Innenriks

Haldenreaktor stenges. Ansatte skuffet.

Men miljøorganisasjonene jubler.

Av Bibiana Piene, NTB

Styret ved Institutt for energiteknikk (IFE) har besluttet å legge ned virksomheten ved atomreaktoren i Halden.

– Vi er veldig skuffet over styrets beslutning og stiller oss undrende til at styret ikke har hørt på noen av våre argumenter om at videre drift er det beste for å beholde kompetansen, sier tillitsvalgt for de ansatte ved Haldenreaktoren, Monica Guldhaugen, til NTB.

De ansatte ble onsdag ettermiddag informert om styrets avgjørelse om ikke å starte opp reaktoren igjen og ikke søke om ny driftskonsesjon. Den nåværende konsesjonen utløper i 2020.

Reaktoren har vært stengt siden mars på grunn av en defekt ventil.

Les også: Radioaktivt utslipp fra reaktoren

Dårlig økonomi

Reaktoren har hatt en anstrengt økonomi de seneste årene. I vedtaket heter det at «en eventuell drift av Haldenreaktoren vil være IFEs ansvar, og IFE kan ikke regne med støtte fra staten til dette. IFE har ikke ressurser til selv å bære risikoen ved videre drift.»

Reaktoren, som er verdens eldste tungtvannsreaktor, har vært brukt i et internasjonalt forskningssamarbeid på reaktorsikkerhet og atombrensel og har vært i drift siden 1959.

IFE-direktør Nils Morten Huseby har tidligere uttalt at det vil koste 500 millioner kroner å fortsette driften av reaktoren. I år har staten gått inn med 130 millioner kroner i ekstraordinært driftstilskudd – men ikke gitt løfter om videre støtte.

Les også: Bellona ber om at kompetansen ved reaktoren sikres

Kritiserer myndighetene

Guldhaugen mener at det beste hadde vært å reparere ventilen og fullføre prosjektene som er igangsatt ved reaktoren. Men samtidig kritiserer hun myndighetene for ikke å ha gitt IFE-styret et reelt valg.

– Næringsministeren har sagt at dette er IFEs beslutning. Men når myndighetene skrur igjen krana så hardt som de har gjort, har de heller ikke gitt styret noe valg, sier hun.

Guldhaugen er også kritisk til at reaktoren stenges før en detaljert plan om demontering, såkalt dekommisjonering, er på plass.

– Dette vil ta lang tid, sier hun.

Mer kostbart

I et brev til styret har de ansatte pekt på at internasjonale erfaringer viser at dekommisjoneringsarbeidet blir vanskeligere, tar lengre tid og blir mer kostbart dersom planene ikke er gode nok idet arbeidet påbegynnes.

Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) har også anbefalt å opprettholde driften av nukleære anlegg til detaljerte sluttplaner for dekommisjonering er klare.

Guldhaugen frykter nå at mange kolleger vil søke seg nye jobber. Dermed kan kompetanse som trengs i arbeidet med demonteringen, forsvinne.

Greenpeace-jubel

Greenpeace og Natur og Ungdom jubler over vedtaket om å legge ned atomreaktoren i Halden.

– Dette er en stor seier for hele den norske miljøbevegelsen. Sammen har vi gjennom mange år jobbet for å få reaktoren stengt, sier Greenpeace-leder Truls Gulowsen i en epost til NTB.

Styret i Institutt for energiteknikk (IFE) vedtok onsdag ikke å starte opp igjen reaktoren og ikke søke om ny konsesjon når den gamle utløper i 2020. Reaktoren har vært ute av drift siden mars på grunn av en defekt ventil.

Også leder i Natur og Ungdom Gaute Eiterjord er smørblid over vedtaket.

– Dersom dette stemmer, er det grunn til å juble! Atomkraft etterlater gedigne problemer til framtidige generasjoner. Vi har jobbet lenge for å stenge Haldenreaktoren, og at det nå skjer er en stor seier for miljøet, sier han.

Trenger nytt lager

Miljøorganisasjonen peker blant annet på at reaktoren i Halden har drevet eksperimenter med atombrensel fra hele verden.

– Eksperimentene med atombrensel i Halden har blitt brukt som grunnlag for å forlenge levetiden til reaktorer over hele Europa. Den har derfor vært viktig for den aldrende atomindustrien, og vi er veldig glade for at det nå blir en slutt på eksperimentene, sier Gulowsen.

Samtidig vil stengingen av Haldenreaktoren øke behovet for et nytt lager for høyaktivt atomavfall i Norge, understreker han.

– Vi forventer at arbeidet med et slikt lager starter umiddelbart, sier Greenpeace-lederen.

(NTB)

Mer fra Dagsavisen