Innenriks

Harde fronter: «Skjemmer ut Ap»

Den profilerte Stavanger Ap-representanten Odd Kristian Reme kritiserer sitt eget partis innvandringspolitiske talsmann i kraftige ordelag.

Aps Masud Gharahkhani, som leder i partiets migrasjonsutvalg, har i Klassekampen flagget at Ap vil gå inn for en omveltning av det eksisterende systemet.

Han ble spurt om det bør komme «null asylsøkere» til Norge.

– Det bør være målet, så svaret er ja. Vi skal ta imot flyktninger, men de bør være kvoteflyktninger. Vi ønsker et mer rettferdig asylsystem hvor dem som trenger det mest får hjelp, sier Gharahkhani til Klassekampen, men understreker at han ikke ønsker et lovforbud mot å søke asyl i Norge.

Reme er tidligere partileder, ordførerkandidat, gruppeleder i Stavanger Ap og medlem i Aps sentralstyre. Nå leder han Stavanger Sosialdemokratiske Forening, som er Stavanger Aps største lokallag.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

«Skjemmer ut Ap»

«Masud Gharahkhani skjemmer ut Arbeiderpartiet og bør snarest skiftes ut som leder av migrasjonsutvalget. Utvalget skal lytte til grasrota, ikke utbasunere høyre-populistiske paroler. Hva er vitsen med en høringsprosess i partiet når utvalgets leder systematisk presser partiet vekk fra vårt naturlige politiske ståsted: Solidaritet, raushet og rettferdighet?
Selvsagt skal vi satse på kvoteflyktninger, siden asylsøkere sjelden lykkes med å komme hit for egen maskin. Selvsagt skal vi bekjempe menneskesmuglere, men ikke ved å kaste vrak på asylretten. 
Det vi trenger nå er å styrke den internasjonale solidariteten, ikke svekke den.
Sosialdemokratisk Forening fikk med seg Stavanger-partiet og Rogaland Ap på en klar melding om en ny kurs i asylpolitikken – motsatt av den Masud har satt», skrev Reme på Facebook.

– Forpliktet

Reme legger vekt på de FN-forpliktelsene Norge har.

– Når Masud Gharakhani gir uttrykk for at målet for Norge bør være null asylsøkere til Norge, så er det å kaste vrak på asylinstituttet og i strid med de internasjonale forpliktelser Norge har påtatt seg, blant annet gjennom FNs flyktningkonvensjon, sier Reme til RA.

Han henviser til Dagsnytt 18-debatten mellom Gharahkhani og Jon Helgheim (Frp).

– Masud konkurrerte med Frps innvandringspolitiske talsmann i å være mest mulig innvandringskritisk, og kritiserer Frp for ikke ikke å være strenge nok, og ikke å ha fått gjennomført en strengere asylpolitikk, det var essensen i Masuds budskap i radiodebatten, sier Reme.

Han melder om kraftige reaksjoner fra partimedlemmer og om partikolleger på vei over i SV og Rødt.

Frykter svekket parti

– Folk er sinte, og melder seg ut. Jeg forstår det. Arbeiderpartiets grunnlag er solidaritet og rettferdighet, ikke minst internasjonalt, sier Reme.

Han mener altså at Gharahkhani bør trekke seg som utvalgsleder.

– Han leder et utvalg som skal behandle problemstillingen, og da skal han ikke gå ut, trekke slutninger og konkludere. Vi er midt i en høringsprosess, og utspillet er på tvers av det tunge lokalpartier som Stavanger og Bergen har vedtatt. Hadde utspillet fra Gharahkani vært en førstegangs tabbe, hadde saken vært annerledes, men dette er ikke første gang. Han konkurrerer med Frp på Frps banehalvdel, og det eneste han oppnår er spille Frp gode, sier Reme.

– Asylretten skal forsvares

Masud Gharahkhani avviser at hans utspill er et angrep på asylretten.

– Jeg har sagt mange ganger, og gjentar det gjerne: Asylretten skal forsvares. Alle forslag utvalget jobber med, legger dette til grunn, melder Gharahkhani overfor RA.

Kvoteflyktningsystemet er uansett bedre, melder lederen for Aps migrasjonsutvalg.

– Så mener jeg, som det også står i vårt program, at kvoteflyktninger er den mest rettferdige måten å ta imot flyktninger på. Jeg gjør gjerne Paul Collier, en av verdens ledende asylforskere, sine ord til mine: «Dagens system er dypt umoralsk. Det å si at vi bare vil vurdere din asylsøknad hvis du har tusenvis av dollar til å ta en båt, og så spiller russisk rulett ved å krysse havet i en jolle og kanskje drukne, er å holde folk for narr», skriver Gharahkhani i en e-post til RA.

– Mer humant, mindre farlig

Han viser til store tragedier for båtflyktninger i Middelhavet.

– Vi må lage et mer humant og mindre farlig asylsystem enn i dag. Det kan ikke lenger være sånn at de som har ressurser og tar den livsfarlige ferden over Middelhavet – og overlever – får bli i Norge, mens de som søker asyl gjennom FN-systemet blir værende i flyktningleirene i årevis. Derfor er det åpenbart at vi må ha som mål at ingen skal legge ut på dødsreise for å få opphold i Norge. Det jobber vi med i utvalget nå, og det har også vært den klare beskjeden i alle de 17 fylkeslagene jeg har besøkt. Jeg mener vi skal finne løsninger som forsvarer asylretten, tar imot flere kvoteflyktninger og øker bistanden i mottakerlandene. Det mener jeg er 100 prosent i samsvar med våre sosialdemokratiske verdier og milevis unna høyrepopulistiske paroler, skriver Gharahkhani.

Han går ikke inn på Remes oppfordring om at han bør trekke seg etter å ha kommet med klare signaler om hva som bør være Aps politikk før utvalget har fullført sitt arbeid og lagt fram resultatet.

Ap-topper avventer

Sentrale Ap-ledere som Frode Berge, Stanley Wirak og Kari Nessa Nordtun er langt mer diplomatiske enn Reme.

Stavanger Aps gruppeleder Kari Nessa Nordtun slår uansett fast at lokalpartiets linje ligger fast.

– Stavanger Ap fattet et vedtak om å verne om asylinstituttet, og et ønske om en human og rettferdig flyktning- og asylpolitikk. Det er et vedtak fra et stort flertall i Stavanger Ap, og et vedtak jeg stiller meg bak, sier Nessa Nordtun, Aps ordførerkandidat til kommende valg.

– Må ta debatten

Hun ønsker debatt og avklaring i partiet.

– Jeg anerkjenner at det er ulike oppfatninger. Det viktige nå er at vi sikrer at alle blir hørt og tatt med på råd, så får vi som parti samles. Det er spesielt viktig i et så stort og viktig spørsmål som asyl- og innvandringspolitikken, sier Nessa Nordtun.

– Må tørre 

Stanley Wirak, leder i Rogaland Arbeiderparti og ordfører i Sandnes, er også avventende.

– Vi må tørre å tenke nytt, men asylinstituttet skal bestå. Vi skal behandle mennesker på en skikkelig måte, og la dem søke asyl, men det må være slik at det er reelle flyktninger som får asyl, ikke de som søker asyl av andre årsaker, sier Wirak.

– Helt udramatisk

Frode Berge, leder i Stavanger Ap, avventer også.

– Vi har en god debatt i Ap, og den vil fortsette fram til landsmøtet neste vår. Det er nyanser i synet i partiet nå, og det er både naturlig og helt udramatisk. Nyansene i uenigheten innad er nok mindre enn det som kommer fram spissformulert og karikert i mediene, sier Berge.

Nå vil han avvente migrasjonsutvalgets konklusjon.

– Jeg er spent på hvilke forslag som kommer fra det utvalget. Så får vi ta debatten derfra, sier han.

– Må avklare

Stortingsrepresentant Aleksander Stokkebø (H) mener Ap må avklare sin linje.

– Arbeiderpartiet er nødt til å avklare hva de egentlig mener: Ønsker de en strammere innvandringspolitikk eller å slakke ut? De stemmer for liberaliseringsforslag i Stortinget, men går hardt ut i motsatt retning i mediene. Deres innvandringspolitiske talsperson vil stramme skruen kraftig til, mens fylkeslagene vil liberalisere, framholder Stokkebø.

– Ap har programfestet vår innvandringspolitikk, i et område der vi dels har hatt stor innflytelse på Stortinget i samarbeid med andre partier. Ap har hatt en tydelig og god politikk på området. Høyre har hatt saken opp på landsmøtet nylig, vi får saken opp i full bredde på landsmøtet kommende vår. Vi skal være ydmyke. Endringer skjer raskt på asyl- og integreringspolitikken, sier Frode Berge.

Mer fra Dagsavisen