Innenriks

Hentet milliarder med avgifter

Etter en dramatisk innspurt ble de fire samarbeidspartiene omsider enige om et budsjettforlik. På overtid av overtiden.

Av Bente R. Gravklev, Sofie Prestegård og Marie Melgård

Dyrere strøm og flybilletter, en halvering av kutt i bistandsbudsjettet, mer penger til tidlig innsats i barneskolen og gratis kjernetid også for treåringer, er blant sakene som Høyre, Venstre, KrF og Frp har blitt enige om.

Det var nært brudd i helgen, men mandag kveld kunne de fire samarbeidspartiene omsider presentere statsbudsjettet.

Om lag 5,9 milliarder kroner er flyttet på etter forhandlingene.

Opp mot 2 milliarder kroner er hentet inn ved å øke grønne avgifter, skriver NTB.

ARNE STRAND: Overlevde på overtid

Miljø og bistand

– Venstres mål med budsjettet var en styrking av klimaforliket. Det målet har vi nådd, sa Venstres Terje Breivik på pressekonferansen.

  • Venstres krav i forhandlingene har i stor grad dreid seg om mer klimaavgifter og mindre bruk av oljepenger, mens KrF har uttrykt sterk misnøye med regjeringens kutt i bistandsbudsjettet.
  • Av klimaavgifter har partiene blitt enige om å øke strømprisen med 1,5 øre per kWh, og at flyseteavgiften blir på 80 kroner. Disse endringene skal angivelig gi staten 1,670 milliarder kroner.
  • Regjeringens foreslåtte bistandskutt på 4,3 milliarder kroner, falt i svært dårlig jord hos KrF, og partiene ble til slutt enige om et kutt på 1,8 milliarder kroner. Kuttet er altså mer enn halvert.
  • Regjeringens skattekutt ble heller ikke stående urørt. Allerede i tilleggsproposisjonen ble endringene i formuesskatten droppet, mens partiene også har blitt enige om endringer i trinnskatten som gjør at de med minst inntekt får noe mer i skattelette.

Regjeringspartiene fikk imidlertid beholde den rekordhøye oljepengebruken, slik Dagsavisen kunne melde tidligere mandag, på tross av Venstres knallharde krav om å kutte. Finansminister Siv Jensen smurte statsbudsjettet for 2016 med 194 oljemilliarder. Det er drøyt 20 milliarder kroner mer enn i år.

Heller ikke bensin- og dieselavgiften fikk sentrumspartiene røre.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Vanskeligere i år

Det var KrFs finanspolitiske talsmann, Hans Olav Syversen, som fikk det første ordet under pressekonferansen i går. Han mente partiene ikke har brukt så lang tid, med tanke på premissene som lå til grunn.

For andre år på rad blir budsjettet landet på overtid. Da forhandlingene ikke var omme ved helgens start, var det hvisking om kabinettsspørsmål på Stortinget.

Noe av grunnen til at det var mer krevende i år var at regjeringen kom med et tilleggsnummer til statsbudsjettet om flyktningsituasjonen i Norge kort tid før forhandlingene begynte. Her hadde regjeringen allerede gjort mange omprioriteringer og kutt, som gjorde at de hadde lite å gi sentrumspartiene.

LES OGSÅ: 100 millioner for flere helsesøstre i skolen

Her er flere av sakene fra budsjettenigheten

Studiestøtte

Venstres forhandler Terje Breivik framhevet på pressekonferansen at partiet endelig har fått gjennomslag for 11 måneders studiestøtte for studenter. Dette har vært en kampsak for studentorganisasjoner og for flere stortingspartier i flere år.

1.000 nye lærere

Et av kravene til KrF i budsjettforhandlingene var en større satsing på antall lærere. Ifølge VG-nett har partiet fått gjennom et krav på hele 1.000 nye lærere i skolen. Statsbudsjettløsningen innebærer at det tilføres 320 millioner kroner til nye stillinger fra nytt skoleår 1. august. I tillegg satses det ytterligre 850 millioner kroner mer på kunnskap, og innovasjon, næringsrettet forskning og såkornfond styrkes med om lag 250 millioner, skriver NRK. Partiene har også blitt enige om økte bevilgninger til tidliginnsats i barneskolen, og til prøveordning med gratis SFO.

Mer til minstepensjonistene

Regjeringen og samarbeidspartiene har blitt enige om en reduksjon i avkorting i pensjon til gifte og samboende pensjonister, samt å øke pensjonen til enslige minstepensjonister med 4.000 kroner årlig. Frps forhandler Hans Andreas Limi, trakk likebehandlingen fram som en konkret seier for Frp i årets forhandlinger. Mens støttepartiene har fått gjennom økningen til minstepensjonistene. Pensjons­økningen til minstepensjonistene trer ikraft fra og med 1. september 2016.

Mer fra Dagsavisen