Innenriks

Grønt universitet satser på olje

KLIMA: Universitetet i Oslo (UiO) ønsker å bli et grønt og bærekraftig universitet. Likevel er UiO involvert i omfattende investeringer i olje- og offshoreselskaper.

I 1993 opprettet UiO stiftelsen UNIFOR, som i dag forvalter stiftelser ved blant annet UiO og andre universitets- og høyskolemiljøer. UiO har i dag plassert hele 600 millioner kroner i UNIFOR, ifølge en gjennomgang utført av Framtiden i våre hender (FIVH). Disse pengene har UNIFOR plassert i ulike aksje- og rentefond. Flere av disse fondene har en tung overvekt av olje- og offshoreselskaper, konstaterer FIVH. Statoil, Det Norske Oljeselskap, Total og Exxon Mobil er blant selskapene i de aktuelle fondenes porteføljer.

- Må trekke seg ut

Dette vekker sterke reaksjoner blant miljøbevissste studenter.

- Penger er som stemmesedler. Ved å investere i fossil energi stemmer UiO for at vi ikke skal komme oss innenfor togradersmålet, sier Sigmund Hegstad, leder av FIVHs studentlag i Oslo.

FNs klimapanel har i sine to siste rapporter påpekt at det haster med kutt i utslippene av klimagasser hvis den globale oppvarmingen skal kunne begrenses til to grader. Samtidig har klimapanelet gitt klar beskjed om at det er nødvendig at svært mye av olje- og gassreservene må bli liggende ubrukt. Hvis ikke blir det tilnærmet umulig å få kontroll over de ødeleggende klimaendringene.

- Det kan ikke være sånn at et framtidsrettet universitet skal tjene penger på å ødelegge klimaet, sier Hegstad.

Han mener UiO nå snarest må sørge for å trekke seg ut av alle fossile selskaper og i stedet bevisst satse på investeringer i fornybar energi i stedet.

Lover å ta ansvar

UiOs strategi fram mot 2020 tilsier det samme. Her heter det blant annet:

«Universitetet i Oslo ønsker å ta et tydeligere ansvar for å bidra til å møte de utfordringer verden står overfor. Noen av de største globale problemene er knyttet til klima og miljø. UiO vil ta et ansvar for å møte miljø- og klimautfordringene gjennom forskning og utdanninger med miljørelevans og ved bærekraftig drift. Gjennom den økte og samlede innsats på miljøområdet skal UiO etablere seg som et grønt universitet.»

Klimaregnskap

UiO har allerede laget et klimaregnskap for all drift. Her er klimagassavtrykket helt ned til hver enkelt PC-skjerm inkludert. Men noe vesentlig mangler: investeringene i oljeselskaper.

FIVH-leder Arild Hermstad synes det er påfallende at nettopp et universitet tilsynelatende ikke tar inn over seg resultatene av den omfattende klimaforskningen. Saken blir enda mer spesiell i og med at UiO så tydelig har signalisert at man ønsker å være et grønt universitet, mener han.

- UiO må nå ta et langsiktig ansvar og begynne med å trekke seg ut av oljeselskapene, mener han.

- Vi følger pensjonsfondets etiske retningslinjer, er universitetsrektor Ole Petter Ottersens korte og enkle svar på påstandene fra Arild Hermstad.

tor.sandberg@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen