Det skal være Høyres Elisabeth Aspaker som blir fiskeriminister.

Rett vest

For første gang i historien har Høyre gjort et dårligere valg i Oslo enn i Vestfold og Hordaland. Det kan være en av årsakene til at hovedstaden er historisk dårlig representert i Solbergs regjering.

Av statsrådene som var bekreftet da Dagsavisen gikk i trykken i går, var kun to fra Oslo. Finansminister Siv Jensen og forsvarsminister Ine Marie Eriksen Søreide.

Da er Vestlandet langt bedre representert. Solberg kommer selv fra Bergen, og får med seg blant andre Monica Mæland som næringsminister. Hun har vært byrådsleder i Bergen siden 2003, og har vært regnet som et av de sikreste navnene til regjeringen.

Fire av statsrådene kommer fra Rogaland: Helseminister Bent Høie (H), barne- og familieminister Solveig Horne (Frp), kulturminister Thorhild Widvey (H) og samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp).

Sjekket skjeletter

Erna Solberg beholder noen av sine sterkeste støttespillere i Stortinget, som tidligere statssekretær Kristin Ørmen Johnsen. Tidligere finansbyråd i Oslo, Kristin Vinje, framholdes som meget dyktig. Hun ble ikke statsråd denne gangen, og vurderingen skal ha gått på at hun mangler parlamentarisk erfaring og medieerfaring nok.

Høyre-lederens stab ved Statsministerens kontor vil i all hovedsak ligne forgjengeren Jens Stoltenbergs stab. Tidligere statssekretær i Utenriksdeparte-
mentet, Vidar Helgesen (H), blir statsråd ved SMK med ansvar for samordning. I Helgesens portefølje blir det noe mer enn «hjulvispen» Karl-Eirik Schjøtt-Pedersen (Ap) har hatt: Helgesen får også ansvar for regjeringens Europa-politikk, samt deler av porteføljen fra Fornyings- og administrasjonsdepartementet.

Høyres tidligere kvinnepolitiske leder, Julie Brodtkorb, blir Erna Solbergs stabssjef. Andre statssekretærer ved SMK blir Frps tidligere informasjonssjef Fredrik Färber. Høyres Sigbjørn Aanes blir pressesjef.

Julie Brodtkorb har skyggejobbet på SMK siden valgnatten. Sammen med regjeringsråd Nina Frisak og ekspedisjonssjef Heidi Heggenes har hun hatt den tøffe jobben med å riste alle lik ut av skapet til de kommende statsrådene - og deres samboere og ektefeller. Etter det Dagsavisen forstår har dette vært overraskende tøft for flere av de involverte, og noen aktuelle navn til regjeringskabalen har også forsvunnet ut i denne prosessen.

Sandberg på tinget

Mens det har vært klart at Erna Solberg ville ta med seg begge sine nestledere i regjering, har det vært knyttet spenning til hvorvidt Frp-nestleder Per Sandberg ville bli statsråd.

I går ble det klart at Sandberg blir sittende på Stortinget. Han blir heller ikke parlamentarisk leder. Etter det Dags-avisen erfarer blir konstituert parlamentarisk leder Harald Tom Nesvik sittende i den posisjonen.

Sandberg ble tilbudt flere ministerposter, men takket nei.

- Jeg har jobbet så hardt over mange år, og den totale belastning for familie, venner og partiet er blitt for stor. Nå velger jeg å stå utenfor, sier Sandberg.

samfunn@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen