Innenriks

Han som driter i julekrybben

Med buksa på knærne gjør han sitt fornødne i julekrybben. Han har egentlig ingenting der å gjøre, men i Nord-Spania er han faktisk en kjær figur.

Han kalles bare «el caganer» - eller «the pooper» på engelsk. På norsk blir det «driteren».

Den lille og blide katalanske mannen med sin tradisjonelle «barretina», en topplue, sitter på huk og utretter sitt nødvendige ærend. Det gjør han som regel bak en busk - litt på avstand til Jesusbarnet, Maria, Josef, gjeterne og de tre vise mennene.

Men hvordan i himmelens navn havnet han i julekrybben?

- Det er usikkert når, hvor, hvordan og hvorfor han dukket opp. Men det er sikkert at driteren har en lang tradisjon i Catalonia. Han oppsto trolig der for 200-300 år siden, forteller Marianne Lystrup, kulturjournalist i Vårt Land.

- Jeg synes det er en morsom og uskyldig fyr. Han gjør jo noe vi alle må gjøre hver eneste dag. Selv Jesus, som er Gud i menneskelig skikkelse, måtte gjøre sitt fornødne, legger hun til.

En ære å bli modell

Lystrup kaller ham en jordnær og komisk figur i en setting som er dypt religiøs og fylt med høytidelighet. Hun tror det er denne motsetningen - i tillegg til humoren figuren representerer - som har ført til at «el caganer» er blitt en populær og yndet skikkelse i og rundt Catalonia.

- Der har figuren blitt en viktig del av julekrybbescenen, både i krybbene til husbruk og i de store, offentlige man for eksempel finner på kjøpesentrene. Tradisjonen er i dag blandet med en moderne hype, forteller hun.

Tradisjonelt er «el caganer» en anonym mann, en «hvermannsen». Men i moderne utgave framstiller figuren kjente personer eller karakterer av begge kjønn. Blant dem er kongen og dronningen av Spania. Og fotballspillere, som Barcelonas store stjerne Lionel Messi og tegneseriefiguren Tintin.

Det er også laget driterutgaver av presidenter og politiske ledere, som Barack Obama, Vladimir Putin og Angela Merkel. Ja, man kan til og med kjøpe en liten modell av paven som sitter på huk. Under hans nakne rumpe ligger det Lystrup beskriver som «handlingens resultat».

«I motsetning til hva man kanskje skulle tro, regnes det visstnok som en ære å bli valgt som modell», skrev Lystrup da hun lille julaften i fjor omtalte den særegne figuren. Med sin artikkel har hun rett og slett blitt Norges «julekrybbedrittfigurekspert».

Blir neppe importert hit

Lystrup forteller at det i Barcelona og ellers i Catalonia finnes flere butikker som har spesialisert seg på caganer-figurer. På julemarkedene finnes det salgsvogner som bare har julekrybbedritere - i et rikt utvalg av personligheter.

- Det er uten tvil en spesiell skikk. Ikke bare sett med norske øyne, men også for katolikker utenfor Catalonia. De fleste trekker nok bare på skuldrene av ham, men jeg har vondt for å tro at lederne i Den katolske kirken digger figuren, sier Lystrup.

Hun tror ikke «el caganer» kommer til å spre seg til julekrybber i Norge. Det tror heller ikke Øyvind Hjemdal, butikksjef i Bok & Media. Han har i snart 20 år solgt julekrybber og tilhørende figurer i bokhandelen i Oslo, men hadde ikke hørt om den katalanske spesialiteten.

- Nei, det var en ny karakter for meg. Det skyldes kanskje at vi ikke har så mange spanske figurer. Jeg vet at det noen steder finnes ulike lokale figurer, i tillegg til de faste. I Portugal, Spania og Italia kan hele landsbyer være innlemmet i scenen, med den hellige familien som det naturlige midtpunktet, sier han.

Frans av Assisi har fått æren for å ha kreert den første julekrybben, i det herrens år 1223. I katolske land har det i mange århundrer vært vanlig at folk lager egne versjoner av begivenheten som fant sted i en stall i Betlehem julaften for 2012 år siden. Også blant nordmenn er det en voksende interesse for julekrybber, ifølge Hjemdal.

Men her hos oss forblir trolig den hellige fødselsscenen uten den bæsjende figuren. (NTB tema)

Mer fra Dagsavisen