Innenriks

- Hans jobb er viktigst

Tre av ti menn mener at jobben deres har høyere status enn jobben til partneren. Kun 13 prosent av kvinnene sier det samme.

Det kommer fram i arbeidslivsbarometeret til YS som presenteres i dag. Samtidig sier rundt 30 prosent av kvinnene at partnerens jobb medfører mer ansvar og høyere karrieremessig status, bare 11 prosent av mennene sier det samme. Rundt 30 prosent av både kvinner og menn sier at partnerens jobb er på samme nivå når det gjelder ansvar og status.

- Dette er til en viss grad helt reelt. Menn har oftere lederposisjoner enn kvinner, og med lederposisjoner kommer for eksempel personalansvar, sier Asbjørn Grimsmo, psykolog og seniorforsker ved Arbeidsforskningsinstituttet.

Snevre begreper

Grimsmo mener likevel at ansvars- og statusbegrepene er for snevre. Han viser til at det er en stor overvekt av kvinner i helse-, pleie- og omsorgsyrker, og en overvekt av menn i for eksempel bygg- og anleggsyrker og i industrien.

- Hvis vi for eksempel legger inn dimensjonen «ansvar for liv og helse» og sier at det teller mer enn økonomi - ansvar for penger - er det ikke sikkert at forskjellene blir så store, sier Grimsmo.

Han mener det er tendens til å sette likhetstegn mellom ansvar og status - og inntekt.

- Vi vet at menn i snitt har høyere lønn enn kvinner, delvis på grunn av det segregerte arbeidsmarkedet. Men en avdelingssykepleier kan ha ansvaret for 30-40 personer. Det er ansvar for langt flere enn det enkelte mannlige ledere, som tjener mer, har i andre yrker.

Mennesker og penger

Hege Herø, seniorrådgiver og fagansvarlig for likestillingspolitikk i YS, mener svarene i undersøkelsen delvis reflekterer virkeligheten.

- Det er ingen tvil om at menn i større grad har yrker det er knyttet høy status til. Jeg tror nok også at tanken om at menn skal være forsørgere lever videre, selv om vi har kommet lenger, sier Herø.

Men hun mener forskjellene mellom menn og kvinner også kan skyldes hvordan man definerer ansvar, og forholdet mellom ansvar for mennesker og ansvar for kapital.

Herø viser, i likhet med Grimsmo, til at mange kvinnelige avdelingssykepleiere har et personalansvar som overgår mang en mannlig leder.

- Men du vil nok finne mange menn i privat sektor som tjener mer og som mener at de har mer ansvar. Men vi som samfunn har ofte en tendens til å tenke at «jo mer penger, jo mer verdifullt», sier Herø.

Over- og undervurdering

Hun tror resultatene i undersøkelsen også delvis kan forklares med at både menn og kvinner kan ha en tendens til å overvurdere menn og undervurdere kvinner.

- Mange kvinnejobber synes ikke før de ikke blir gjort, som i SFO, renholdsbransjen og administrative jobber. Men vi så jo at streiken i offentlig sektor i vår ble merkbar, sier Herø.

sturla.hanssen@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen