Politikk

Grilles av LO og NHO

ARBEIDSLIV: Både bedrifter og ansatte mener regjer­ingen svekker industriens konkurransekraft. De krever at de nye permitteringsreglene fjernes.

- Før kunne vi permittere, nå må vi si opp. Kostnadene blir for høye, sier konsernsjef Ole Feet i Block Watne.

Samtidig som regjeringen snekrer blått statsbudsjett på Hurdalsjøen hotell, danner LO og NHO felles front mot Erna Solberg (H) og Siv Jensen (Frp). Regjeringen vil øke konkurranseevnen til bedriftene - men nå melder bedriftene at det motsatte skjer på grunn av ekstraregningen som er sendt dem gjennom de nye permitteringsreglene.

1. januar doblet regjeringen antallet dager bedriftene må betale ansatte lønn ved permitteringer fra 10 til 20 og strammet inn makstida for permisjon fra 30 uker til 26 uker. Slik skal regjeringen spare 82 millioner kroner.

Men innsparingene kan koste dyrt: Flere bedrifter har ikke råd til å permittere i rolige tider, de må si opp. Dermed forsvinner kompetanse ut av bedriftene, konkurranseevnen svekkes, og flere må melde seg arbeidsledige hos Nav.

Les også: Finanstopp advarer mot pengerus

Flere oppsigelser

En av bedriftene som får merke endringene på kroppen, er en av Norges største boligbyggere, Block Watne. De har om lag 580 ansatte og leverer årlig rundt 1.000 boliger.

- Vi har allerede begynt å dreie over fra permitteringer til oppsigelser. Vi mister dyktige håndverkere og viktig kompetanse ut av bedriften, sier Feet.

Ifølge Nav blir færre permittert og flere arbeidsledige: Antallet permitterte har gått ned fra 5.400 i februar i fjor til 3.800 i februar i år. Samtidig øker arbeidsledigheten i bygg og anlegg. Den er nå på 5,8 prosent.

Svekket bedriftene

I Sundvolden-erklæringen satte regjeringen seg som mål å styrke norske bedrifters produktivitet og konkurransekraft. Nå beskyldes den for å gjøre det stikk motsatte. I går gikk Norsk Industri, Fellesforbundet og Byggenæringens Landsforening sammen ut for å kreve at regjeringen snur. De påpeker at innstrammingene gir negative konsekvenser som kan koste samfunnet langt mer enn de raske innsparingene:

Flere blir sagt opp i stedet for permittert. Flere må få hjelp fra Nav.

Bedriftene får en ekstraregning fra regjeringen på om lag 50.000 kroner per ansatt de vil permittere. Det har ikke bedriftene råd til og må si opp i stedet for å permittere.

Når bedriftene sier opp, mister de kompetanse - og konkurranseevne. Det kan bety flere tapte oppdrag til utlandet for verft og annen konkurranseutsatt industri.

Les også: Varsler flere arbeidsledige

Mer innleid arbeidskraft

Entreprenør M. Kristiseter AS i Ålesund er et av de største entreprenør­firmaene i Møre og Romsdal. Kristiseter holder til i en blå bastion - i fylket der Høyre og Frp til sammen fikk 46,3 prosent av stemmene ved stortingsvalget i 2013. Nå merker daglig leder Stig Mork at de nye permitteringsreglene tynger bedriften.

- Vi må betale 50.000 kroner mer per ansatt som blir permittert enn det vi gjorde før. Vi har ikke så mye å gå på, så da må vi heller vurdere å si opp folk, sier Mork og påpeker at flere oppsigelser fører til mer innleie.

Stig Mork påpeker at det ikke kan være samfunnsøkonomisk lønnsomt at bedriftene presses til oppsigelser framfor permitteringer - når flere arbeidsledige må søke støtte hos Nav.

- Det kan gå på bekostning av helse, miljø og sikkerhet på byggeplassene dersom vi må leie inn mange i stedet for å ha fast ansatte, sier han.

Les også: Nå møter regjeringen hverdagen

- Holder ikke vann

Administrerende direktør Stein Lier-Hansen i Norsk Industri ber regjeringen snu før det er for sent.

- Det er veldig viktig å se at byggebransjen og industrien - for så vidt i likhet med fiskeri - påvirkes av konjunktursvingninger. Argumentene for å stramme inn reglene holder ikke vann. Innstrammingene er basert på teori som ikke tåler møtet med virkeligheten, sier han.

Statssekretær Thor Kleppen Sættem (H) i Arbeids- og sosialdepartementet sier regjeringen lytter til innspillene, men vil ikke love endringer.

- Vi er bekymret for at arbeidskraft låses inne i en permisjon når det er et arbeidsmarked som faktisk har behov for den kompetansen, sier statssekretæren og forsvarer de nye reglene.

Sættem vil ikke røpe om det kommer endringer i revidert statsbudsjett.

havard.therkelsen@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen