Innenriks

Har begynt lederjakten

SENTERPARTIET: Det viktigste for valg­komiteen er å finne en person som kan samle partiet, sier leder Terje Riis-Johansen. Marit Arnstad er fremdeles favoritten.

Tidligere olje- og energiminister Terje Riis-Johansen har fått det viktige oppdraget med å peke ut Senterpartiets nye redningskvinne eller -mann. Sammen med de ni andre medlemmene i valgkomiteen skal han levere sin innstilling senest 20. mars.

- Jeg synes det er fint å kunne være med å bidra for å ta partiet over i en positiv fase. Jeg gleder meg til vi kommer dit at vi kan begynne å planlegge hvordan vi skal vinne valget i 2015. Det er en felles oppfatning om at vi nå retter blikket framover, sier han til Dagsavisen.

Samlende kandidat

Etter å ha vært under press over lengre tid, varslet Liv Signe Navarsete tidlig i januar at hun trekker seg som leder av Senterpartiet. Nestleder Trygve Slagsvold Vedum ble umiddelbart trukket fram som den foretrukne etterfølgeren. Men det var helt til partiyndlingen Marit Arnstad meldte seg på. Etter å kategorisk ha avvist lederambisjoner i årevis, og blitt omtalt som «den beste partilederen Senterpartiet aldri fikk», uttalte Arnstad plutselig at hun skyldte partiet å ta en alvorlig gjennomgang, dersom hun skulle bli spurt. Det framkalte jubel hos mange partikollegaer.

Riis-Johansen, som i dag er fylkesordfører i Telemark, vil ikke kommentere navn. Men han sier det blir viktig å finne en samlende kandidat:

- Ordet samle er det som kommer til å lede oss mer enn noe annet de neste to månedene. Valgkomiteens hovedoppgave blir å snakke med mange folk. Vi har allerede hatt et møte i komiteen og det var en unison holdning om at vår jobb er å finne fram til samlende løsninger. Det viktigste blir å fange opp signaler fra fylkene, sier han.

Mange av disse signalene har allerede kommet til uttrykk i offentligheten. Ifølge Klassekampen har Arnstad støtte fra 10 av 19 fylkeslag. De andre ønsker å avvente prosessen før de uttaler seg, men ingen av dem krever at Vedum blir leder, og ingen gir uttrykk for at de ikke ønsker Arnstad.

Usikkert for Borten Moe

Derfor tyder alt på at Arnstad blir leder, dersom hun selv vil. Vedum blir etter all sannsynlighet sittende som nestleder. Men Riis-Johansen skal også stake ut nestleder Ola Borten Moes framtid i partiet. Urokråka tok over Riis-Johansens jobb som olje- og energiminister i 2011.

Da Navarsete trakk seg var hun nemlig klar på at hun ikke vil ta støyten alene. Hun fikk partiet med seg på at hele sentralstyret skal gjenvelges på det ekstraordinære landsmøtet i april. Det var stikk i strid med Moes ønske, som var klar på at han ønsket å fortsette som nestleder. Den åpne konflikten mellom de to blir pekt ut som en av hovedårsakene til partiets problemer.

Riis Johansen legger ikke skjul på at partiet er preget av de det dårlige samarbeidet i ledelsen.

- Det er ingen ønsket situasjon å være i. Men nå retter vi blikket i motsatt retning og ser vi framover, sier han.

Kjent komité

Magnhild Meltveit Kleppa får også en plass i komiteen. Hun har lang fartstid i partiet som nestleder, parlamentarisk leder og statsråd. Hun ble avløst som samferdselsminister i 2012 av lederfavoritt Arnstad, og er i dag fylkesmann i Rogaland.

I tillegg sitter tidligere ordfører Knut J. Herland fra Østfold, tidligere statssekretær Eli Blakstad fra Oppland, fylkesleder i Buskerud Kari Anne Sand, tidligere sentralstyremedlem Ole Magne Omdal fra Aust-Agder, tidligere fylkesordfører Nils R. Sandal fra Sogn og Fjordane, tidligere statssekretær Bjørn Arild Gram fra Nord-Trøndelag, Ann Sissel Enoksen fra Troms og leder Erling Laugsand fra Senterungdommen i komiteen.

hannah.gitmark@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen