Innenriks

Hardt mot hardt på asyl og klima

NY REGJERING: Oljefritt i Lofoten og amnesti for asylbarn. Det må Venstre ha for å samarbeide med Høyre og Frp, mener stortingsrepresentant Ketil Kjenseth (V). Det er likevel ikke symbolsakene 
som avgjør for partiet.

Samtidig som FNs klimapanel med større sikkerhet enn noen gang slo fast at klimaendringene er menneskeskapte var nettopp de dype uenighetene i miljøpolitikken en av de hardeste nøttene å knekke under innspurten i regjeringssonderingene på Stortinget i går, sammen med andre tunge spørsmål som asylpolitikk og økonomi.

Mandag blir trolig sonderingene avgjort. Da vil partiorganisasjonene bli bedt om å ta stilling til forhandlingsresultatene. I går tok forhandlingsdelegasjonene fri for helgen, men det vil bli jobbet hardt internt i alle partiene.

Nyvalgt stortingsrepresentant Ketil Kjenseth (V) sier til Dagsavisen at Venstre må få viljen sin på to av partiets kjernesaker for å kunne samarbeide. Dette gjelder både samarbeid i regjering og om de ender med å støtte regjeringen fra Stortinget. Kravene er klare:

Ingen oljeboring utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja.

Amnesti for asylbarna som er født eller har vokst opp i Norge.

Det er bevegelse i forhandlingene, men de skal være svært kompliserte å lande. Ifølge NRKs kilder har KrF fått gjennomslag for at minst én prosent av Norges bruttonasjonalinntekt (BNI) skal gå til bistand.

Må få Lofoten

Samtidig sier en kilde i Frp sier at viljen i partiet for å gi Venstre og KrF Lofoten, Vesterålen og Senja, er relativt stor. Samt at asylbarn kan få amnesti. Som stortingsrepresentant sitter Kjenseth i referansegruppen for partiets forhandlingsutvalg. Han er tilbakeholden når det gjelder om dette er seire Venstre har fått, men understreker hvor viktige de er.

- Dette må på plass for at vi skal være med på noen forpliktelser, slår han fast.

- Gjelder det både om dere står i eller utenfor regjering?

- Ja, det er uavhengig av regjeringskonstellasjon. Det er fortsatt åpent om det blir en regjering med ett, to, tre eller fire partier, mener Kjenseth.

Stortingsrepresentant Sveinung Rotevatn mener ikke det er symbolsakene alene som vil avgjøre Venstres avgjørelse.

- Det er som vi har sagt en helhet som avgjør, sier Rotevatn og legger til:

- Politikk handler om penger og prioriteringer. Det å prioritere er alltid vanskelig, og det er nok særlig en ny øvelse for Frp. Men til sjuende og sist kan en ikke oppheve de økonomiske tyngdelovene.

Kort og lang sikt

Ifølge valgforsker Anders Todal Jenssen ved NTNU er nettopp balansen mellom det de kan vinne på kort sikt i slike konkrete saker, og det langsiktige, noe av det vanskelige for sentrumspartiene.

- På kort sikt kan de oppnå en hel del i forhandlingene. Men det har en pris, som handler om å bli nedstemt i alle saker der man ikke allerede har utformet politikk, sier han til Dagsavisen.

Et annet dilemma handler om å gi og ta.

- Særlig for KrFs del er det en del ting de må inn i regjering for å få gjennomslag for, der de må hindre at Høyre allierer seg med Ap. Det samme gjelder for Venstre, men for dem er det andre saker, sier valgforskeren.

Som eksempler på saker det kan være tryggere for dem å sitte i regjering og vokte peker han på alkoholpolitikk, u-hjelp og distrikter for KrF, og innvandring og miljø for Venstre.

Høyres balanse

Han viser til at Høyre vil sette spor etter seg og sikre at det de gjør nå skal ikke bli reversert om de taper valget i 2017. De tenker mer enn en periode, og det er en av grunnene til at de vil ha med seg KrF og Venstre, mener Todal Jenssen.

Innad i Frp er det uenighet om det beste for partiet er å danne mindretallsregjering med Høyre eller å få med alle fire. Partiet har flere vedtak på at de ønsker en firepartiregjering. Men selv for Frp handler det om hvorvidt man tenker langsiktig eller kortsiktig, mener valgforskeren.

- Frp vil være glad for å slippe mellompartiene i saker som innvandring, distrikter og alkohol, sier han og viser til at dette er saker der Høyre og Frp kan bli raskere enig med Ap.

Valgforskeren tror Frp er forsiktig i forhandlingene. Han tror det er Frp som i størst grad frykter å bli stående utenfor.

samfunn@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen